LIBAN Wine

Libańska Dolina Bekaa przekształciła się w wielki region winiarski, z wieloma winiarniami rozproszonymi po szerokich, żyznych terenach. Przez stulecia słynęło z tego, że jest rolniczym sercem Bliskiego Wschodu. Leżakonska Zachodnia Dolina Bekaa, płytka, żyzna zagroda, wapienna, biegnąca między pasmami Libanu i Anty Libanu, jest domem dla winorośli od 6000 lat. Winnice w Libanie były komercyjnie eksploatowane przez napotkanych morza przodków współczesnych Libańczyków, którzy wprowadzili uprawę winorośli do Grecji, Egiptu i Włoch. Grecy nazwali je "Fenicjanami" po fioletowym barwniku ("phoinikèia"), który zrobili z muszli. Znani z tego, że potrafili ożywić swoje miasta szybko po zniszczeniu, Fenicjanie zainspirowali legendę o Feniksie. Wina regionu są wielokrotnie wspomniane w Biblii (jak w Ozeasza 14: 7), a Kana, gdzie Chrystus zamienił wodę w wino, znajduje się w pobliżu południowego portu Tyru. Baalbek, pierwotnie poświęcony fenickiemu bóstwu płodności Baalowi, jest także miejscem rozległej rzymskiej świątyni dla boga wina Bachusa. Francuski pochodzenia, rodzina Hochar (wymawiane "Hoshar") przybył do Libanu z krucjat i pozostał tam do tej pory.

Większość dużych winnic ma swoje winnice w południowej dolinie Bekaa . Chateau Ksara pozostaje największym, z 70% całej produkcji w kraju. Od 1972 roku nie jest już związany z jezuickim domem Tanaila, został sprzedany i ucierpiał podczas wojny domowej, ale teraz odżył z czerwieniami i różami wykonanymi z odmian Rodanu, takich jak Carignan i Cinsaut .Winnica Libańska Château Kefraya , którego większość udziałów kupił w drugiej połowie lat osiemdziesiątych XX wieku Druze polityk Walid Jumblat z rodziny De Bustros . Dawny winiarz, Yves Morard, założył w pobliżu jaskinię Kouroum. Chateau Musar wina Libanu są prawdopodobnie najbardziej doceniane na Zachodzie, był ulubieńcem Auberona Waugh . Musar zdobył międzynarodowe uznanie na Bristol Wine Fair w 1979 roku i przez długi czas był jedynym libańskim winem powszechnie dostępnym w Wielkiej Brytanii. Drugie wino, "Hochar", jest w lżejszym stylu do wcześniejszego picia. Chateau Musar znany jest z transportu winogron przez linię frontu podczas wojny domowej. Wśród winnic Libanu warto wymienić Château Marsyas , rodzinną posiadłość Johnnyego Saadea , doradzoną przez międzynarodowego konsultanta Stephane Derenoncourt . Rodzina produkuje kolejne wino w Syrii, Domaine de Bargylus . Wino IXSIR zainspirowało znanego francuskiego krytyka winnego Jean-Marca Quarina , aby nagrodzić go "najlepszą oceną, jaką kiedykolwiek dałem libańskiemu winu" w niesławnej La Semaine des Primeurs w Bordeaux 09.

Obecnie sektor eksportuje ponad 50% produkcji głównie do Wielkiej Brytanii, Francji i Stanów Zjednoczonych.

Wybrane wina:


Wine Liban Château Faqra,

Wine Liban Château Héritage,

Wine Liban Château Kefraya

Wine Liban Château Khoury

Wine Liban Château Marsyas

Wine Liban Château Musar

Wine Liban Château Qanafar

Wine Liban Couvent St. Sauveur

Wine Liban Domaine des Tourelles

Wine Liban Château St Thomas

Wine Liban Cave du monastère st. Drelich

Wine Liban Cave Kouroum

Wine Liban Clos de Cana

Wine Liban Domaine de Baal

Wine Liban Domaine Wardy

Wine Liban IXSIR BatrounCarlos Ghosn

Wine Liban Château Ksara

Wine Liban Massaya

Wine Liban Nabise Mont Liban