Langwedocja Francja
Langwedocja ,, Lengadòc, franc. Languedoc’’kraina historyczna w południowej Francji, między Pirenejami, Masywem Centralnym, Rodanem i Morzem Śródziemnym. Do 2015 roku wraz z Roussillon tworzyła region administracyjny Langwedocja-Roussillon, a część obszarów zaliczanych tradycyjnie do Langwedocji należała do regionu Midi-Pireneje. Wina Langwedocji były hodowane już za czasów V wieku p.n.e. przez Greków. Wina Langwedocji były jedne z pierwszych zaraz po najstarszych na sadzeniach winorośli Francji. Obecnie Wina Langwedocji to około 24% francuskiego winiarstwa, a warunki klimatyczne są wręcz wymarzone. Wśród odmian czerwonych winorośli 80% upraw stanowi Carignan, a pozostałe ważne szczepy to: Grenache Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Mouredre, Cinsault, Terret Gris, Grenache Blanc, Chardonnay, Vognier, Macabeo, Terret Blanc, Picpoul. Langwedocja wśród winiarzy francuskich w ostatnich latach zyskuje na popularności. Wielu winiarzy przenosi się do Langwedocji aby tworzyć dobre wina.
Pięć najbardziej znanych apeli w Langwedocji to: Langwedocja AOC (dawniej Coteaux du Languedoc ), Corbières AOC , Faugères , Minervois AOC i Saint-Chinian AOC . Zdecydowana większość win w Langwedocji produkowana jest przez spółdzielnie winiarskie, których liczba przekracza 500. System apelacji w regionie ulega znacznym zmianom wraz z tworzeniem nowych apelacji i zmianą istniejących. Jedną z ostatnich zmian jest fakt, że Coteaux du Languedoc zmieniło nazwę na Langwedocję i zostało poszerzone o Roussillon.
W większych apelacjach Languedoc AOC znajduje się kilka sub-okręgów, lub Cru, z odrębnymi stylami winnymi. Niektóre z tych okręgów oczekują na aplikacje AOC, które same stają się apelacjami, a niektóre z nich otrzymały sub-apelacje do apelacji nazwanej Languedoc AOC. Należą do nich Quatourze , La Clape , Montpeyroux , St. Saturnin , Picpoul de Pinet , Terrasses du Larzac i Pic St.-Loup . Granica wschodniej części Langwedocji z regionem winiarskim Południowej Doliny Rodanu została nieznacznie przesunięta w 2004 r., W wyniku czego Costières de Nîmes AOC jest obecnie apelacją z Rhône, a nie Langwedocją. W tym roku INAO przeniosła odpowiedzialność za nadzór nad winem tej apelacji na regionalny komitet doliny Rodanu. Lokalni producenci win z Côtes du Rhône -styled z Syrah i Grenache lobbowali na rzecz tej zmiany, ponieważ lokalne tradycje winiarskie nie pokrywają się z granicami administracyjnymi, i przypuszczalnie ze względu na większy prestiż win z regionu Rhône na rynku. Takie zmiany granic między regionami win są bardzo rzadkie, więc z przyzwyczajenia Costières de Nîmes pozostaje w wielu publikacjach jako wino Languedoc. Wina w regionie Languedoc-Roussillon produkowane są z licznych odmiany winorośli , w tym wiele międzynarodowych odmian, takich jak Merlot , Cabernet Sauvignon , Sauvignon blanc i Chardonnay . Godne uwagi są również tradycyjne winogrona Rodanu: Mourvedre , Grenache, Syrah i Viognier . Chardonnay jest głównym białym winogronem, używanym w Vin de Pays dOc i musującym Crémant de Limoux . Inne obejmują Chenin blanc i Mauzac , który jest również głównym winogron w musujące Blanquette de Limoux . Słodkie wina wzmocnione w regionach Muscat de Frontignan i Muscat de St-Jean Minervois wytwarzane są z winogron Muscat Blanc à Petits Grains . W AOC w Muscat de Rivesaltes , wina wzmocnione wytwarzane są z winogron Muscat of Alexandria . Wśród czerwonych, Grenache, Syrah , Carignan, Cinsault i Mourvedre są głównymi winogronami Corocères , Faugères , Fitou i Minervois AOC. Cinsault jest również powszechnie używany w produkcji różowej wraz z Lladoner Pelut , Piquepoul noir , Terret noir i Grenache. Grenache jest również głównym gronem wykorzystywanym w winach wzmocnionych w regionie Banyuls i Rivesaltes. Niektóre z najstarszych winnic we Francji to winogrona Carignan . Producenci win często używają maceracji węglowej do zmiękczania tanin . Inne odmiany, które można znaleźć to Roussanne , Marsanne , Vermentino , Bourboulenc , Clairette blanche , Grenache blanc , Grenache gris, Piquepoul blanc , Piquepoul gris i Macabeo .
Wina z Langwedocji mogą zawierać ogromną liczbę nazw, od szerokich oznaczeń regionalnych, takich jak Vin de Pays dOc, do bardzo specyficznych klasyfikacji geograficznych z ograniczeniami odmian winogron, takich jak Corbières i Minervois. Od lat 90-tych INAO tworzy mniejsze klasyfikacje AOC, które uwzględniają skomplikowane mikroklimaty i odmiany gleby w Langwedocji-Roussillon. Młodsze apelacje, takie jak Cabardes i subregiony takie jak Minervois la Livinière , Corbières-Boutenac i St-Chinian-Berlou, mają znacznie mniejszy zakres. Podczas gdy te nowe apelacje zostały pochwalone za konsekwentną poprawę ich produktu, inni krytykowali dodatki za dalsze komplikowanie już ezoterycznego systemu klasyfikacji. Większość wina produkowanego w Langwedocji jest oznaczona jako winnica . Jest też spora produkcja Vins Doux Naturels .
Zobacz wybranych Producentów Langwedocji Wina: Domaine de lHortus, Jean Orliac, Castle Lancyre Wines in Pic Saint Loup, Ermitage du Pic Saint-Loup, Château Puech-Haut, Clos Marie, Château La Roque, Domaine de Morties, Domaine Clavel, Les Augustins – Mezy, Grotte de lHortus, Haut-Lirou : Vins - Gites - Wine Tours, Château de Lascaux, Mas Bruguière, Domaine de la Vieille, Prieuré de Saint Jean de Bébian, Mas Gabriel, Domaine Ollier Taillefer, Laugé Jean, Château la Liquière, Domaine Magellan, Lancienne Mercerie, Domaine des Prés-Lasses, Jean-Pierre Vanel, Mas des Chimères, Domaine Valambelle, Domaine Bassac - Delhon Frères, Domaine Verena Wyss SCEA, Domaine La Croix Belle, Domaine Saint-Georges dIbry, Château Camplazens, Château LHospitalet, Château de lEngarran, Château de Flaugergues, Villa Dondona, Château St. Martin de la Garrigue, Domaine Virgile Joly…