Berlucchi Franciacorta
Berlucchi Franciacorta
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Berlucchi Franciacorta
Kraj: Włochy
Region: Lombardia
Apelacja: DOCG Franciacorta
Producent: Berlucchi
Szczepy: Chardonnay, Pinot Noir
Rodzaj: białe wytrawne, musujące
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5%
Wino musujące wytrawne o jasno żółtym odcieniu z miękką pianą i drobnym perlistym bąbelkiem. Nos uwydatnia aromaty dojrzałych owoców, owoców egzotycznych, moreli, brzoskwiń oraz akcenty mineralne. W ustach świeże o przyjemnej kwasowości i zbalansowanym smaku. Wykończenie długie i przyjemne z balsamiczną nutą. Sugestie kulinarne: owoce morza, nadziewane ravioli, białe mięsa, aperitif.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Franciacorta to stosunkowo mały i wciąż młody obszar uprawy winorośli. W rezultacie podstrefa na północy Lombardii jest stosunkowo mało znana poza Włochami. Ponieważ szlachetne wina musujące grają jakościowo długo w pierwszej lidze, koneserzy win słusznie nazywają je jednym tchem francuskiego modelu Champagner.
Dopiero w latach sześćdziesiątych Franciacorta, która wcześniej charakteryzowała się produkcją na własne potrzeby, zaczęła z rozmachem uprawiać wino. Kolebką łatwego w zarządzaniu i bardzo atrakcyjnego krajobrazowo obszaru uprawy winorośli jest winnica Guido Berlucchi (można ją również znaleźć tutaj). W 1961 roku enolog i miłośnik szampana Franco Ziliani po raz pierwszy wyprodukował wino musujące w klasycznej fermentacji butelkowej. We Włoszech stosuje się tę procedurę „Metodo Classico” lub nawet nazywa się „Metodo Tradizionale”. Sześć lat później Franciacorta stała się regionem DOC, aw 1995 roku podstrefa otrzymała status DOCG, kontrolowanej i chronionej nazwy pochodzenia. Po tej aprecjacji nastąpił do dziś błyskawiczny wzrost, który przejawia się w corocznym wzroście sprzedaży. Cel jest jasny: Franciacorta powinna ugruntować swoją pozycję jako samodzielna nazwa – porównywalna z francuskim odpowiednikiem z okolic Epernay. To wyjaśnia, dlaczego Konsorcjum, założone w 1990 roku przez grupę winiarzy w celu ochrony obszaru o powierzchni 2000 hektarów, na którym obecnie uprawia się Franciacorta DOCG, nakazało, aby etykiety na butelkach Franciacorta DOCG nie były mylone z terminem „wino”. „wino musujące” – włoska nazwa wina musującego.
W rzeczywistości Franciacorta może konkurować z czasem znacznie droższym francuskim modelem. Winogrona pochodzą z regionu Brescia, między Mediolanem a Weroną, niedaleko jeziora Garda. Od wschodu strefę graniczy z podnóżem Alp Retyckich, od zachodu rzeką Oglio, a od południa Monte Orfano. Różnice temperatur między dniem a nocą są duże, miesiące zimowe okazują się chłodne i wilgotne, lata ciepłe. Winorośl rośnie na bogatych w minerały wzgórzach morenowych; gleby są przeważnie luźne, gliniasto-wapienne i krzemionkowe. Winnice wiją się jak wstęga wokół południowej części Lago d'Iseo. Podsumowując, warunki do uprawy szlachetnych win musujących we Franciacorta są idealne.
Przepisy dotyczące produkcji dobrego wina musującego z północnych Włoch są dosłowne i tak samo surowe jak w przypadku szampana. Dozwolone są tylko odmiany winogron Chardonnay, Pinot Bianco i Pinot Nero (tutaj maksymalnie 50 procent). Plony z nowo zasadzonych winnic mogą być przetwarzane dopiero od trzeciego rocznika. Prosta Franciacorta Brut musi dojrzewać na drożdżach przez 18 miesięcy, a wino musujące z rocznika przez co najmniej 30 miesięcy przed sprzedażą. Dozowanie i wynikająca z niego resztkowa słodycz są raczej ubogie, co daje złożoną i elegancką kroplę, która ma również dobry potencjał dojrzewania i przechowywania. Klasyczną Franciacorta Brut (bez rocznika) uzupełniają cztery inne rodzaje win: Satèn, Rosé, Millesimato (wino musujące z rocznika) i Riserva. Spośród prawie stu producentów Franciacorta,
We Włoszech wina musujące z regionu winiarskiego Franciacorta dokonały oczywiście przełomu dawno temu, co już doprowadziło do wzrostu międzynarodowego popytu niektórych producentów przewyższającego podaż. Głównie na północy kraju rodzime szlachetne wino musujące jest chętnie spożywane jako aperitif i towarzysz potraw. SUPERIORE.DE
„Większość myśli o szlachetnych winach musujących zaczyna się i kończy na szampanie. Jest to zrozumiałe, ale Szampan, który również wiąże się z pewnym procesem produkcyjnym – tradycyjnym procesem fermentacji butelkowej stosowanym w innych krajach – bynajmniej nie jest jedynym obszarem na świecie, w którym produkowane jest wyśmienite wino musujące.We Włoszech, gdzie nazywa się je Spumante, udają się niezwykle delikatne, delikatne egzemplarze, zwłaszcza w chłodniejszych regionach północnych, takich jak Franciacorta i inne części Lombardii, Trydentu i Południowego Tyrolu…”