Tavel Perrin A.C.
Tavel Perrin A.C.
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Tavel Perrin A.C. 0,75l
Kraj: Francja
Region: Dolina Rodanu
Apelacja : AOC Tavel
Producent: Famille Perrin
Szczepy: Grenache, Cinsault, Mourvedre
Rodzaj: różowe wytrawne
Pojemność: 0,75 l
Alkohol:14,5%
Wiśniowa barwa z rubinowymi refleksami. Nos z bardzo dojrzałymi owocami i słodką lukrecją. W smaku pełne, owocowe, o dobrej świeżości. Wino rekomendowane do ryby i letnich potraw na bazie pomidorów. Położone na południowym brzegu Rodanu, w departamencie Gard, Tavel to Grand Cru win różowych. To „gastronomiczne” wino różowe, które może towarzyszyć różnym potrawom.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winobranie w południowym Rodanie sprzyjało bardzo dobrym warunkom pogodowym, jest to rocznik hojny zarówno pod względem jakościowym, jak i ilościowym. Nie było tak gorąco jak w wcześniejszych latach , ale w tym roku było bardzo wietrznie przez cały cykl wegetacyjny, z lekkimi opadami deszczu. Po dość łagodnej zimie (w nocy 24 marca zanotowano pojedynczy epizod przymrozków, ale jedynie wczesno dojrzewające działki zostały dotknięte w niewielkim stopniu). Wiosna była promienna, dość ciepła i bardzo wietrzna, co pozwoliło glebom zachować świeżość. Kwitnienie rozpoczęło się 18 maja w bardzo zdrowych warunkach. Dobra pogoda utrzymywała się w czerwcu, lipcu i sierpniu, z dużą ilością upału, ale niższymi temperaturami niż w 2019 r., chłodnymi i wilgotnymi nocami oraz nieustającym wiatrem, co pozwoliło zachować świeżość winorośli i idealne warunki sanitarne dla winogron.
Żniwa, który był dość wcześnie, rozpoczął się zatem w bardzo dobrych warunkach 26 sierpnia od białego wybrzeża Rodanu i trwał do końca września na Mourvèdre. Wrzesień na początku miesiąca był ciepły, a potem bardziej umiarkowany, co zapewniało idylliczne warunki zbiorów i pozwalało na zbiór z każdej działki w doskonałej dojrzałości. Plony były bardzo ambitne, z pięknymi, rześkimi i bardzo dojrzałymi winogronami, rozsądnym poziomem alkoholu, dobrą kwasowością i już świetną równowagą. Pierwsze degustacje zapowiadają bardzo ładny rocznik. oferując idylliczne warunki zbiorów i umożliwiając zbiór z każdej działki w doskonałej dojrzałości.
Wino to powstaje poprzez wykrwawianie. W przeciwieństwie do bezpośredniego prasowania, całe jagody umieszcza się w zbiorniku i rozgniata pod własnym ciężarem, wydobywając w ten sposób związki barwiące znajdujące się w skórkach. Po 12 godzinach maceracji sok jest ekstrahowany, a po osadzeniu rozpoczyna się fermentacja. Fermentacja trwa około 20 dni, a temperatura utrzymuje się na poziomie 18°C. Po odstawieniu wina przechowywane są w zbiornikach ze stali nierdzewnej i butelkowane w lutym po przefiltrowaniu.
2023-09-11
Tavel Perrin
Przewyborny Tavel z Doliny Rodanu. Czekałam na wypróbowanie tego wina i się nie zawiodłam! Czar którym otacza to różowe wino jest swoistą podróżą w nieznane. Intensywny różowy kolor, tanina i pełnia eksplozji owocowości jest czymś niezwykłym. Dominują dojrzałe morele, wiśnie i poziomki! Wyraźnie czuć pestkowość czerwonych owoców, idealny kompan do ukochanych moich dań orientalnych.