Domaine Cailbourdin Triptyque Pouilly-Fume AOC
Domaine Cailbourdin Triptyque Pouilly-Fume AOC
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Triptyque AOC Pouilly Fume
Kraj: Francja
Region: Dolina Loary
Apelacja : AOC Pouilly Fume
Producent: Domaine A. Cailbourdin
Szczepy: Sauvignon Blanc
Beczka: 12 miesięcy
Rodzaj: białe, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Wino, które powstało z 70-letnich winorośli, harmonijnie łączy trzy grupy aromatów i smaków: owocowe, mineralne oraz dębowe, pochodzące z dojrzewania w nowych dębowych beczkach. Razem tworzą rzadko spotykaną harmonię, znamionującą wina prawdziwie wielkie. Do tego mocna struktura i długi, elegancki finisz. Sugestie kulinarne: sandacz, szczupak na maśle, wędzony łosoś, foie gras.
Notatki Sommelier bachus Wina
Wino ma świeży, owocowy, pełny, elegancki smak z dominującymi nutami mineralnymi i nutami odmianowego Sauvignon, aksamitną konsystencją i nutami dębu na finiszu. Wino ma zapach z nutami owoców, minerałów i nutami dębu. Wino odpowiednio komponuje się z rybami rzecznymi, szczupakiem z koperkiem, szczupakiem z sosem z białego masła, dobrze komponuje się z wędzonym łososiem i foie gras.
„Cuvee tryptic” najbardziej skomplikowany ze wszystkich winnic. Zostało wyprodukowane po raz pierwszy w 1998 roku i jest jednym z najlepszych na świecie białych win z Sauvignon Blanc, dojrzewających w dębowych beczkach na osadzie przez 9-12 miesięcy. Pozwala to na maksymalną ekspozycję, aby wyrazić mineralność terroir. Etykietę tego wina zaprojektował słynny malarz Jacques osserskim Debeesom, wybitny przedstawiciel szkoły kubizmu, a także zagorzały miłośnik win.
Pouilly-Fume AOC "Triptyque wyraża filozofię potrójnego poszukiwania – harmonii, koncentracji i złożoności. Idea „Tryptyku” wyraża się w trzech głównych składnikach aromatycznych – nutach owocowych, mineralnych i dębowych. Sauvignon Blanc dla „Triptyque” uprawianego na 70-letnich winoroślach wyjątkowego terroir Saint Andelain, położonych na glebach gliniastych i krzemionkowych megrelevyh. Fermentację wina prowadzono w dębowych beczkach o pojemności 300 i 600 litrów, z czego jedna czwarta – nowa, pozostałe – dwu, trzy i czteroletnie. Beczki produkowane są ze specjalnie wyselekcjonowanych lokalnych lasów dębowych Bertrange, Alon, Nevers i Tronkays, które charakteryzują się powolnym wzrostem i drobnoziarnistą strukturą. Potencjał przechowywania wina wynosi 5-8 lat.
Domena Kaylburdan została założona w 1980 roku i obecnie posiada 16 hektarów winnic posadzonych na najlepszych stokach apelacji Pouilly-Fumé. Połowa winorośli - stara, druga połowa została posadzona w 1980 roku. Cztery różne cuvée uprawiane na różnych zboczach, winifikowane osobno, co pozwala pokazać cechy i smak każdego terroir. Domain Kaylburdan ściśle monitoruje jakość całego procesu produkcji wina – od winnicy po piwnicę. To podstawowa zasada Kaylburdan – „pokaż jakość i różnorodność terroir”.