Quinta de la Quietud Corral de Campanas ECO
Quinta de la Quietud Corral de Campanas ECO
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Quinta de la Quietud Corral de Campanas ECO
Kraj: Hiszpania
Region: Castilla y Leon
Apelacja: DO Toro
Producent: Quinta de la Quietud
Typ: Red Dry -Tempranillo
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13%
Certyfikaty: Wino Organiczne
Wino Ekologiczne
Nota degustacyjna:
Quinta de la Quietud Corral de Campanas to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z gron Tinta de Toro ( Tempranillo) uprawianych w regionie Toro. Nos ujawnia aromaty ciemnych owoców jagodowych, dżemu śliwkowego, ciemnych wiśni, z nutami przypraw, orzecha włoskiego, kawy z mlekiem, goździków oraz fiołków. Na podniebieniu usta obficie owocowe, z maślaną otoczką, pełne, ale niedominujące. Na finiszu miękka tanina.
Nota degustacyjna - James Suckling
93 pkt – James Suckling , lipiec 2019 Piękny Toro, na którym widać torebki suszonej lawendy, olejek z drzewa herbacianego, fiołki, eukaliptus, czarne porzeczki i odrobinę cynamonu i wanilii. Następuje liniowy i średnio treściwy kształt, w którym głównym czynnikiem jest kwaskowatość, a świeże ciemne owoce ustępują miejsca miękkim taninom. Pij teraz.
Winifikacja:
Po zbiorach winogrona trafiają do winnicy, gdzie są rozgniatane i trafiają do zbiorników z nierdzewnej stali, gdzie odbywa się dwudniowa maceracja, po której następuje fermentacja bez dodatku drożdży. Następnie wino dojrzewa 12 miesięcy 80% amerykańskich i 20% francuskich beczek dębowych.
Toro to region winiarski w Kastylii i León , w północno-zachodniej Hiszpanii. Jest dobrze znane z mocnych, pełnych win czerwonych wytwarzanych z Tinta da Toro ( Temranillo ). Produkowane są również bardzo małe ilości białego wina. Jej nazwa pochodzi od miasta Toro, starożytnej osady położonej zaledwie 65 km (40 mil) na wschód od granicy z Portugalią. Leży nad rzeką Duero, która przecina północną połowę regionu. Hiszpańskie słowo toro oznacza „byk”. Chociaż nie jest jasne, skąd wzięła się nazwa miasta, byk jest jednak odpowiednim symbolem tych mocnych win.
Uprawa winorośli sięga tu czasów przedrzymskich. Wina były popularne wśród członków rodziny królewskiej już w XIII wieku. Król Alfonso IX, Leon, powiedział: „tengo un Toro que me da vino y un León que me lo bebe”. Można to przetłumaczyć jako „Mam byka, który daje mi wino i lwa, który je pije”. Jakość wina została doceniona poprzez nadanie statusu DO w 1933 roku. To uczyniło Toro jednym z pierwszych regionów Hiszpanii, który to osiągnął. Jednak obszar ten cierpiał podczas i po hiszpańskiej wojnie domowej w latach 1936–39. W rezultacie oryginalny DO stał się przestarzały. Nowoczesna wersja powstała w 1987 roku.