La Giuva Valpolicella Agricola di Malesani Valentina
La Giuva Valpolicella Agricola di Malesani Valentina
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
La Giuva Valpolicella Agricola di Malesani Valentina
Kraj: Włochy
Region: Veneto / Wenecja Euganejska
Apelacja: DOC Valpolicella
Producent: La Giuva
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13 %
Połowa winogron dla Valpolicella była suszona przez około 14 dni przed fermentacją, a następnie powstałe wino zostało zmieszane ze świeżym winem Valpolicella. Rezultatem jest wino o wyjątkowej świeżości, a jednocześnie głębokiej i subtelnej rodzynkowej słodyczy. Obfite skupienie i długie, eleganckie zakończenie.
Notatki Sommalier Bachus Wina
Winnica Giuva znajduje się na wzgórzach na północ od Werony, kilka kilometrów od parku Lessinia. Obszar ten jest częścią strefy apelacji Valpolicella DOC, na wysokości około 350 metrów nad poziomem morza, na wzgórzu, na którym znajdowały się stare winnice na zróżnicowanym biologicznie obszarze winorośli, drzew oliwnych i owocowych, łąk i lasów. To właśnie ten aspekt, ten terroir, okazał się owocny i wynagrodził wybory dokonane przez rodzinę Malesani.
Winnice i wina, które przemawiają i robią to w dobrze mi znanym idiomie, mającym na celu podkreślenie tożsamości tego pasa Alta Val Squaranto , w którym odbywają się wystawy (część parku winnic jest wystawiona na północ i zachodzie), podłoże (tutaj wapień jest zdecydowanie bardziej obecny niż w większości Valpolicelli, z soczewkami czerwonej ziemi, które przypominają raczej „crus” klasycznego obszaru) i wysokość (jesteśmy na wysokości około 400 m nad poziomem morza) sugerują produkcja win zorientowanych na aromatyczną finezję, smuklejsze struktury i trwałą mineralność. Mikroobszar, w którym w ślad za La Giuva powstały inne rzeczywistości i inni zaczęli bardziej wierzyć w potencjał terytorium, które może poszczycić się wyjątkowymi osobliwościami, a więc potencjalnie bardzo określoną i rozpoznawalną tożsamością.
Valpolicella Doc La Giuva: 50% Corvina, 20% Corvinone i 30% Rondinella dla jednej z najbardziej współczesnych i eleganckich Valpolicella, jakie kiedykolwiek jadłeś! Wino, które w młodości oczarowuje swoim zapachem i świeżością, zwinnością i smakiem oraz zadziwia swoją ewolucją w kieliszku.