Mukuzani Iveriuli Kachetii
Wino Mukuzani Iveriuli Kachetii
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Mukuzani A.O.C Iveriuli
Kraj: Gruzja
Region: Kachetii
Producent: Tbilvino
Apelacja: AOC Mukuzani
Szczep: Saperavi
Pojemność: 0,75l C3
Gruzińskie wino wytrawne. Z wyczuwalnymi nutami dojrzałych wiśni, migdałów i wanilii. Kolor ciemnowiśniowy z jasnymi refleksami. Cecha wyróżniająca to aksamitne taniny, a w tle odrobinę nut dębowych. Wielokrotnie doceniona m.in. przez International Wine and Spirit Competition, rocznik 2009 zdobył Brązowy Medal oraz Decanter World Wine Awards, otrzymał srebrny medal.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Gruzja słusznie nazywana jest „kolebką wina”, co zostało potwierdzone przez UNESCO w grudniu 2013 roku, kiedy najstarsza gruzińska metoda produkcji wina w Qvevri została wpisana na reprezentatywną listę niematerialnego dziedzictwa kulturowego ludzkości. Gruzja szczyci się ponad 500 odmianami autochtonicznych winogron, prawie jedną szóstą światowych odmian winorośli, w tym zagrożonymi odmianami, których nie ma nigdzie indziej na Ziemi. Cieszymy się, że możemy zaoferować w sklepie Bachus Wina wyśmienite gruzińskie wino od Tbilvino Iveriuli, jednego z najlepszych producentów dostępnych na rynku.
Każdego roku winiarz wybiera najlepsze kiście winogron, kierując się ich równowagą, intensywnością aromatu i zdolnością do utrzymania dobrej kwasowości. Wyselekcjonowane winogrona zbieramy o zawartości cukru 20-22% i kwasowości miareczkowej 6-8. Po usunięciu łodygi i odciśnięciu, fermentacja przebiega w 23-28°C w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Dodajemy czystą kulturę drożdży. Po 12-15-dniowej maceracji przenosimy wino do 300-litrowych beczek z dębu francuskiego na 9-12 miesięcy. Wino dojrzewa w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Kolejny etap starzenia następuje się w butelkach. Wino ujawnia aromaty wiśni, wanilii, gorzkiej czekolady i słodkich przypraw, któremu towarzyszy długi, delikatny posmak. Odpowiedni zbalansowana struktura taniny zapewnia, że wino będzie dalej rozwijać się w butelce i poprawiać się przez lata. Ze względu na minimalną filtrację w butelce może wytworzyć się niewielka ilość osadu.