Quinta de la Quietud In Quietud by Nature
Quinta de la Quietud In Quietud by Nature
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Quinta de la Quietud In Quietud by Nature
Kraj: Hiszpania
Region: Castilla y Leon
Apelacja: DO Toro
Producent: Quinta de la Quietud
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15%
Certyfikaty: Wino Organiczne
Wino Ekologiczne
Nota degustacyjna:
Quinta de la Quietud In Quietud by Nature to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Tinta de Toro ( Tempranillo) uprawianej w regionie Toro. Wino odznacza się ciemno fioletowym odcieniem z aromatami czerwonych i czarnych owoców, ciemnych jagód, jeżyn, żurawiny z akcentami lukrecji, ściółki leśnej, igliwia, ziół oraz fiołków. Na podniebieniu głębokie, pełne o pięknej taninowej strukturze, dopełnionej soczystymi owocami z akcentem ziół. Sugestie kulinarne: czerwone misa, mięsa z grilla, pieczeń, dziczyzna, wołowina, sery owcze.
Winifikacja:
Do produkcji stosuje się spontaniczny proces fermentacji i długi okres maceracji wynoszący 15-18 dni . Wino jest następnie leżakowane przez 24 miesiące w beczkach z francuskiego dębu.
Producent - Quinta de la Quietud
Quinta de la Quietud została założona w 1999 roku przez grupę entuzjastów wina z Barcelony i Valladolid i posiada 22 hektary. Spośród nich 98% to Tinta de Toro, wszystkie tak zwane krzewy winorośli i 2% Palomino, Verdejo, Moscatel, Malvasía i Albillo, z których produkowane jest niezwykłe wino słomkowe. Najmłodsze winorośle mają zaledwie 3 lata, najstarsze ponad 80 lat. Winiarnia w stylu francuskiego zamku położona jest pośrodku winnic o łagodnym zboczu. Plony są bardzo niskie, w starszych winnicach zbiera się 4000 kilogramów z hektara, aw młodszych znacznie mniej. Wszystko to sprawia, że Quinta de la Quietud szybko zasłynęła z wyjątkowej jakości swoich winogron. Jeden z powodów wielkiego sukcesu winnicy.Notatki sommelier Bachus Wina
Dwie dekady poświęcone produkcji wina DO Toro z certyfikatem ekologicznym potwierdzają wprowadzenie na rynek In Quietud by Nature, pierwszego naturalnego wina z winnicy Quinta de la Quietud. Do jego przygotowania winiarz Jean-François Hébrard zredukował jego składniki do minimum: tylko winogrona Tinta de Toro z winnic należących do winnicy. „W Quietud jest Tinta de Toro w najczystszej postaci”, wyjaśnia. „Jest to wino naturalne ze względu na swoją istotę: ponieważ fermentuje w otwartym zbiorniku, ponieważ jest podnoszone bez drewna, ponieważ przechodzi przez filtry wykonane z pędów winorośli, ponieważ nie dodaje się siarczynów ani innych dodatków. To wino Toro bez sztuczności”. Wykonane z winogron z winnic posadzonych w latach 2000-2004, In Quietud by Nature dzieli się z innymi winami Quinta de la Quietud swoją ekologiczną uprawą w szkle, na suchej ziemi i przy pracy z końmi. Przez piętnaście dni poddawana jest osobliwej maceracji, z dwoma pompowaniami dziennie i końcowym délestage. Fermentuje przez sześć miesięcy w otwartych zbiornikach, powierzając swoją stabilizację mroźnej zimie Toro, która nadaje mu charakteru. Rezultatem jest bardzo głębokie, mocne fioletowe wino, które przenosi aromaty czarnych owoców, nut balsamicznych i lukrecji z mineralnym tłem. Opis Jean-François Hébrard jest deklaracją intencji dla tej nowej propozycji Quinta de la Quietud: „Tinta de Toro ze wszystkim, co można mieć i niczym więcej”. Quinta de la Quietud kontynuuje obronę zaangażowania w bioróżnorodność, dzięki której w 2002 roku uzyskał certyfikat ekologiczny, a w swoim pierwszym naturalnym winie idzie o krok dalej, stosując etykiety z papieru z recyklingu, krótsze kapsułki bez atramentu i prezentując je w kartonach z recyklingu. Podobnie jak inne wina z tej winnicy, In Quietud by Nature wykorzystuje w 100% naturalny korek z Parku Przyrody Sierra de Espadan, zrównoważone rozwiązanie z absolutnym poszanowaniem środowiska. W Quietud by Nature jest „piątym Quietud” i już dzieli katalog z pozostałymi trzema 100% ekologicznymi referencjami Tinta de Toro z winnicy (Corral de Campanas, Quinta Quietud i La Mula de la Quietud) oraz ze słodkim biała pasyfikowana Słodka cisza.
Wino ekologiczne to umowny termin, w którym mieszczą się różne typy win, nazywanych między innymi organicznymi (organic), biodynamicznymi (biodynamic), naturalnymi czy pochodzącymi ze zrównoważonej uprawy (sustainable agriculture). Niektórzy producenci zwracają też szczególną uwagę na ograniczenie emisji dwutlenku węgla (CO2) w procesie tworzenia wina i jego transportu. W różnych krajach istnieją lokalne organizacje certyfikujące wyżej wymienione typy win. Aby uzyskać odpowiedni certyfikat, plantator winorośli lub producent wina muszą zastosować się do wytycznych i przejść ścisłą weryfikację. Nie wystarczy więc napisać na etykiecie “wino ekologiczne”. Wybierając wina do naszej oferty sprawdzamy jakim certyfikatem posługuje się producent i czy organizacja, która go wydała jest godna zaufania.