Fantinel Borgo Tesis Cabernet Franc Friuli
Wino Fantinel Borgo Tesis Cabernet Franc Friuli
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Fantinel Borgo Tesis Cabernet Franc Friuli
Kraj: Włochy
Region: Friuli-Wenecja Julijska
Apelacja: DOC Friuli
Producent: Fantinel
Szczepy: 100% Cabernet Franc
Rodzaj: czerwień wytrawne
Temp. serwowania: 18-20C
Pojemność: 0,75l BK01
Alk.: 12,5%
Wino wyprodukowane w całości z odmiany Cabernet Franc, dojrzewające przez kilka miesięcy w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Borgo Tesis Cabernet Frank charakteryzuje się intensywnym rubinowym odcieniem z purpurowymi refleksami. Nos bogaty i intensywny z aromatami roślinnymi wzbogaconymi o nuty malin i dzikiej róży. Na podniebieniu miękka budowa z dobrze zrównoważoną kwasowością i miłym wykończeniem. Sugestie kulinarne: pieczeń wołowa, mięsa z grilla, czerwone mięsa, deska serów, pieczona kaczka, pieczony indyk.
Prestiżowa i wielokrotnie nagradzana winnica oraz największy prywatny producent wina w regionie Friuli. Już czwarte pokolenie pracuje na jej sukces, dzięki czemu Fantinel ma na swoim koncie pokaźną kolekcję najwyższej jakości win. Wina te wyróżniają się na światowym rynku winiarskim, łącząc w sobie tradycję regionu Friuli z otwartością na innowacje. Fantinel, to ponad 30ha winnic położonych w Wenecji Julijskiej w regionach Collio, Grave i Colli Oriental del Friuli. Właściciele uważają, że sekretem jakości produkowanych przez nich win są niezwykły mikroklimat regionu, sprzyjający uprawie winogron, a także rodzinna pasja i konsekwencja.
Friuli, jak to się zwykle nazywa, znajduje się w północno-wschodniej części Włoch i czasami ma więcej wspólnego ze Słowenią na bezpośrednim zachodzie lub Austrią na północy niż z resztą północnych Włoch. W rzeczywistości był częścią Cesarstwa Austro-Węgierskiego i stał się częścią Włoch dopiero po I wojnie światowej. Jest to jedyny region Włoch, który etykietuje swoje wino według odmiany winogron. To jednak niekoniecznie pomogło w marketingu regionu, ponieważ jest to w dużej mierze region białego wina. Kuchnia jest mieszanką wiejskiej potrawy, wyrafinowanej kuchni weneckiej i wpływów kultury słowiańskiej i austriackiej. Podobnie jak wiele innych północnych regionów Włoch, polenta jest podstawowym pożywieniem podawanym z duszonymi mięsami, dziczyzną i serem. Chleb służy do wyrobu canaderli, czyli pierogów podawanych w bulionie lub z mięsem. W Wenecji powszechnie spożywa się owoce morza.