Terras Gauda O Rosal Rias Baixas DO
Terras Gauda O Rosal Rias Baixas DO
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Terras Gauda O Rosal Rias Baixas DO
Kraj: Hiszpania
Region: Galicja - Rias Baixas
Apelacja: DO Rias Baixas
Producent: Terras Gauda
Szczepy: 70% Albarińo, 20% Loureiro, 10% Caino Blanco
Rodzaj: białe, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Żółto-zielony kolor. Aromat świeżych winogron, trawy cytrynowej, jabłkowego kompotu, dojrzałych brzoskwiń, nektarynki i białych kwiatów. W ustach pieczone zielone jabłka , skórka i pestki pomarańczy. Okrągłe, dobrze zbudowane, o eleganckim owocowym charakterze i kremowej konsystencji, świetnie zbalansowana kwasowość. Orzeźwiający, czysty długi finisz. Sugestie kulinarne: Tapas, sałatka z krabów, francuska zupa rybna, makaron z owocami morza, kurczak lub królik w potrawce, paella, pieczony halibut z risotto, żabnica z grilla, wędzony łupacz.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winiarnia „Terras Gauda” została założona w 1990 roku w mieście Al Eyras w słynnym regionie winiarskim Rias Baixas. Jej winnice rozsiane są w malowniczej dolinie wokół Rosal, w pobliżu ujścia rzeki Miño. Wyjątkowy mikroklimat z łagodnymi temperaturami, brakiem mrozów i obfitymi opadami jest idealny do dojrzewania wysokiej jakości winogron o wysokiej zawartości cukru i zrównoważonej kwasowości, w przeciwieństwie do innych północnych obszarów Rias Baixas o bardziej zmiennym klimacie. 85% jagód do ich win „Terras Gauda” rośnie na własnych winnicach, reszta jest sprzedawana pod ścisłą kontrolą jakości od innych lokalnych producentów. Winery posiada około 80 hektarów winnic, podzielonych na odmiany Albariño (70%), Loureiro, Cain Blanc, Treyschadura. „Terras Gauda” specjalizuje się w winach białych, ale obecnie posiada eksperymentalną plantację winogron czerwonych.
Terras Gauda „O Rosal” - wizytówka winnicy, ukazująca doskonale wyważone połączenie rzadkich autochtonicznych odmian winogron - Albariño, Loureiro i Cain Blanco uprawianych w winnicach w dolinie O Rosal nad brzegiem rzeki Miño. Dominująca Albarino - rzadka odmiana o bardzo niskim plonie (tylko kilka pęczków na winorośl) - uprawiana w winnicy Eyras-Bostelo, która wyróżnia się ekspozycją południową, wysoką wilgotnością, wyższymi temperaturami, a więc Albarino, skoncentrowana, mniej kwaśna i pełnowartościowa treściwe. Zbiory winogron zbierane są na przełomie września i października. Wino produkowane w sposób konwencjonalny. Fermentacja odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze. Po dodaniu naturalnych drożdży wino jest stabilizowane na zimno, filtrowane i butelkowane.