Coronas Torres Catalunya
Coronas Torres Catalunya
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Coronas Torres
Kraj: Hiszpania
Catalunya - Torres
Pojemność: 750 ml
Alkohol: 14%
Tradycyjna odmiana Tempranillo jest podstawą Coronas, uszlachetnioną niewielką częścią Cabernet Sauvignon. Najstarszy znak towarowy, Juan Torres Casals, zarejestrował go w dniu 7 lutego 1907 roku. Po świętowaniu setnej rocznicy, jest to bez wątpienia jedna z najstarszych marek o największej historii w hiszpańskim świecie winiarskim. Winogrona użyte do wina Coronas mają różnorodność klimatów i gleb na stosunkowo niewielkim obszarze. Najbardziej renomowane stada rosną na tych ziemiach z bardzo zróżnicowanym klimatem i glebą. Te winogrona dają wyjątkowe wina, które są pozycjonowane w regionie w oczach wszystkich entuzjastów jakości. Pierwsza winiarnia Torres została zbudowana w Katalonii i, zachęcona przez tysiącletnią kulturę, Torres rozpoczęła ekspansję, składając hołd najlepszym winnicom na świecie, wybierając najlepsze posiadłości i poszukując lokalnej tożsamości każdego kraju. Delikatny wiśniowy kolor z ceglanymi refleksami. Elegancki aromat z wyraźnymi nutami owoców leśnych i dębiny. Okrągła paleta z przyjemnymi taninami. Do fermentacji trafiają wyłącznie ręcznie zebrane, wyselekcjonowane winogrona. Fermentacja zachodzi w stalowych, nierdzewnych kadziach. Starzenie w beczkach z francuskiego i amerykańskiego dębu nadało odpowiedniego charakteru oraz intensywnych aromatów. Starzenie trwa 9 miesięcy. Wino polecane do pieczeni z czerwonymi mięsami, kremowymi serami oraz tradycyjnymi hiszpańskimi paellas (potrawa z ryżu i kurczaka lub owoców morza). Dania mączne, makarony, pizza sery.
Miguel Torres światowej klasy producent win. Torres wniósł dwa znaczące wkłady w rozwój enologii w Hiszpanii: po pierwsze, wykorzystanie fermentacji w kontrolowanych temperaturach, a po drugie, dojrzewanie wina w małych dębowych beczkach w skrupulatnie określonym czasie, jak to było nawykiem ćwiczyć w Bordeaux. Wymienione wszystkie zalety przekładają się na wysoką jakości win. Wielokrotnie nagradzany na rynku globalnym. Warto poznać wina Miguel Torres ponieważ przykładają wszelkich starań aby wina były smaczne i zdrowe. Wiedza o terror doprowadziła Miguel Torres do założenia winnic w Chile ,,Miguel Torres Chile” w chilijskiej dolinie centralnej oraz w Stanach Zjednoczonych ( Kalifornia ), gdzie w 1986 Marimar Torres założył Marimar Estate . W Hiszpanii poza rodzimym regionem Penedes rodziny Torres, są właścicielami win w DO Conca de Barberà DO Toro , DO Jumilla , DO Ribera del Duero , DOQ Priorat, a ostatnio w DOC Rioja Miguel Torres zarazem jest największym hiszpańskim producentem win DO pod własną marką, eksportując produkty do ponad 140 krajów.
2023-03-09
Rioja 2018
Nuty porzeczki, jeżyny i trochę śliwki, a także nuty kwiatowe i palonej pomarańczy. Na podniebieniu liniowe i jędrne, o średniej do pełnej treściwości i polerowanym, taninowym finiszu. Bardzo czysta i wyrafinowana tekstura, a jednocześnie pokazująca siłę.