Lodi Kalifornia
Ironstone Reserve OLD Vine Zinfandel
Ironstone Pinot Noir California
Lodi jest zdecydowanie najszerzej zasadzonym regionem winnym w USA. W Lodi znajduje się więcej akrów winnych winogron niż wszystkie połączone doliny Napa i Sonoma ; w rzeczywistości, więcej niż wszystkie stany Waszyngtonu i Oregon razem, plus kolejne 30%. Położone pomiędzy Zatoką San Francisco i górami Sierra Nevada leży Lodi Wine Country, region szybko rozwijający się jako jedno z najbardziej ekscytujących miejsc w Kalifornii. W ostatnim dziesięcioleciu winiarze z IV i IV pokolenia, zajmujący się glebami i winoroślami, wprowadzili do regionu kreatywne wina i najnowocześniejsze technologie, rzucając Lodi na światło dzienne. The Lodi Appellation ma klasyczny śródziemnomorski klimat, w którym ciepłe dni i chłodne wieczory. Położony 100 mil bezpośrednio na wschód od Zatoki San Francisco na skraju delty San Joaquin / Sacramento River, chłodna "delta bryza" zapewnia regionowi niezawodną, naturalną klimatyzację przez cały sezon wegetacyjny. Ten idealny klimat pozwala plantatorom Lodi konsekwentnie tworzyć zróżnicowany zestaw pysznych pełnowartościowych win ze szczepów, które wykazują odświeżającą naturalną kwasowość. Lodi otrzymuje większość swoich 17 "rocznych opadów w miesiącach zimowych. Ten stosunkowo suchy okres wegetacji zmniejsza problemy związane z szkodnikami i chorobami oraz zapewnia plantatorom winorośli precyzyjną kontrolę nad wzrostem winorośli dzięki dokładnemu zarządzaniu nawadnianiem. Ta unikalna kombinacja pozwala winogronom Lodi osiągnąć dojrzałość fizjologiczną przy minimalnym wpływie na ląd. Różnorodne gleby Lodi powstały tysiące lat temu dzięki zdarzeniom geologicznym i wodom aluwialnym. Dwie główne rzeki pochodzące z pasma górskiego Sierra Nevada zasilają apelację Lodi - Mokelumne i Cosumnes. Te rzeki przyniosły glebę bogatą w minerały na bazie granitu, które nadają winom Lodi złożone smaki. Historycznie, winnice Lodi powstały na pięknych piaszczystych glebach otaczających społeczność Lodi. Jest tu nad brzegiem rzeki Mokelumne, gdzie znajduje się większość stuletnich winnic Zinfandel w Lodi. Obszar ten jest znany z produkcji jednolitych i zbilansowanych winnic, które dostarczają win owocowych o bogatej, jedwabistej teksturze. Ostatnia ekspansja spowodowała, że winnice stały się nierozwiniętymi częściami apelacji. Znaczna część tego wzrostu występuje w falistych wzgórzach wzdłuż wschodniego krańca apelacji, gdzie występuje zróżnicowana gama starszych, niższych gleb płodności; te idealne gleby do uprawy winorośli sięgają od cięższych gleb na bazie gliny na południu po dobrze przepuszczalne gleby kamieniste na północy. Region ten znany jest z wytwarzania dobrze ustrukturyzowanych czerwieni o bogatym odczuciu w ustach i żywych orzeźwiających białych.
Wybrani Producenci z Lodi: Klinker Brick Winery, Michael David Vineyards, Jessies Grove Winery, Berghold Vineyards, Harney Lane Winery, Oak Farm Vineyards, Jeremy Wine Co, Lucas Winery, Abundance Vineyards, m2 Winery, Van Ruiten Family Vineyard, d"Art Hand Crafted Wines, Oak Ridge Winery, McCay Cellars, Mettler Family Vineyards, Harmony Wynelands, St. Amant Winery, Borra Vineyards, Weibel Family Vineyards and Winery, Spenker Winery.