Codorniu Brut Cuvee Raventos Cava
Codorniu Brut Cuvee Raventos Cava
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Codorniu Brut Cuvee Raventos
Cava Brut - Methode Traditionelle
Historia tego wina sięga roku 1872, gdy Don Josep Raventos wyprodukował w winnicach Codorniu pierwszą butelkę Cava. Smak Codorniu to przede wszystkim dominujące nuty Chardonnay z towarzyszącymi im aromatami miejscowych szczepów. Tworzą one zgrabną, harmonijną całość. Wyczuwalne aromaty jabłek. Idealne jako aperitif a także do lekkich dań.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino musujące Codorníu Selección Raventós Cava zostało wybrane do prywatnego korzystania z rodziny Raventós – owoc 18-pokoleniowej tradycji winiarskiej. Selección Raventós pochodzi z wybranych winnic położonych w dwóch różnych obszarach uprawy winorośli i jest mieszanką lokalnych (Xarel·Lo i Macabeo) i międzynarodowych (Chardonnay). Wspaniały słomkowożółty kolor i drobne, delikatne i trwałe bąbelki, ma aromaty ananasa i owoców pestkowych, razem z bardziej klasycznymi aromatami, takimi jak cytrusy i jabłka z tradycyjnych odmian. Wyraźne są również aromaty dojrzewania na osadzie drożdżowym (suszone owoce, miód, tosty itp.). Na podniebieniu Selección Raventós ma kremową konsystencję i dobre ciało.
Winiarnia Codorniu zlokalizowana w Barcelonie w Hiszpanii, jest jedną z najbardziej historycznych i pełnych dziedzictwa winiarni na świecie. Winiarnia Codorniu zalicza się do najstarszych na świecie producententów wina musującego. Pod względem produkcji win musujących zajmuje drugie miejsce wśród największych światowych producentów. Znakiem rozpoznawczym tej winnicy jest fermentowane wino musujące, znane jako Cava. Winiarnia Codorniu jest wyposażona w najnowocześniejszy sprzęt i zaawansowanie technologiczne, ta sfermentowana cava jest nadal produkowana tradycyjną metodą szampańską. Zaskoczy Cię wiadomość, że ta metoda została wprowadzona w winnicy już w 1551 roku! Chociaż rodzina Codorniu była w biznesie winiarskim od XVI wieku, ich dziedzictwo winiarskie przybrało nowy obrót w 1659 roku, kiedy jeden z członków Codorniu, Anna wyszła za mąż za Josepa Raventosa. Rodzina Raventos była również dobrze znana w branży winiarskiej. W 1872 roku w winnicy Codorniu uwarzono pierwsze wino cava. Winiarnia była tak duża, że miała potencjał do produkcji około 100 000 butelek wina musującego cava rocznie, nawet na początku XX wieku. Winiarnia znajduje się bardzo blisko rodzinnej winnicy, w której corocznie produkuje się wysokiej jakości winogrona. Zakład produkcji wina i piwnice tej winnicy z biegiem lat zaczęły zdobywać popularność dzięki swojej wielkości, profesjonalizmowi i wysokiej jakości win. W roku 1976, winnica Codorniu dodała nowe pióro do swojej czapki, kiedy król Juan Carlos 1 nadał swoim piwnicom znajdującym się w Sant Sadurni d'Anoia status Narodowego Pomnika o znaczeniu historycznym i artystycznym”. Dziś ta winiarnia oferuje doskonałe wycieczki po winnicach dla odwiedzających, którzy przyjeżdżają tu z różnych części globu. Dzięki tej winnicy turystyka winiarska osiągnęła nowy poziom.