Nonino Grappa Vendemmia
Nonino Grappa Vendemmia
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Nonino Grappa Vendemmia
Kraj: Włochy
Region: Friuli
Producent: Nonino
Pojemność: 0,7 l
Alkohol: 40 % BK17
Krystaliczny czysty kolor. W nosie wyczuwalne delikatne, eleganckie aromaty moreli, zielonych jabłek, ciastek i rodzynek. Na podniebieniu miękkie i trwałe, o niezwykle atrakcyjnej osobowości, zawdzięczający swój fascynujący charakter elegancji i bogactwu aromatów i smaków. Długie, wyjątkowo eleganckie zakończenie.
Urocza grappa zrobiona z wyselekcjonowanych i pozbawionych szypułek wytłoków, zebranych na świeżo i miękkich, z winogron Pinot, Prosecco i Malvasia, fermentowanych i destylowanych oddzielnie. Fermentację prowadzono pod próżnią, w zbiornikach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze, po której bezpośrednio następowała destylacja, aby uniknąć szkodliwej wtórnej fermentacji. Destylacja odbywała się w rzemieślniczych procesach destylacji wsadowej w ekskluzywnych miedzianych destylarniach parowych z eliminacją głów i ogonów, co pozwala na wyselekcjonowanie najczystszej części grappy – wycięcia serca – w celu zachowania cennych cech odmian winorośli i w ten sposób uzyskania grappy absolutnej jakości. Grappa leżakowała co najmniej 6 miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej.
Notatki Sommelier
Nonino Grappa, uważana za prawdopodobnie najlepszą na świecie wytwórnię grappy, pochodzi z Fruilli w północnych Włoszech. Nonino produkuje wyłącznie grappę i jest właścicielem łącznie pięciu destylarni. Dom wynalazł grappę jednowinienną w 1984 roku, a w 2010 roku ich Merlot została nie tylko uznana za najlepszą grappę na świecie, ale także za najlepszy produkt w kategoriach brandy i woda de Vie w konkursie New York Ultimate Spirit Challenge. Jednocześnie Paul Pacult, czołowy amerykański pisarz zajmujący się alkoholami wysokoprocentowymi, zalicza Nonino Grappę do trzech najlepszych na świecie produktów spirytusowych we wszystkich kategoriach.
Jeśli wpiszesz w Google słowo grappa, dowiesz się, że jest to rodzaj brandy wytwarzanej z moszczu winogronowego, destylowanej w destylarkach kolumnowych, a następnie mieszanej z różnych odmian winogron. Dotyczy to również prawie wszystkich przypadków – ale nie w przypadku Grappa Nonino.
Grappa Nonino jest jedynym producentem grappy, który destyluje wyłącznie w alembikach. Łącznie 68 sztuk – po 12 destylatów dla każdego z pierwotnych członków rodziny (ojciec, matka i trzy córki) oraz po jednym dla każdego z ośmiorga wnuków. Oprócz tego Nonino jest jedynym producentem destylującym z całych winogron, a jednocześnie domem, który wynalazł proces destylacji z pojedynczych winogron.
Najnowszym pokoleniem aktywnie uczestniczącym w zarządzaniu Nonino Grappa są trzy siostry Nonino: Antonella, Cristina i Elisabetta. Jako córki Giannoli (prezesa Nonino i doktora honoris causa Uniwersytetu w Udine) i Benito (Masterblendera) wszystkie trzy zajmują eksponowane stanowiska w rodzinnej firmie Nonino. Podobnie jak praktycznie wszyscy czołowi producenci alkoholi, są częścią starej firmy rodzinnej (1897), której głównym celem nie jest zarabianie pieniędzy, ale wytwarzanie jak najlepszego produktu. Podobnie jak whisky Glenfarclas, Drouin calvados, wódka i gin Chase, koniak Tesseron i Daniel Bouju oraz armaniak Laubade, z którymi również mamy zaszczyt i przyjemność pracować.
Wśród doskonałych produktów Nonino Grappa należy wymienić Moscato, Chardonnay, Merlot, dojrzewające i niestarzone Prosecco, a także Attica Cuvée. Attica Cuvée to mieszanka dojrzewającej grappy, która dojrzewała przez dwa i pół roku w beczkach po limuzynie i 16 lat w beczkach po sherry oloroso.