Mixtus Cabernet Sauvignon Merlot Trivento
Wino Mixtus Cabernet Sauvignon Merlot Trivento
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Trivento Cabernet Sauvignon Merlot
Kraj: Wina z Argentyny
Region: Mendoza; Podregion Cuyo
Producent: Bodega Trivento Argentina
Winnica: Trivento Bodega
Szczep: Merlot, Cabernet Sauvigno
Pojemność: 0,75 l
Intensywny czerwony kolor z fioletowymi refleksami. Aromaty czerwonych owoców połączone z nutami mięty i przypraw. Dobrze zbudowane o wyważonej kwasowości. Polecane do: Pikantne potrawy z deserami. temp. serwowania 16-18 º
Producent: TRIVENTO
TRIVENTO oznacza trzy wiatry: wiatr polarny, zonda i Sudestada wieje przez słoneczną i suchą krainę Mendozy. Historia Trivento rozpoczyna się w 1996 roku, w którym firma rozpoczyna działalność w Mendozie – głównym regionie uprawy winorośli Argentyny i uznawanym na całym świecie za 8. Stolicę Wina. Kolekcja terroirów obejmuje osiem winnic położonych w głównych obszarach uprawy winorośli Mendozy: Valle de Uco, Oasis Luján-Maipú i Oasis Este. Zostały starannie wyselekcjonowane, z dużą różnorodnością topografii i mikroklimatu do uprawy wielu odmian. Pionierstwo i innowacyjność znajdują odzwierciedlenie w obiektach Trivento. Winiarnia wyposażona jest w technologię najnowszej generacji, a techniki stosowane w pielęgnacji winogron pozwalają zachować charakter każdego terroir. Beczki z dębu francuskiego i amerykańskiego używane do leżakowania wysokiej klasy win są przechowywane w pomieszczeniu o kontrolowanym klimacie. Wprowadzenie na rynek pierwszego rocznika kultowego wina firmy – Trivento Eolo Malbec – jest znaczącym wydarzeniem dla winnicy. W 2009 roku The International Wine & Spirit Competition w Wielkiej Brytanii przyznaje firmie trofeum dla „Najlepszego argentyńskiego producenta wina”, w uznaniu wkładu w przemysł winiarski, standardy jakości, wpływ na różnorodność i wartość oraz edukację konsumentów.
17 kwietnia obchodzony jest dzień Malbeca, symbolu wina z Argentyny. Malbec przywędrował do Argentyny w XIX wieku z Francji i znalazł tutaj doskonałe warunki do rozwoju. W winnicach położonych na dużych wysokościach u podnóża Andów – w chłodnym i nasłonecznionym klimacie – dojrzewają winogrona, których oryginalne cechy argentyńscy winiarze przenoszą do wina. Wprawdzie Malbec jest uprawiany we wszystkich regionach – od północnego Salta aż do południowej Patagonii – to królestwem wina z tej odmiany jest Mendoza.Spośród 220 000 hektarów winnic ponad 46 000 ha obsadzonych jest odmianą Malbec. Aż 85% (36 600 ha) znajduje się w regionie Mendoza, a najlepsze wina Malbec powstają w podregionach Uco Valley i Luján de Cuyo. Malbec z regionu Mendoza, stał się synonimem stylu wina o bogatych aromatach, pełnych smakach dojrzałych owoców, wynikających z komponowania winogron z różnych miejsc.
Jeśli na etykiecie znajduje się napis Malbec oznacza to, że wino zostało wytworzone przynajmniej w 85% z tej odmiany. Natomiast jeśli wino jest kupażem odmian winogron, wówczas pojawi się takie oznaczenie jak – corte, mezcla, assemblage lub coupage. Najczęściej Malbec jest komponowany z Cabernet Franc lub Bonarda.
Argentyński Malbec osiąga coraz wyższe oceny wśród krytyków wina i konsumentów na cały świecie – jest wizytówką argentyńskiego winiarstwa. Duże zasługi w ukształtowaniu wysokiego standardu jakościowego argentyńskich win Malbec mają dwie rodziny winiarzy – Catena Zapata oraz Zuccardi.