Przepraszamy za niedogodności.
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Wyszukaj ponownie to co szukasz
Wina Izraela z ponad trzystoma winiarniami biorąc pod uwagę że 1994 roku w całym kraju było mniej niż 10 winnic, niesamowite jest, jak szybko rozkwitła scena wina. Wina Izraelskie zaczyna przyciągać uwagę koneserów wina na całym świecie. Izraelskie wino produkowane jest przez setki winiarni , począwszy od małych butików wina izraelskiego po duże firmy produkujące ponad dziesięć milionów butelek rocznie wina izraelskiego. Wino izraelskie tworzono od czasów biblijnych . W 2011 roku izraelskie wina eksportowano w ponad 26,7 miliona USD.
Nowoczesny styl izraelskiego przemysłu winiarskiego został założony przez barona Edmonda Jamesa de Rothschilda , właściciela posiadłości Bordeaux Château Lafite-Rothschild . Obecnie wina izraelskie produkuje w pięciu regionach uprawy winorośli: Galil ( Galilee , w tym Wzgórza Golan ), region najbardziej odpowiedni do uprawy winorośli ze względu na wysoką wysokość, chłodne wiatry, wyraźne zmiany temperatury w ciągu dnia i nocy oraz bogate, przepuszczalne wody gleby; Wzgórza Judy , otaczające miasto Jerozolimę ; Shimshon (Samson), położony pomiędzy Wzgórzami Judy i Równiną Nadbrzeżną ; Negev , półpustynny region pustynia, w którym nawadnianie kropelkowe umożliwiło uprawę winogron; równina Szaron w pobliżu wybrzeża Morza Śródziemnego i na południe od Hajfy , otaczająca miasta Zichron Jaakow i Binyamina , która jest największym obszarem uprawy winorośli w Izraelu. Wina Izraela uprawiane są w klimacie śródziemnomorskim z zaznaczeniem dwóch głównych sezonów - gorący i wilgotny. Czas letni trwający od kwietnia do października z bardzo niewielkimi opadami i zimnym, deszczowym sezonem zimowym od końca października do marca. W okresie zimowym średnie opady wynoszą około 50 cali (50 cali), a niektóre obszary mają co najmniej 35 cali (90 cm) rocznie. Niektóre winnice w wyższych rejonach wzgórz Golan Heights mogą być pokryte śnieg w miesiącach zimowych. W suchym sezonie wegetacyjnym nawadnianie kroplowe jest niezbędne do utrzymania uprawy winorośli. Zarządzający winnicami będą korzystać z technik przycinania i zarządzania baldachimem , aby zmaksymalizować produkcję cieni ze światła słonecznego. Winogrona do zbioru często odbywa się w chłodniejszych temperaturach nocy. Suchość sezonów wegetacyjnych stanowi barierę ochronną dla wielu chorób winogron, które dobrze rozwijają się w wilgotnej pogodzie i pozwala zarządcom winnic kontrolować wigor i plony dzięki nawadnianiu. Wina Izraela mają region mniej więcej równy rozmiarowi stanu New Jersey i graniczy z Libanem i Syrią na północ / północny wschód, Morzem Śródziemnym na zachodzie, pustyniami prowadzącymi do granicy z Egiptem na południowym zachodzie, rzeką Jordan i Region Morza Martwego wraz z granicą z Jordanią stanowią wschodnie granice tego kraju. Winorośl dla win Izraelskich uprawiana jest na terenie całego kraju, począwszy od pasm górskich wzdłuż Libanu, a Syria graniczy z Beersheba i Arad na południu. Małe nasadzenia znajdują się również na płaskowyżu Mizpe Ramon oraz w Neot Smadar na pustyni na północ od Ejlatu . Większość winnic izraelskiego winiarstwa leży w umiarkowanym klimacie północnym: Galilei, Sharon Plain, Samson, Wzgórza Golan i podnóża Judy na Zachodnim Brzegu. W Izraelu Wina na terenach winiarstwa występuje wiele mikroklimatów ze względu na różne typy gleby i topografię . Większość terror ma glebę wapienną z warstwami margli i twardych dolomitów . Barwa Kolor ziemi to od czerwonej terry rosa w Judei i Galilei, w pobliżu góry Tabor, po szare w pasmach górskich rozciągających się od Góry Karmel do Zikhrona Yaakova . Winnice osady morskie znajdują się w gliniastych glebach przybrzeżnych równin i u podnóża wzniesionych podgórzy wokół Binyamina-Givat Ada i Latroun . Wzgórza Golan i części regionów Górnej i Dolnej Galilei mają znaczące pokłady bazaltowych pokładów gliny i tufu, które powstały przez stulecia aktywności wulkanicznej i przepływów lawy. Rozwalone przez wiatr osady przyczyniają się do tworzenia lessowych i aluwialnych gleb piaszczystych obszaru Negew.
Regiony Win Izraela: Galilee, Shomron, Samson, Judean Hills i Negev. Najwyższej jakości wina produkowane są w wyższych elewacjach, takich jak Górna Galilea, Wzgórza Golan i Wzgórza Judejskie.
Odmiany winogron win Izraelskich: Hevroni , Dabouki , Marawi , Halbani , Sharwishi , Hamdani , Jandali, Zeitani , Karkashani , Razaki , Karashi , Baladi. Od 2000 roku do produkcji win Izraelskich przemysł winiarski produkuje wina przede wszystkim z Cabernet Sauvignon , Chardonnay , Merlot, Sauvignon blanc ,Cabernet Franc , Gewurztraminer , Muscat Canelli , Riesling ,Syrah, Pinot Noir, Viognier.
Obecnie wina Izrealskie zyskują uznanie światowego przemysłu winiarskiego, ponieważ są wysoko oceniane i zdobywają najważniejsze nagrody.