Laporte Le Bouquet Cabernet Franc
Laporte Le Bouquet Cabernet Franc
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Laporte Le Bouquet Cabernet Franc
Kraj: Francja
Region: Dolina Loary
Apelacja: Vin de Pays du Val de Loire
Producent: Maison Laporte
Szczepy: Cabernet Franc
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 12,5%
Czerwone wytrawne wino powstałe z odmiany Cabrnet Franc, posiada czerwony odcień z fioletowymi refleksami, aromat czerwonych owoców, truskawek, czerwonych porzeczek oraz wiśni. Na podniebieniu delikatna budowa, z przyjemnymi miękkimi garbnikami.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Domaine Laporte to idealne połączenie dwóch renomowanych rodzin Sancerre. Założona w 1850 roku w wiosce Saint-Satur, Domaine Laporte była prowadzona przez dziesięciolecia w połowie XX wieku przez René Laporte. Wizjonerski fotel Sancerre przez 20 lat, René był pionierem w produkcji niskowydajnych, charakterystycznych Sancerre w czasach, gdy wielu innych w regionie skupiało się na ilości, a nie na jakości. Następnie, w 1986 roku, znany winiarz z Chavignol, Henri Bourgeois, kupił domenę od René, zachowując starą winnicę, piwnicę i dom oraz utrzymując doskonałą reputację.
Obecnie pod czujnym okiem dwóch wnuków Henriego, Arnauda i Cedrica Bourgeois, Domaine Laporte jest jedną z najbardziej szanowanych posiadłości w Dolinie Loary. Składa się z ponad 30 hektarów, a flagowy Sancerre pochodzi z jednej z najlepszych winnic w apelacji, Domaine du Rochoy, 10-hektarowej winnicy wykutej na krzemiennym zboczu z widokiem na Loarę, która jest jedynym monopolem w nazwa.
Laporte jest certyfikowanym producentem ekologicznym, a tutejsze wino jest wytwarzane w bardzo tradycyjny, naturalny sposób, przy użyciu metod ekologicznych i zawsze zapewniających poczucie czystości i doskonałości. Dzięki różnym cuvées Bourgeois może eksplorować różne formy Sancerre, a wszystko to z bardzo atrakcyjnym efektem. Laporte produkuje również trzy wina pod marką Le Bouquet: kwiatowo-cytrusowe Sauvignon Blanc, Cabernet-Franc oferujące świeże czerwone owoce i delikatne nuty przypraw oraz owocowe Pinot Noir Rosé. Wykonane z bardzo wysokiej jakości owoców, są to wszechstronne butelki, które stanowią doskonałe wprowadzenie do win z Doliny Loary.
Malownicza dolina Loary, chwalona za okazałe zamki z epoki renesansu, produkuje przyjemne wina w niemal każdym stylu. Na południe od Paryża apelacja leży wzdłuż rzeki o tej samej nazwie i rozciąga się od wybrzeża Atlantyku do centrum Francji.
Loarę można podzielić na trzy główne obszary uprawy, z zachodu na wschód: Loarę Dolną, Loarę Środkową i Loarę Górną/Środkową. Region Pay Nantais w Dolnej Loarze — najbardziej wysunięty na zachód i położony najbliżej Atlantyku — ma klimat morski i koncentruje się na odmianie Melon de Bourgogne, która zapewnia orzeźwiające, rześkie i aromatyczne białe wina.
Środkowa Loara obejmuje Anjou, Saumur i Touraine. W Anjou, Chenin Blanc produkuje jedne z, jeśli nie najbardziej, znakomite wina wytrawne i słodkie o eleganckiej, mineralnej krawędzi i cechach chrupiącego jabłka, gruszki i wiciokrzewu. W produkcji wina czerwonego i różowego dominuje Cabernet Franc, wspierany często przez Grolleau i Cabernet Sauvignon. Musujące Crémant de Loire to specjalność Saumur. Chenin Blanc i Cabernet Franc są również powszechne w Touraine, podobnie jak Sauvignon Blanc, Gamay i Malbec (znany lokalnie jako Côt).Górna Loara, o ciepłym, kontynentalnym klimacie, to kraj Sauvignon Blanc, w którym znajdują się znane na całym świecie apelacje Sancerre i Pouilly-Fumé. Pinot Noir i Gamay produkują tutaj jasne, łatwe do picia czerwone wina.
Zdolne do szerokiego wachlarza stylów, Sauvignon Blanc jest rześką, orzeźwiającą odmianą, która w równym stopniu odzwierciedla charakter terroir i odmiany. Chociaż może się różnić w zależności od miejsca uprawy, zawsze istnieje kilka cech wspólnych — a mianowicie pikantna kwasowość i intensywne aromaty. Odmiana ta jest pochodzenia francuskiego. Somm Secret — razem z Cabernet Franc, Sauvignon Blanc jest dumnym rodzicem Cabernet Sauvignon. Ten aromat zielonej papryki, który łączy wszystkie trzy odmiany, nie jest dziełem przypadku — pochodzi z wysokiego stężenia pirazyn (związków aromatycznych roślin zielnych) charakterystycznych dla każdego członka rodziny.