Borgo Magredo Pinot Nero
Borgo Magredo Pinot Nero
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Borgo Magredo Pinot Nero
Kraj: Włochy
Region: Friuli Grave
Apelacja: DOC Friuli Grave
Producent: Borgo Magredo
Szczep: 100% Pinot Nero
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l cre1
Alkohol: 12,5%
Wino o jasno wiśniowym odcieniu z delikatnymi fioletowymi refleksami. Nos wypełniają aromaty dojrzałych czerwonych owoców, czerwonych jagód, wiśni oraz kwiatów fiołka. Na podniebieniu miękkie, dobrze zbudowane z aksamitnymi taninami, którym towarzyszą nuty owoców leśnych. Sugestie kulinarne: smażone ryby, białe mięsa, świeże lub średnie sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wina Pinot Noir z Włoch – gdzie znane są jako Pinot Nero – są naprawdę oszałamiające. Trudna w uprawie, ale po mistrzowsku pyszna, Pinot Noir ma kult na całym świecie. Włoskie Pinot Noir można znaleźć w regionach takich jak Veneto, Lombardia, a nawet Toskania, ale najlepsze przykłady pochodzą z Alto Adige DOC. Położony u podnóża Alp, ten niemieckojęzyczny region Włoch jest domem dla jednych z najwyżej położonych winnic w Europie. Finicky Pinot Noir rozwija się w chłodniejszym klimacie. Korzysta również z efektu dojrzewania pełnego słońca w ciągu dnia i chroniącego kwas wpływu górskiej bryzy w nocy. Rezultatem są lekkie czerwone wina, które są przepełnione rześką świeżością. Jak smakuje Wloski Pinot Noir ma uroczo orzeźwiający smak, zdominowany przez świeże maliny i miętę. Dojrzałe roczniki będą miały złożony smak z nutą suszonej żurawiny i konfitury malinowej, jeśli pozwolą na dojrzewanie.
Pinot Noir książę elegancji wśród odmian czerwonych winogron wywodzi się z winorośli w wieku od 20 do 25 lat, uprawianej bezpośrednio przez agronomów firmy. Uprawiane metodą Guyota winorośle te produkują maksymalnie 55 ton winogron z hektara, aby uzyskać owoce najwyższej jakości. Winogrona zbierane są około pierwszego tygodnia września. Są pozbawione szypułek, a skórki pozostają w kontakcie z moszczem przez 5 dni przed prasowaniem. Fermentacja odbywa się w stalowych pojemnikach utrzymywanych w kontrolowanych temperaturach. Część wina kończy proces malolaktyczny w barrique. Wino jest następnie montowane i rafinowane w stali. Następuje proces butelkowania, a wino pozostaje w kieliszku przez co najmniej dwa miesiące. Dobry Pinot Noir w szkle ujawnia ładny czerwony odcień, który nie jest szczególnie intensywny, jak to jest typowe dla Pinot Nero. Wydziela intensywne zapachy przypominające małe czerwone jagody, wiśnie i dzikie fiołki. Usta wyczują dobrą strukturę wina, a dzięki miękkiej, okrągłej naturze jest łagodne dla podniebienia. Dobrze zbalansowany na wszystkich poziomach, ma dobrą trwałość i doskonały aromatyczny charakter.
Borgo Magredo Pinot Nero - Opinie klientów
Wino Pinot Nero Friuli Grave
W kieliszku wino ma piękną czerwień, niezbyt intensywną, jak to jest typowe dla Pinot Noir.Aromaty emanujące z kieliszka są intensywne, małych czerwonych jagód, wiśni i dzikich fiołków. W ustach ma dobrą strukturę i jest łagodny dla podniebienia ze względu na swoją miękkość i krągłość. Zrównoważony w każdym składniku, ma dobrą trwałość i doskonały aromat.
Włoski Pinot noir
Elegancki i ładny, z żywymi malinami, pikantną podłogą lasu i ciemnymi odcieniami przypraw, które ucieleśniają i budują strukturę w kierunku wyrafinowanych garbników.
- 1 z 1 ludzi uznało tą recenzję za pomocną.
2022-10-16
Pinot Nero pozwoli że zobaczysz i poczujesz więcej niż oczekujes
Pinot Nero pozwoli że zobaczysz rubinowy czerwony kolor i poczujesz delikatny, elegancki zapach z nutami malin, truskawek i płatków róż. Pinot Nero jest harmonijny i utrzymuje się na podniebieniu, z suchymi końcówkami. Doskonale komponuje się z pieczonym białym mięsem, drobną zwierzyną i dojrzałym serem.