DECHANT BLAUBURGUNDER MERLOT
DECHANT BLAUBURGUNDER MERLOT
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Weingut Brundlmayer Langenloiser Dechant
Kraj: Austria
Region: Kamptal
Producent: Weingut Brundlmayer
Szczepy: Blauburgunder, Merlot
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Temp. serwowania: 16–18 ° C.
Pojemność: 0,75l c3
Alk. 14,9%
Wino powstało po kupażu gron Blauburgunder oraz Merlot, posaiada głęboki rubinowy kolor z granatowymi refleksami. Nos wypełniony dojrzałymi ciemnymi owocami, leśnymi jagodami, nutami cynamonu i delikatnymi niuansami zielonej papryki. Sugestie kulinarne: dziczyzna, kaczka, gęś, pieczona wołowina, średnio dojrzałe sery
Notatki sommelier:
Pinot Noir Langenlois Weingut Bründlmayer pochodzi z najbardziej dojrzałych winogron z doskonałych winnic Dechant i Käferberg. Dechant to obszar chroniony z glebą wapienną, na który wpływają tarasy lessowe zwrócone w kierunku południowo-wschodnim. Na wyższym poziomie występuje glina ze starymi pokładami skał i żwiru. Winogrona zazwyczaj osiągają dobry poziom dojrzałości, ale aby uzyskać winogrona najwyższej jakości, konieczna jest staranna selekcja. Käferberg leży na górnym końcu wysokiego południowo-wschodniego zbocza, na północny zachód od Langenlois. Glebę tworzą morskie osady wapienia i gliny utrwalone na piasku i żwirze na krystalicznym podłożu z gnejsu, mikaszytu lub amfibolitu.
Winifikacja i starzenie
Po zbiorach winogrona trafiają do piwnicy, gdzie rozpoczyna się tradycyjny proces winifikacji. Maceracja trwa półtora tygodnia, a następnie dojrzewa w 300-litrowych beczkach z austriackiego dębu przez 2-3 lata.
Nagrody i wyróżnienia:
87/100 ptk. - Jeannie Cho Lee
89/100 ptk. - Vinous Antonio Galloni
88/100 ptk. - Vinous Antonio Galloni