Blason D’Aussieres Corbières Domaines Barons de Rothschild
Blason D’Aussieres Corbières Domaines Barons de Rothschild
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Blason D’Aussieres Corbières AOC
Kraj: Francja
Region: Langwedocja
Producent: Domaines Barons de Rothschild (Lafite)
Szczep: Syrah, Grenache, Mourvedre, Carignan
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l
Blason dAussières charakteryzuje się ciemnoczerwoną głęboką barwą. Otwarty, mocny nos, z nutami czarnych owoców – jagód, jeżyn, porzeczek, z odrobiną skórki pomarańczowej i skóry oraz garrigue i goździków, które są charakterystyczne dla win z najlepszych terroirów Corbières. Po gładkim, świeżym ataku na podniebienie wino zyskuje więcej mocy. Bardzo dobra, gęsta struktura z wyraźnymi nutami, takimi jak czarna porzeczka, lukrecja i czekolada. Pomimo młodego wieku, taniny są giętkie i wspierane przez dobrze zintegrowane drewno. Wino to charakteryzuje się wyjątkowo dobrą harmonią między świeżością a strukturą. 20% wina dojrzewa w dębowych beczkach przez 12 miesięcy. Sugestie kulinarne: Carpaccio wołowe, tatar z jagnięciny, tarta z grzybami, wędliny i sery.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Blason dAussières Corbières z Domaines Barons de Rothschild (Lafite) jest cudownym winem zrobionym z winogron Grenache, Syrah, Mouvedre i Carignan. Winogrona rosną we francuskim regionie uprawy winorośli Corbières w Langwedocji. Wino Blason dAussières Corbières lśni głęboko ciemną rubinową czerwienią w szkle. Drobne owoce po dojrzałych jagodach leśnych i jeżynach uwodzą nos. Na podniebieniu wyczuwalne są soczyste niuanse owocowe malin, czarnych wiśni i jagód. Drobne przyprawy rozmarynu i tymianku, a także bogate nuty cedru. Ciało tego francuskiego czerwonego wina jest mięsiste, o miękkiej strukturze i drobnoziarnistych taninach. Winifikacja Blason dAussières Corbières zgodnie z tradycją z Bordeaux drugie wino produkuje się również na Château dAussières. Winogrona pochodzą z pierwszych roczników lub z młodszych winorośli. Są one również starannie sortowane i używane są tylko bardzo dojrzałe winogrona. Są one następnie starannie prasowane po maceracji i fermentacji na zacieru. Około 20% wina dojrzewa przez 12 miesięcy w dębowych beczkach wykonanych z francuskiego dębu. Reszta wina nadal dojrzewa w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Polecane jedzenie dla Barons de Rothschild Blason dAussières Corbières Lafite do francuskich potraw z wołowiny lub doskonałego Ossobuco. Wino to należy zdekantować 1 godzinę przed spożyciem.