Maycas Del Limari Sumaq Pinot Noir Reserva
Maycas Del Limari Sumaq Pinot Noir Reserva
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Maycas Del Limari Sumaq Pinot Noir Reserva
Kraj: Chile
Region: Limarí Valley
Apelacja: Valle Del Limari DO
Producent: Maycas Del Limari
Typ: Red Dry -Pinot Noir
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13,5%
Wino o jasno wiśniowym odcieniu. Nos wyrazisty i czysty z nutami malin, ciemnych wiśni z akcentami lukrecji. Na podniebieniu przyjemna konsystencja w towarzystwie złożonych smaków z nutami czereśni i malin. Wino świeże, czyste o subtelnych delikatnych taninach. Sugestie kulinarne: buraczki duszone w balsamico, drób, pieczony indyk, pieczona kaczka, polędwica wołowa, pieczony królik, sery miękkie.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Maycas del Limarí to butikowa winiarnia skupiająca się na produkcji najwyższej jakości win z Doliny Limarí. Marcelo Papa, rozpoczynając swój innowacyjny projekt, zaczął eksplorować różne doliny w Chile, aż znalazł Dolinę Limarí, miejsce o unikalnych cechach, idealne do tego, czego szukał. Jasność, poranna camanchaca (mgła), chłodna bryza znad Pacyfiku i wapienne gleby bogate w czerwoną glinę pozwoliły Marcelo stworzyć projekt, który nazwał „Magiczną Doliną”. Zwracając uwagę na wartość Doliny Limarí. Marcelo odkrył, że klasyczne odmiany winogron burgundzkich mają ogromny potencjał, dzięki któremu powstają wina o stałej jakości, odpowiadające ich pochodzeniu. Atrakcyjność regionu i system tarasów, upraw Inków nadały Maycas del Limarí niepowtarzalny charakter.
Uprawa winorośli w prowincji Limarí jest zorganizowana wokół wzgórz porośniętych winnicami, w pobliżu niewielkiej prowincji. W latach 90-tych dolina Limarí została ponownie odkryta jako odpowiednia osada do uprawy szlachetnych winorośli w poszukiwaniu win wyższej jakości. Zarówno warunki pogodowe, jak i gleby prowincji Limarí są podobne do tych w sąsiedniej prowincji Elqui. W Limarí znajduje się około 1700 ha winnic, z czego około 50% jest przeznaczone na uprawę Cabernet Sauvignon.
Markiz Francisco Pizarro, zdobywca Tawatinsuyo, wprowadził winorośl na terenie wicekrólestwa Peru, głównie w Kapitanatu Generalnym Chile, w regionach Copiapó i Coquimbo.