Marques de Casa Concha Carmenere
Marques de Casa Concha Carmenere
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Chilijskie Carmenère Marques de Casa Concha
Kraj: Chile
Region: Peumo
Producent: Marques de Casa Concha
Typ: Red Dry - Carmenère
Alkohol: 14,%
Poj. 0,75l
Wino o głębokim rubinowym kolorze. Ujawnia intensywne aromaty dojrzałych ciemnych owoców, przypraw i czarnego pieprzu oraz nuty czekolady i wanilii pochodzących od beczki. Okrągłe o słodkich, wyważonych taninach. Długi, elegancki finisz. polecane do czerwonych mięs, pikantnych potraw.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Głęboki ciemnoczerwony kolor, z klasycznym profilem Carmenere z Peumo, z intensywnymi nutami dojrzałych śliwek, czarnej porzeczki i gorzkiej czekolady, wraz z mocną taniczną strukturą i wyraźną kwasowością. Nos jest jak szafka na przyprawy, przepełniony intensywnymi aromatami, takimi jak lukrecja, goździki, cedr, skóra i ciasto jeżynowe. Równie intensywne i złożone na podniebieniu, oferujące soczyste smaki jeżyn, porzeczek, śliwek i przypraw. Dotyk w ustach jest przyjemny. Kwasowość jest żywa. Finisz długi i pyszny. Winnica Peumo położona jest 170 m npm i rozciąga się na tarasach i wzgórzach Pasma Przybrzeżnego wzdłuż rzeki Cachapoal. Winorośl pochodzi z pnia winorośli sprzed filoksery i jest podciągana do pionowej pozycji pędów. Gleby są głębokie i mają wierzchnią warstwę gliny, która zatrzymuje wilgoć, co pomaga kontrolować wigor i wzrost roślin, a co ważniejsze, pozwala winoroślom pozostać aktywnymi do końca maja, kiedy zbiera się Carmenere.
Marcelo ukończył enologię na Katolickim Uniwersytecie Chile i odniósł udaną karierę w Viña Concha y Toro, gdzie jest obecnie dyrektorem technicznym. Od 1998 roku zarządza linią Casillero del Diablo. W następnym roku przejął jedną z najbardziej prestiżowych i tradycyjnych marek w Chile: Marques de Casa Concha. Podejmując tę serię, Marcelo Papa wprowadził ulepszenia techniczne w technikach rolniczych i winiarskich, co znacznie poprawiło jakość Marques de Casa Concha, czyniąc z niego wino bardzo poszukiwane na całym świecie, które ma oddać wielką koncentrację i charakter winogrona z tradycyjnych winnic. Odcisnął również swoje pieczęcie nad projektem Maycas del Limarí Super Premium, winnicy, którą prowadził od początku jej istnienia w 2005 roku. Według międzynarodowych krytyków, jego największym osiągnięciem zawodowym jest charakterystyczny akcent, jaki udało mu się odcisnąć na wszystkich swoich produktach, których wysokie wyniki są dowodem na jego zdolność do wytwarzania win o wielkiej osobowości i wyczuciu pochodzenia.
Mówi się, że najważniejsze jest pierwsze wrażenie, a wino nie jest wyjątkiem. Ale poza jakością, która może wydawać się kosmetyczna, kolor wina oznacza znacznie więcej niż to, co nasze oczy... Zawsze uważałem, że najlepszym sposobem na poznanie win jest ich picie. Cieszenie się nimi to praktyka sensoryczna, której należy doświadczyć. Oczywiście, bez względu na to, jak bardzo mamy obsesję, to nie... Klasyka szlachetnego pochodzenia i innowacyjnego ducha odnawia swój wizerunek. Marka prowadzona przez Marcelo Papę prezentuje swój nowy, nowoczesny i elegancki design, inspirowany esencją każdego pochodzenia. Wine & Spirits, jedna z najbardziej wpływowych publikacji winiarskich na świecie, po raz kolejny umieściła Concha y Toro na liście 100 najlepszych winnic roku. Magazyn zauważył również, że Concha y Toro uzyskała ...
Szczep ten jest uprawiany prawie wyłącznie w Chile (gwoli ścisłości, uprawia się go także w północno-wschodnich Włoszech). Pochodzi on z regionu Bordeaux, natomiast nie był on uznawany za krzew szlachetny. Raczej traktowano go za coś niższej jakości i w wielu winnicach karczowano go traktując niejednokrotnie jako… chwast. Na szczęście przetrwał i jest typowym szczepem w Chile. Mówisz „wino typowe dla Chile”, myślisz od razu „Carmenere” Drugą ciekawostka związana jest z Polakiem. Otóż do połowy lat 90-tych mylono ten szczep z Merlot. Przy pomocy badań genetycznych, Philippo Pszczolkowski odkrył, że to jest zupełnie inny krzew. Na pamiątkę tego odkrycia, w Chile (i na całym świecie) obchodzi się Dzień Carmenere
Carménère doskonale komponuje się z daniami wegetariańskimi. Jego subtelne gorzkie nuty przypominają w smaku jarmuż – wiec wszystkie dania z nim będą dobrym połączeniem. Wino to bardzo dobrze komponuje się z daniami zawierającymi wytrawne smaki i przyprawy. Polecamy: Pilaw tradycyjnie przygotowuje się z ryżu lub kaszy bulgur, warzyw i mięsa. Warzywa w tempurze, warzywa faszerowane. Tortilla de patatas i wino Carmenère, Wege pierogi z mąki grochowej i wino Carmenère, Halloumi z grilla z warzywami i wino Carmenère, Bakłażany zapiekane z sosem pomidorowym i wino Carmenère, Pasta z warzyw korzennych podana z ekspresowymi bułeczkami i wino Carmenère, Gratin z kalafiora z mieszanką serów, natką i chili oraz wino Carmenère, Kluski śląskie z soczewicy z gulaszem z młodych warzyw i wino Carmenère, Włoska caponata z bakłażana i pomidorów i wino Carmenère, Pieczona dynia piżmowa z sosem z pieczonego czosnku i wino Carmenère, Makaron bavette z pomidorkami i pudrem z palonej szalotki oraz wino Carmenère itd…