Quinta de la Quietud Reserva Organic
Quinta de la Quietud Reserva Organic
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Quinta de la Quietud Reserva Organic
Kraj: Hiszpania
Region: Castilla y Leon
Apelacja: DO Toro
Producent: Quinta de la Quietud
Szczepy: Tempranillo
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 15%
Certyfikaty: Wino Organiczne
Wino Ekologiczne
Quinta de la Quietud Reserva to czerwone wytrawne wino powstałe w całości z odmiany Tinta de Toro ( Tempranillo) uprawianej w regionie Toro. Wino odznacza się ciemno bordowym odcieniem z fioletowymi refleksami. Nos uwydatnia aromaty ciemnych jagód, z nutami skóry, pudełka po cygarach oraz ziemi. Na podniebieniu głębokie, pełne, harmonijne z miękkimi aksamitnymi taninami. Wyczuwalne nuty wanilii, śliwek, czekolady, tostów z akcentami balsamicznymi. Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, pieczenie i twarde sery.
Producent - Quinta de la Quietud
Quinta de la Quietud została założona w 1999 roku przez grupę entuzjastów wina z Barcelony i Valladolid i posiada 22 hektary. Spośród nich 98% to Tinta de Toro, wszystkie tak zwane krzewy winorośli i 2% Palomino, Verdejo, Moscatel, Malvasía i Albillo, z których produkowane jest niezwykłe wino słomkowe. Najmłodsze winorośle mają zaledwie 3 lata, najstarsze ponad 80 lat. Winiarnia w stylu francuskiego zamku położona jest pośrodku winnic o łagodnym zboczu. Plony są bardzo niskie, w starszych winnicach zbiera się 4000 kilogramów z hektara, aw młodszych znacznie mniej. Wszystko to sprawia, że Quinta de la Quietud szybko zasłynęła z wyjątkowej jakości swoich winogron. Jeden z powodów wielkiego sukcesu winnicy.
Wina czerwone Toro mogą być etykietowane takimi terminami, jak Joven, Crianza, Reserva i Gran Reserva (patrz Informacje na etykiecie hiszpańskiego wina ). Wskazują one, jak długo wino dojrzewa przed wprowadzeniem na rynek. Lokalne przepisy dotyczące wina (zarządzane przez Consejo Regulador de Toro) nakładają górny limit wynoszący 15 procent obj. Jednak w praktyce większość producentów stara się utrzymywać poziom alkoholu poniżej 13,5 procent, aby wina były przystępne i zrównoważone. Oczywisty potencjał Toro jako regionu winiarskiego zachęcił producentów wina z innych regionów (zarówno hiszpańskich, jak i zagranicznych) do zakładania tam winnic. Wśród nich wyróżniają się Bodega Numanthia (LVMH), Vega Sicilia Pintia, Bodegas Mauro (Eduardo Garcia) i Campo Elíseo (Michel Rolland i Francois Lurton). To rosnące zainteresowanie pomogło odmłodzić region Toro i jego wina. Efekt ten z kolei zwiększył świadomość konsumentów i rozprzestrzenił się na inne części Kastylii i León.
Tinta de Toro jest zdecydowanie dominującą odmianą winorośli w Toro. Władze DO opisują Tempranillo i Tinta de Toro jako genotypy posiadające ten sam kod genetyczny. Jednak nie są one uważane za fenotypy, ponieważ wykazują odrębne formy fizyczne. Tinta da Toro ma dłuższy cykl wegetacyjny, co pomaga jej radzić sobie z ciepłymi warunkami. Liść jest bardziej wyraźny, skórka jagód jest grubsza, a miąższ ma więcej żyłek. W wariancie Toro zawartość fenoli jest wyższa, co daje wina o głębszej barwie i bardziej garbnikowe niż wina Rioja i większość win Ribera del Duero. Uprawia się także niewielką ilość Garnachy (127 ha w 2019 r.). Stosowano go głównie w Toro Rosado (regionalne wino różowe), ale zainteresowanie wydaje się wzrastać. Równie małe ilości Malvasia Blanca i Verdejo zostały wyhodowane do wykorzystania w rzadkich butelkach białego białego wina Toro (ale nie różowego). Albillo Real i Moscatel de Grano Menudo zostały dodane do odmian dozwolonych przez DO w 2021 r. Ten duet ma już pewną tradycję w tym regionie, ale teraz można go stosować do win białych i różowych.
Quinta de la Quietud Reserva Organic - Opinie klientów
Polecane produkty
Baron de Ley Siete Vinas Reserva Rioja
Arzuaga Crianza Ribera Del Duero DO
- Polecane!