Kamptal, najbardziej wysuniętym na północ z trzech ważnych praktycznie przyległych regionów winiarskich w Niederösterreich (i największym pod względem powierzchni i produkcji), pozostałe to Kremstal i Wachau. Istnieją pewne zróżnicowanie klimatyczne, aw każdym regionie występują różne osobliwości mikroklimatyczne, ale to, co decyduje o tym, gdzie sadzi się wino i jakie są stylistyczne efekty win, jest rodzaj gleby. Głównym w Kamptal jest less.

 

Region wywodzi swoją nazwę od rzeki Kamp, która przepływa przez niego bezpośrednio i jest domem dla największego austriackiego miasta produkującego wino, Langenlois. Z obszarem winnic o powierzchni 3802 hektarów Kamptal jest jednym z najbardziej znanych na arenie międzynarodowej regionów w Austrii i szczyci się wysokim udziałem wysokiej jakości producentów. Tutaj, podobnie jak u sąsiadów, Kremstal, Wachau i Wagram, znajduje się Grüner Veltliner i Riesling country, dwa grona, które mają silną tożsamość i zupełnie inne cechy. Uprawiane są również inne odmiany – wciąż jest trochę Roter Veltliner, Chardonnay, Sauvignon, Muskateller, Muller-Thurgau i lokalny Neuberger, podczas gdy różne czerwone to między innymi wszechobecny Zweigelt, Portugieser i Pinot Noir. Austriackie czerwone winogrona są równie niebieskie jak Dunaj.