Petreny Silver Merlot
Petreny Silver Merlot
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Petreny Silver Merlot
Kraj: Węgry
Region: Eger
Producent: Petreny
Szczepy: Merlot
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12 %
Nota degustacyjna
Petreny Silver Merlot to czerwone półsłodkie wino z Egeru, w którym odnajdujemy nuty ciemnych owoców, jagód, jeżyn oraz porzeczek. Na podniebieniu delikatna słodycz doskonale zrównoważona kwasowością, której towarzyszą nuty dojrzałych owoców, śliwek oraz wiśni. Sugestie kulinarne: sery pleśniowe, desery czekoladowe, ciasta.
Winnica - Petreny
Rodzina Petrény od pokoleń zajmuje się uprawą winorośli i produkcją wina na własny użytek. To zainspirowało nowoczesny, ale tradycyjny rozwój ich uprawy winorośli i produkcji wina, które rozpoczęli w 2002 roku. Obecnie uprawiają prawie 125 hektarów winorośli, z czego połowa to nowo posadzone, nisko plonujące, o doskonałej ekspozycji i glebie. Uważają, że podstawą dobrego wina są wysokiej jakości winogrona, które można uzyskać tylko dzięki starannej uprawie winorośli. Utrzymując plony na niskim poziomie, pomagają uodpornić winorośl na choroby, dzięki czemu ograniczają ochronę roślin do minimum, opryskując jak najmniej i tylko „zielonymi” substancjami. W ramach dążenia do produkcji biodynamicznej ich winnice są zarejestrowane i zgodne z przepisami UE. Region winiarski: Eger Winiarz: Attila Petrény
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino merlot charakteryzuje spokojny smak, dlatego jest merlot odpowiedni do większości potraw. Wina z tego szczepu świetnie współgrają zarówno z wołowiną i jagnięciną,jak również z daniami z kurczaka. Stanowią również doskonały dodatek do półtłustych serów oraz czekolady. Merlot ujawnia bogate cechy aromatyczne które pozwalają na komponowanie go z kuchnią śródziemnomorską, pełną pachnących pomidorów oraz kuchnią azjatycką, gdzie dominują słodko – kwaśne smaki. Wino czerwone merlot można podawać także do popularnej pizzy.
Merlot wino zalicza sie do najpopularniejszych światowych szczepów. Czesto doceniany i w rzeczywistości stanowi podstawę najlepszych oraz najdroższych win na globie. Merlot to świetne wino dla osób zaczynajacych przygodę z winem. Nawet warto od niego zacząć swoją winiarską przygodę z czerwonym winem. Szczep merlot pochodzi z Bordeaux we Francji. Jest krzyżówką odmian cabernet franc oraz magdeleine noire des charentes. Nazwa szczepu to zdrobnienie od dawnego, francuskiego słowa merle, co znaczy tyle samo co Kos. Ptaki Kos wyjątkowo upodobały sobie winogrona tej odmiany, zaś niebieskawy, niemalże czarny kolor winogron, przypomina barwę ich piór. Jagody merlot są duże o cienkiej skórce, dlatego wina uzyskiwane z tej odmiany są ubogie w taniny i gotowe do picia od razu, jako bardzo młode.
Merlot jest winem uwielbiany ze względu na niską kwasowość oraz małą ilość garbników. Wino to jest przyjemne, zwiewne, a przy tym miękkie. Szczep merlot uprawiany w cieplejszym klimacie lub zbierany po uzyskaniu pełnej dojrzałości gron, odznacza się czystym aromatem owoców, tj. jeżyna, jagoda, śliwka czy wiśnia. W merlotach dojrzewających w beczkach dębowych, mogą pojawiać się aromaty karmelu, grzybów oraz suszonych ziół. Merlot cechuje niska mrozoodporność, późne dojrzewanie oraz krótki potencjał leżakowania win, maksymalnie 10-letni.
2023-06-25
łagodny delikatny merlot
Delikatne wino o smaku dojrzałe śliwki, dżemu truskawkowego i malin