Kamptal - Austria
Schloss Gobelsburg Langenlois Kamptal Gruner Veltliner
Schloss Gobelsburg Pinot Noir Reserve
Schloss Gobelsburg St. Laurent Reserve
Schloss Gobelsburg Ried Steinsetz Kamptal Gruner Veltliner
Schloss Gobelsburg Ried Renner Kamptal Gruner Veltliner
Kamptal, najbardziej wysuniętym na północ z trzech ważnych praktycznie przyległych regionów winiarskich w Niederösterreich (i największym pod względem powierzchni i produkcji), pozostałe to Kremstal i Wachau. Istnieją pewne zróżnicowanie klimatyczne, aw każdym regionie występują różne osobliwości mikroklimatyczne, ale to, co decyduje o tym, gdzie sadzi się wino i jakie są stylistyczne efekty win, jest rodzaj gleby. Głównym w Kamptal jest less.
Region wywodzi swoją nazwę od rzeki Kamp, która przepływa przez niego bezpośrednio i jest domem dla największego austriackiego miasta produkującego wino, Langenlois. Z obszarem winnic o powierzchni 3802 hektarów Kamptal jest jednym z najbardziej znanych na arenie międzynarodowej regionów w Austrii i szczyci się wysokim udziałem wysokiej jakości producentów. Tutaj, podobnie jak u sąsiadów, Kremstal, Wachau i Wagram, znajduje się Grüner Veltliner i Riesling country, dwa grona, które mają silną tożsamość i zupełnie inne cechy. Uprawiane są również inne odmiany – wciąż jest trochę Roter Veltliner, Chardonnay, Sauvignon, Muskateller, Muller-Thurgau i lokalny Neuberger, podczas gdy różne czerwone to między innymi wszechobecny Zweigelt, Portugieser i Pinot Noir. Austriackie czerwone winogrona są równie niebieskie jak Dunaj.