Borgo Tesis Verduzzo Friulano Dolce IGT Delle Venezie
Wino Borgo Tesis Verduzzo Friulano Dolce IGT Delle Venezie
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Borgo Tesis Verduzzo Friulano Dolce IGT Delle Venezie
Kraj: Włochy
Region: Friuli-Wenecja Julijska
Apelacja: DOC Friuli
Producent: Fantinel
Szczepy: Verduzzo
Rodzaj: białe słodkie
Temp. serwowania: 8-10C
Pojemność: 0,75l
Alk.: 12,5%
Wino o przepięknym jasno złocistym odcieniu. Nos ujawnia przyjemne aromaty białych owoców oraz kwiatów akacji. Na podniebieniu świeże o przyjemnie zaznaczonej kwasowości. Prestiżowa i wielokrotnie nagradzana winnica oraz największy prywatny producent wina w regionie Friuli. Już czwarte pokolenie pracuje na jej sukces, dzięki czemu
Fantinel ma na swoim koncie pokaźną kolekcję najwyższej jakości win. Wina te wyróżniają się na światowym rynku winiarskim, łącząc w sobie tradycję regionu Friuli. z otwartością na innowacje. Fantinel, to ponad 30ha winnic położonych w Wenecji Julijskiej w regionach Collio, Grave i Colli Oriental del Friuli. Właściciele uważają, że sekretem jakości produkowanych przez nich win są niezwykły mikroklimat regionu, sprzyjający uprawie winogron, a także rodzinna pasja i konsekwencja.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Od ponad czterech dekad pasja jest siłą napędową Fantinel, grupy techników i profesjonalistów, którzy każdego dnia z pilnością i entuzjazmem pracują nad stworzeniem gamy win zdolnych do zaoferowania silnych emocji, które zapadają w pamięć. Ścisła więź z pochodzeniem, korzenie zatopione w ziemi, z której pobierany jest sok, by rosnąć z energią. W filozofii Fantinel wszystko zaczyna się od tego, od przodków mądrości człowieka z Friuli, który poświęca się pracy na swojej ziemi i troszczy się ze szczególną miłością o rzadkie rodzime winogrona regionu, podążając za czasami wyznaczonymi przez naturę. Jako doświadczony hodowca winorośli wybiera najlepsze grona z najwyższą uwagą; jako precyzyjny winiarz dba o winifikację każdego produktu. Friulijczyk to także człowiek, który wytrwale dąży do ciągłego doskonalenia, który może poszerzać swoją wiedzę i horyzonty. Koncepcja produkcji wina Fantinel obejmuje również inwestycje w najnowocześniejsze rozwiązania technologiczne, które są w stanie wzmocnić każdy etap procesu produkcyjnego dzięki podejściu zrównoważonemu środowiskowo. Od rewolucyjnego systemu nawozowo-nawadniającego po selekcję klonów w laboratorium, od zaawansowanego systemu termoregulacji stalowych zbiorników po niezrównane właściwości szlachetnych beczek z drewna.
Dawno, dawno temu żył człowiek o promiennym uśmiechu, który tak bardzo czcił dobre jedzenie, że stało się ono powodem jego życia. I w tak radosnej paradzie rozkoszy wino zasiadało na królewskim tronie. Jako restaurator i hotelarz w północnym Friuli, Paron Mario szybko zdał sobie sprawę, że jego misją jest dawanie ludziom emocji poprzez swoją szczególną miłość do wina i że aby robić to w pełni, musi produkować wino własnymi rękami. Rok 1969 to rok, w którym nabył pierwsze winnice w rejonie Collio, rok, w którym rozpoczęła się wielka przygoda. W tej wciągającej przygodzie wkrótce głównymi bohaterami byli jego synowie Luciano, Gianfranco i Loris.
Cała trójka zamieniła nauki ojca w cnoty, ucząc się dotykać i czuć glebę, podążać za czasem i przepływem pór roku, smakować winogrona, uzyskując przebłysk tajemnicy ich małego-wielkiego cudu. W kolejnych latach własność ziemska rodziny rosła i wiele marzeń się spełniło. Ta niewielka firma rolnicza, której przedstawiciele trzeciego pokolenia reprezentują dziś Marco, Stefano i Mariaelena, stała się znaną na całym świecie wytwórnią win, ambasadorem friulijskiej sztuki winiarskiej na świecie. Ale początki nie zostały zapomniane, co więcej, płomień namiętności jest coraz bardziej żywy. Dawno, dawno temu człowiek, pierwszy bohater i autor bajki, napisał pierwszą stronę, podpisując ją niezatartym odciskiem. Delektujmy się tą książką zatytułowaną „Fantinel” w ekstazie.
Wino to starożytne uczucie, dzieło sztuki, które czyni świat lepszym. To mozaika emocji, arcydzieło złożone z drogocennych kamieni mądrze ułożonych jeden obok drugiego, z geniuszem, kreatywnością i pomysłowością. Ale dobry twórca wie, że każda forma artystyczna zawsze rodzi się z pełnego szacunku celebrowania oryginalnego Stworzenia. Uhonorowanie ziemi to pierwsze powołanie Fantinela. Powołanie ma swoje pulsujące serce w Tauriano, niedaleko starożytnej wioski Spilimbergo, kulturalnego miasta słynącego na całym świecie z prestiżowej Szkoły Mojżeszowej. Tu stoi elegancka winiarnia, zajmująca się zarządzaniem ponad 300 hektarami winnic podzielonych na renomowane strefy Grave, Prosecco i Collio DOC. Wyjątkowe terroiry, uprzywilejowane obszary z mikroklimatami idealnymi dla najlepszego dojrzewania owoców i najwyższej ekspresji każdej odmiany winorośli, zwłaszcza cennych rodzimych winogron. Z tych autentycznych skrzyń ze skarbami, zawierających rzadkie dary, powstała osobliwa koncepcja Fantinela: kultura winiarska oznaczająca prawdziwą kulturę uprawy winorośli. Ponieważ tylko winorośl, która rośnie zgodnie z naturalnymi rytmami, w oparciu o poszanowanie cyklu wegetatywnego i równowagi roślin, może rodzić bogate owoce i oczywiście majestatyczne wina: harmonijne obrazy promieniujące światłem słonecznym, wydzielające nieograniczone kolory z krainy.