Finca Bacara Taba Monastrell
Kraj: Hiszpania
Region: Jumilla
Apelacja: D.O.P. Jumilla
Producent: Finca Bacara
Typ: Dry Red Monastrell
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5% C3
Rozwiń opis...Wino zbudowane w całości z odmiany Monastrell, uprawianej w regionie Jumilla, prezentuje aromaty dojrzałych czerwonych owoców, jeżyn, wiśni w likierze w towarzystwie korzenno balsamicznych nut z akcentami skóry oraz lukrecji. Na podniebieniu wino dobrze zbudowane, eleganckie i wyraziste, ukazujące miękkie i aksamitne taniny z trwałym i intensywnym finiszem. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, pieczeń, wędzone sery, tłuste ryby, kiełbasy z grilla.
„Kreatywne wina, które sprawią, że będziesz cieszyć się dobrą rozmową”.
Finca Bacara to projekt zrodzony w ChNP Jumilla dzięki wytrwałości jej właścicieli, a jego celem jest przekazanie najlepszego wyrazu połączenia klimatu, gleby i krajobrazów, w których rosły winorośle, oraz starych winorośli Monastrell. Winnica, położona w południowo-wschodniej Hiszpanii, znajduje się w dolinie położonej na dużej wysokości, na wysokości około 900 metrów nad poziomem morza, otoczonej miastami Alicante, Albacete i Murcja. Monastrell to autochtoniczna odmiana winorośli Jumilla DOP.