Ánima Negra ÁN 2 Vi de la Terra Mallorca
Ánima Negra ÁN 2 Vi de la Terra Mallorca
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Anima Negra AN 2
Kraj: Hiszpania
Region: Majorka (Mallorca)
Apelacja: Vi de la Terra Mallorca
Producent: Ánima Negra
Szczep: Callet, Fogoneu, Manto Negre
Rodzaj: czerwone wytrawne
Temp. serwowania: 16-18°C
Pojemność: 0,75l C2
Wykwintne wino wytwarzane z 3 odmian winogron, endemicznego szczepu Callet ( z Majorki), Fogoneu oraz Manto Negre. Wino posiada ciemno rubinowy odcień z fioletowymi refleksami. Nos bogaty w aromaty ciemnych owoców, wiśni oraz dzikich kwiatów. Na podniebieniu gładka aksamitna struktura, o owocowych nutach z wybijającą się nutą ciemnych wiśni. Długie przyjemne wykończenie. Sugestie kulinarne: potrawy z drobiu, pikantne skrzydełka, pieczona przepiórka.
Niektórym Majorkańczykom może się teraz wydawać, że ich wyspa jest wielkim magnesem w bezkresie Morza Śródziemnego. Co roku przyciąga około dziesięciu milionów turystów. A każdego roku jest ich więcej. Jedni są w imprezowym nastroju, inni chcą odpocząć w klubach lub na plaży, a jeszcze inni szukają ciszy i spokoju w głębi lądu. I faktycznie, pomimo dużej liczby podróżników, wciąż można znaleźć te z pozoru nietknięte miejsca i obszary, które dają zupełnie inny obraz tej wakacyjnej wyspy. Tam, gdzie cykanie świerszczy i śpiew ptaka drapieżnego mogą być jedynymi dźwiękami przez wiele godzin, oprócz gajów pomarańczowych i oliwnych znajdziesz wiele winnic. Jakość wina jest znana od dawna, ale wraz z rozwojem turystyki od lat 80. którzy prosili o dobrą jakość w lokalnych barach i restauracjach. Popyt ten znacznie sprzyjał rozwojowi uprawy winorośli na Majorce. I jeden lub drugi turysta, któremu nie tylko spodobała się wyspa, ale także wino, osiedlił się na wyspie, aby samodzielnie uprawiać winorośl. Na scenie winiarskiej wyspy istnieje obecnie barwna mieszanka lokalnych i zagranicznych winiarzy i właścicieli winnic, z których wszyscy przyczyniają się do rozprzestrzeniania się dobrej reputacji wina z Majorki na całym świecie.
Od Kartaginy po Vino de la Tierra de Mallorca. Wykopaliska na wyspie Ibiza, która podobnie jak Majorka należy do Balearów, pokazują, że osady istniały tam już podczas panowania Kartaginy w VII wieku p.n.e. Uprawiano wino przed naszą erą. Wina z archipelagu były również wysoko cenione za panowania rzymskiego, a wieki później cieszyły się bardzo dobrą opinią. I musiało być tak dobre, że wino produkowano również na Majorce przez 300 lat panowania Maurów, co było bardzo niezwykłe w kraju rządzonym przez muzułmanów. Dlatego królowi Jakubowi I, który w 1231 roku podbił Baleary, można było zaserwować majorkańskie wino najwyższej jakości. W późniejszych wiekach uprawa winorośli nadal się rozwijała, tak że w 1790 roku było to 14,8 miliona litrów. Przede wszystkim winifikowano słodką Malvasię, które miały taką samą rangę jak wina z Madery. Każdy, kto uprawiał wino na Majorce w tym czasie, mógł zarobić bardzo dobre dochody, tym bardziej, że uprawie winorośli sprzyjało zwolnienie winiarzy z podatku. Ale podobnie jak na wielu innych obszarach upraw, inwazja filoksery na Majorkę spowodowała kryzys. Chociaż wyspa początkowo skorzystała na prawie całkowitym zniszczeniu francuskich winnic, filoksera dotarła również na Majorkę w 1892 roku i prawie całkowicie zniszczyła uprawę winorośli. Ponieważ wiele rodzin winiarskich wyemigrowało do Ameryki Południowej i Środkowej, odbudowa uprawy winorośli na wyspie zajęła dziesięciolecia. Dopiero w latach 80. sytuacja się zmieniła; ponieważ na wyspę przybywało coraz więcej miłośników wina. Spowodowało to wzrost popytu na dobre i autentyczne wino.
DO Binissalem - uprawa winorośli w sercu wyspy. Wokół miast Binissalem, Santa María del Camí i Sencelles, Santa Eugenia i Consell znajduje się około 600 hektarów winnic, które są chronione przez duże pasma górskie Sierra de Alfabia i Sierra de Tramuntana. Większość winnic znajduje się na wysokości do 200 metrów w Sierra i korzysta z łagodnego klimatu śródziemnomorskiego z gorącymi latami i krótkimi zimami. Autochtoniczna odmiana winorośli Manto Negro występuje na mniej więcej połowie czerwonawych, a częściowo także brązowych gleb wapiennych. Oprócz Manto Negro jest Cabernet Sauvignon, Merlot, Callet, Monastrell, Syrah i Tempranillo. Ale nie tylko czerwone wina wywołują sensację, białe wina również mają się dobrze. Najważniejszą odmianą jest również autochtoniczny Prensal, zwany także małoletnim. To samo dotyczy win czerwonych: co najmniej 50% cuvée musi być winifikowane z Moll. Jest też Chardonnay, Macabeo, Moscatel i katalońska Parellada. Najważniejszymi producentami wokół Binissalem są dziś Castell Miquel niemieckiego specjalisty od roślin leczniczych i farmaceuty Dr. Michael Popp, a także Macíà Batle, José L. Ferrer i Jaume Mesquida.
Vino de la Tierra de Mallorca - nowa odnosząca sukcesy apelacja win wiejskich. Połączenie wina i Majorki zyskało obecnie tak dobrą reputację na arenie międzynarodowej, że krajowa nazwa wina Vino de la Tierra de Mallorca, wprowadzona w 2007 roku, okazała się niezwykle skuteczna. Większość winnic, które już dziś są uważane za kultowe, jak Ànima Negra, 4 Kilos czy Binigrau, butelkuje swoje wina wyłącznie jako wina wiejskie, pomimo swojej wyjątkowej klasy. Nie ma granic dla pragnień winiarzy do eksperymentowania; ponieważ wszystkie wina produkowane na Majorce mogą nosić oznaczenie wina krajowego. Jednak większość poważnych winiarzy polega na lokalnych odmianach; ponieważ zapewniają niepowtarzalny charakter win Majorce. Manto Negro, Moll, Fogoneu i Callet - odmiany winorośli Majorki. Nieczęsto zdarza się, aby całkiem małe wyspy, takie jak Majorka, miały tak ważny skarbiec odmian winorośli. To stało się tam największą siłą napędową uprawy winorośli na wyspach. Odmiany charakteryzują się doskonałymi właściwościami, a także mają swój własny charakter, czemu sprzyja wyspiarski klimat i gleba zawierająca tlenek żelaza. Manto Negro, zwany także Cabelis lub Mantuo Negro, zawsze był najbardziej cenioną odmianą na wyspie. Ciemna odmiana winorośli oznacza owocowe, pikantne wina o dość wysokiej zawartości alkoholu. Powstała z dwóch innych odmian majorkańskich, które nie są już uprawiane. Nazywają się Sabaté i Callet Cas Concos. Manto Negro jest obecnie ograniczone do 320 hektarów na Majorce i nie jest uprawiane nigdzie indziej. Często jest mieszany z Calletem, który jest mniej alkoholowy. Callet, urodzony z naturalnego skrzyżowania Fogoneu i Callet Cas Concos, przez długi czas nie był wysoko ceniony. Ale ta odmiana, która jest obecnie dostępna tylko na Majorce na około 150 hektarach, była podstawą dla ÀN winnicy Ànima Negra. Wino to wywołało sensację zarówno na wyspie, jak i na arenie międzynarodowej i do dziś jest najbardziej znanym winem Majorki. Fogoneu również pochodzi z wyspy i rozwinęło się z odmian wyspiarskich, które nie są już dziś uprawiane. Fogoneu to najważniejsza odmiana winorośli wokół Felanitx, regionu, który dopiero się budzi i z pewnością zapewni niespodzianki na nadchodzące dziesięciolecia. Fogoneu jest również często określany jako Fogoneu Frances, ponieważ podejrzewano, że jest spokrewniony z Gamayem. Nie zostało to jednak potwierdzone a jednak Fogoneu jest jaśniejszą z trzech czerwonych odmian wyspiarskich. Odmiana Prensal, znana również jako Moll, prawie zniknęła na rzecz odmian francuskich, ale autochtoniczna odmiana Balearów była chroniona przez statut Binissalem. Cuvée z białego wina musi zawierać co najmniej 50% drugorzędnych i zwykle jest mieszane z nieco bardziej kwaśnymi odmianami. Moll lubi zapach migdałów i moreli, smak jabłek i suszonych owoców. Około 10 lat temu było tam zaledwie 65 hektarów, ale obszar pod uprawę stale się powiększa. i zwykle jest mieszany z nieco bardziej kwaśnymi odmianami. Moll lubi zapach migdałów i moreli, smak jabłek i suszonych owoców. Około 10 lat temu było tam zaledwie 65 hektarów, ale obszar pod uprawę stale się powiększa. i zwykle jest mieszany z nieco bardziej kwaśnymi odmianami. Moll lubi zapach migdałów i moreli, smak jabłek i suszonych owoców. Około 10 lat temu było tam zaledwie 65 hektarów, ale obszar pod uprawę stale się powiększa. Ożywienie, jakiego doświadczyło uprawa winorośli na Majorce w ciągu ostatnich dwóch dekad, jest imponujące. Zaangażowani – zarówno znani plantatorzy winorośli, jak i nowicjusze i inwestorzy – zdołali podnieść uprawę winorośli na nowy poziom, zakotwiczyć ją na arenie międzynarodowej, a jednocześnie zachować to, co szczególne na wyspie – wyczyn, którego nie można uznać za pewnik . Zachowanie własnych odmian winorośli jest nadal przedmiotem zainteresowania wielu osób i było to w czasach, gdy Cabernet, Merlot i Chardonnay były bardziej popularne na arenie międzynarodowej niż cokolwiek innego. Wina z Majorki są nie tylko popularne na wyspie i wśród fanów Majorki, ale także inspirują krytyków i zdobywają punkty w degustacjach w ciemno, w których klimat Majorki nie odgrywa żadnej roli. odmiany winorośli, gleby,