Primeras Viñas Malbec Bodega Lagarde
Karaj: Argentyna
Region: Mendoza; Luján de Cuyo
Winiarz: Juan Roby Stordeur
Winnica Luján de Cuyo - Mendoza. Plantados pl 1906 (Drummond)
Altitud 850 msnm. 1930 (Perdriel) Altitud 950 msnm
Szczep: Malbec 100%
Alcohol: 14,1%
Pojemność 0,75l
Rozwiń opis...Wino Primeras Viñas Malbec jest wynikiem pracy i czasu zainwestowanego w specjalną winnicę z winogron pochodzących z stuletnich winnic Lagarde Bodega, posadzone w 1906 i 1930 roku. Produkcja wina Primeras Vinas Malbec trwa od 12 do 14 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu, z co najmniej 12-miesięcznym kształtowaniem w kontrolowanym środowisku, co daje ogromny potencjał, który można cieszyć się przez 10-15 lat. Rocznie produkuje się tylko 4000–15 000 butelek. Proces fermentacji w zbiornikach ze stali nierdzewnej. Maceracja zimna przed fermentacją przez 3 dni. Fermentacja z miejscowymi drożdżami. Podczas tego etapu podlega codziennym przepompowaniom i przepełnieniom. Całkowity czas maceracji wynosi od 20 do 25 dni w maksymalnej temperaturze 30o-31 °. Koniec maceracji zależy od degustacji.
Dobry Malbec
Wino Primeras Viñas Malbec na wstępie zachwyca urzekającą barwą ciemnego granaty z fioletowymi refleksami. Aromaty prześcigają się, aby ujawnić sowie oblicze. Nos przepełniony ciemnymi dojrzałymi owocami i niektórych nut mentolowych, wzbogacone kokosem, waniliom i przypraw dodawanych przez dąb. W smaku aksamitne, gładkie z soczystą strukturą i trwałym wykończeniem wprowadzającym w entuzjazm. Wino pyszne, aż szkoda dobierać potrawy, smak miły nie chce się dzielić z innymi smakami.
Sugestie kulinarne: Patatas bravas, Paella, Jamón Ibérico (Szynka iberyjska), Tortilla Española, Chorizo, Fabada asturiana, Pieczeń jagnięca, Albóndigas en salsa de tomate, Corzo asado con pure de membrillo, Migas de pastor, Pollo asado a la catalana, Przepiórki w salsie bilbaina, Pinchos morunos czyli szaszłyki, Conejo al vino blanco, Carcamusa toledana, Empanadillas de sobrasada y miel…