Domaine Cailbourdin Triptyque Pouilly-Fume AOC

447,00 zł
Brutto
600 Przedmioty
Ilość

 

Największy wybór wina z 7000 gatunków

 

Tylko produkty w dobrych cenach

  Zdjęcie przedstawia wino w wybranym roczniku.

Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.

Triptyque AOC Pouilly Fume

 

Kraj: Francja

Region: Dolina Loary

Apelacja : AOC Pouilly Fume

Producent: Domaine A. Cailbourdin

Typ: Dry White Sauvignon Blanc

Pojemność: 0,75l

  

Rozwiń opis...

Wino, które powstało z 70-letnich winorośli, harmonijnie łączy trzy grupy aromatów i smaków: owocowe, mineralne oraz dębowe, pochodzące z dojrzewania w nowych dębowych beczkach. Razem tworzą rzadko spotykaną harmonię, znamionującą wina prawdziwie wielkie. Do tego mocna struktura i długi, elegancki finisz. Sugestie kulinarne: sandacz, szczupak na maśle, wędzony łosoś, foie gras.  

 

Notatki Sommelier bachus Wina

Wino ma świeży, owocowy, pełny, elegancki smak z dominującymi nutami mineralnymi i nutami odmianowego Sauvignon, aksamitną konsystencją i nutami dębu na finiszu. Wino ma zapach z nutami owoców, minerałów i nutami dębu. Wino odpowiednio komponuje się z rybami rzecznymi, szczupakiem z koperkiem, szczupakiem z sosem z białego masła, dobrze komponuje się z wędzonym łososiem i foie gras.

„Cuvee tryptic” najbardziej skomplikowany ze wszystkich winnic. Zostało wyprodukowane po raz pierwszy w 1998 roku i jest jednym z najlepszych na świecie białych win z Sauvignon Blanc, dojrzewających w dębowych beczkach na osadzie przez 9-12 miesięcy. Pozwala to na maksymalną ekspozycję, aby wyrazić mineralność terroir. Etykietę tego wina zaprojektował słynny malarz Jacques osserskim Debeesom, wybitny przedstawiciel szkoły kubizmu, a także zagorzały miłośnik win.

Pouilly-Fume AOC "Triptyque wyraża filozofię potrójnego poszukiwania – harmonii, koncentracji i złożoności. Idea „Tryptyku” wyraża się w trzech głównych składnikach aromatycznych – nutach owocowych, mineralnych i dębowych. Sauvignon Blanc dla „Triptyque” uprawianego na 70-letnich winoroślach wyjątkowego terroir Saint Andelain, położonych na glebach gliniastych i krzemionkowych megrelevyh. Fermentację wina prowadzono w dębowych beczkach o pojemności 300 i 600 litrów, z czego jedna czwarta – nowa, pozostałe – dwu, trzy i czteroletnie. Beczki produkowane są ze specjalnie wyselekcjonowanych lokalnych lasów dębowych Bertrange, Alon, Nevers i Tronkays, które charakteryzują się powolnym wzrostem i drobnoziarnistą strukturą. Potencjał przechowywania wina wynosi 5-8 lat.

Domena Kaylburdan została założona w 1980 roku i obecnie posiada 16 hektarów winnic posadzonych na najlepszych stokach apelacji Pouilly-Fumé. Połowa winorośli - stara, druga połowa została posadzona w 1980 roku. Cztery różne cuvée uprawiane na różnych zboczach, winifikowane osobno, co pozwala pokazać cechy i smak każdego terroir. Domain Kaylburdan ściśle monitoruje jakość całego procesu produkcji wina – od winnicy po piwnicę. To podstawowa zasada Kaylburdan – „pokaż jakość i różnorodność terroir”.

Domaine Cailbourdin Triptyque Pouilly-Fume AOC - Opinie klientów

5.0
Oceń 
Quality


2025-01-25

Domaine Cailbourdin Triptyque Pouilly-Fume AOC wino z rocznika 2

Pouilly-Fumé Silex Triptyque od Domaine A. Cailbourdin to urzekający wyraz Sauvignon Blanc z prestiżowej apelacji Pouilly-Fumé w Dolinie Loary. Wino to zachwyca złożonym bukietem cytrusów, krzemiennych minerałów i delikatnych ziołowych niuansów. W smaku oferuje idealną równowagę żywej kwasowości, bogactwa tekstury i wyraźnego charakteru mineralnego. Aromaty grejpfruta, skórki cytrynowej i zielonego jabłka rozwijają się wdzięcznie, prowadząc do długiego, orzeźwiającego finiszu. Dzięki głębi smaku i niezwykłej finezji, to Pouilly-Fumé jest przykładem jakości i kunsztu, z których słynie Domaine A. Cailbourdin.

Dodaj opinię

Domaine Cailbourdin Triptyque Pouilly-Fume AOC

Dodaj opinię