Cordillera Chardonnay Curico Valley
Wino Cordillera Chardonnay Curico Valley
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Miguel Torres „Cordillera” Chardonnay
Kraj: Chile
Region: Dolina Limari
Rodzaj: białe wytrawne
Alkohol: 13,5%
Poj: 750 ml
Wino Cordillera Chardonnay ma swój początek w dolinie Limarí, w której panuje chłodny klimat typowy dla chilijskiego wybrzeża. Ta jasna dolina o kredowych glebach, charakteryzująca się głębokimi gliniastymi terenami gliniastymi i aluwialnymi, a także morskimi wpływami, ma doskonałe warunki do uprawy odmiany Chardonnay. Po lekkim tłoczeniu wino to fermentujemy w beczkach z francuskiego dębu, uzyskując wino o wyraźnym charakterze, świeżości i elegancji. Świeży, owocowy aromat zdominowany przez nuty brzoskwini, białej śliwki i grejpfruta z akcentami prażonego orzecha laskowego. Na podniebieniu mineralny, z dużą objętością, elegancką kwasowością i trwałym bogatym owocowym aromatem, zakończonym świeżym, przyjemnym posmakiem.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Obfity nos uwydatnia aromaty jabłek i orzechów laskowych, typowe dla specjalnie wyselekcjonowanych klonów Chardonnay, uzupełnione delikatnymi niuansami tostowego chleba i wanilii. Podniebienie jest mięsiste i gęste, dobrze zarysowane delikatną kwasowością. Długi finisz podkreśla eleganckie, pikantne niuanse i typową dla dębu Nevers tostowość.
Miguel Torres Chile to oddział hiszpańskich winiarzy w Ameryce Południowej. Znana rodzina winiarzy Torres jest bardzo dumna z tego, że jako pierwsi zagraniczni winiarze dostrzegli ogromny potencjał Chile jako regionu uprawy winorośli. Don Miguel Torres Carbó kupił winnicę w Maquehua w dolinie Curicó w 1979 roku, czyniąc go pionierem i wzorem chilijskiej uprawy winorośli. W tym samym roku na przykład po raz pierwszy w Chile wprowadził stalowe zbiorniki do fermentacji. Miguel Torres Chile produkuje obecnie szeroką gamę win w różnych regionach kraju na poszukiwanych terroirach, w tym winnicach Cordillera, w bezpośrednim sąsiedztwie Andów, na piaszczysto-wulkanicznych glebach San Luis de Alico w San Clemente lub na Fundo Empedrado w pobliżu Constitucíon. Miguel Torres Chile zwraca szczególną uwagę na konserwację i reintrodukcję odmian winorośli, które były pierwotnie typowe dla Chile, takich jak País, Carignan czy Muscat. W tym celu Miguel Torres współpracuje z małymi winnicami z regionu, które dostarczają materiał winogronowy do tych win. Do tych winnic należą m.in. Cordillera Carignan czy Estelado Rosé. Miguel Torres Chile produkuje szeroką gamę win, coraz częściej z winogron uprawianych metodami ekologicznymi, w warunkach klimatycznych i geologicznych Chile, w szczególności zmieniających się z gorących, słonecznych dni na chłodne noce, dzięki czemu winogrona są wspaniale dojrzałe i rozwijają aromaty. Prowadzi to między innymi do powstania aromatycznie dojrzałych, owocowych win o wyraźnym charakterze odmianowym i witalnej świeżości. Linia Las Mulas jest winifikowana wyłącznie z winogron pochodzących z ekologicznych winnic w Valle Central. Linia Santa Digna oznacza sprawiedliwy handel. Oprócz wina Miguel Torres Chile produkuje również pisco, brandy z moszczu winogronowego, typową dla tego kraju i sąsiedniego Peru.