1924 Scotch Barrel Aged Chardonnay California
1924 Scotch Barrel Aged Chardonnay California
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
1924 Scotch Barrel Aged Chardonnay California
Kraj: USA
Region: Kalifornia
Producent: Delicato Family Vineyards
Typ: Dry White Chardonnay
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,5% c3
Nota degustacyjna:
Wykonane z pełnego Chardonnay dojrzewającego w szkockich beczkach, to liberalne wino jest ułożone z aromatami bogatego toffi, słodkiego tytoniu i pieczonej szarlotki z nutami przypominającymi szkocką: nuty antycznej skóry, karmelizowanego brązowego cukru i prażonego dębu. Sugestie kulinarne: Delektuj się tym wyrafinowanym dodatkiem do subtelnie słodkich, wędzonych potraw: Pieczone żeberka wieprzowe obok pikantnych pieczonych jabłek lub grillowanego, wędzonego olchą łososia, pieczonego kurczaka, krewetek w tempurze, muli.
Notatki Sommelier:
Produkcja wina w Kalifornii ma bogatą historię uprawy winorośli od 1680 roku, kiedy hiszpańscy misjonarze jezuiccy zasadzili winorośl Vitis vinifera pochodzącą z regionu śródziemnomorskiego w swoich misjach do produkcji wina do nabożeństw. W latach siedemdziesiątych XVIII wieku misjonarze hiszpańscy kontynuowali tę praktykę pod kierunkiem ojca Junipero Serra, zakładając pierwszą winnicę w Kalifornii w Mission San Juan Capistrano.
Stan produkuje około dziewięćdziesiąt procent amerykańskich dostaw wina i jest czwartym co do wielkości producentem wina wśród niezależnych narodów świata. Ma ponad 1200 winnic, od domowych i małych butików po duże korporacje z międzynarodową dystrybucją.
Chardonnay jest prawdopodobnie najbardziej neutralnym winem białym, ponieważ odzwierciedla warunki uprawy i klimat – co Francuzi nazywają terroir. Winiarz może również łatwo wpływać na osiągnięcie pożądanych rezultatów poprzez użycie określonych drożdży, rodzajów fermentacji, a nawet beczek. Głównymi obszarami uprawy są Kalifornia i region Burgundii we Francji, ale tę pikantną kaflę można znaleźć na całym świecie, a także w Pensylwanii. Kiedyś jadłem niesamowitego boćwina nad brzegiem jeziora Keuka w Nowym Jorku. Chardonnay jest również używane w regionie Szampanii we Francji. Aby spróbować tego białego winogrona w jego najlepszym musującym wydaniu, poszukaj na etykiecie słowa „blanc de blanc”.
1924 Scotch Barrel Aged Chardonnay California - Opinie klientów
Kremowe chardonnay z Kalifornii
Pełne, intensywne i gładkie Chardonnay o niezwykle zróżnicowanym i przekonującym bukiecie, bogatym w nuty egzotycznych owoców, przypraw, wanilii, masła i pieczonego jabłka.
Dobry smak chardonnay białe wino z kalifornii
Tętniący życiem nos z aromatami cytryny, kiwi, czarnego bzu, zielonego jalapeno, papryki i prażoną, dymną nutą głowy. Podniebienie pokazuje napiętą, rześką żywotność i lekki niuans w smaku grenadilli, mango, agrestu i liści czarnej porzeczki.
chardonnay do ryby
Ciekawe chardonnay z wyczuwalnymi aromatami pieczonego jabłka, toffi oraz wanilii. Na podniebieniu krągłe, oleiste, z świetną kwasowością.. Idealny kompan do pieczonej lub wędzonej ryby.
2023-09-07
Wino Gnarly Head 1924 Chardonnay leżakowane w beczce
Wino do kurczaka pieczonego z frytkami. Obfity aromat wina przepełniony nutami pieczonego jabłka, toffi, tytoniu, starej skóry, brązowego cukru i prażonego dębu. Wino charakteryzuje się bogatym, zaokrąglonym smakiem o jedwabistej konsystencji, nutami powtarzającymi aromat i trwałym posmakiem. Wino treściwie komponuje się z żeberkami wieprzowymi w sosie barbecue, smażonym łososiem oraz tłustymi daniami z grilla.