Antiguas Reservas Chardonnay
Wino Antiguas Reservas Chardonnay
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cousino Macul Antiguas Reservas Chardonnay
Kraj: Chile
Region: Valle del Maipo
Producent: Cousiño-Macul Antiguas
Szczep: Chardonnay
Pojemność: 0,75l
Alk. 13,5% Soh
Jasnożółty kolor ze srebrnymi felgami. Intensywne aromaty przypominające owoce tropikalne, zwłaszcza ananasy, banany i orzechy włoskie. W ustach jest to miękkie i eleganckie wino, o stale obecnej średniej kwasowości, owocowości i pełnej treści, kończące się długotrwałym i bogatym doświadczeniem.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winogrona chardonay uprawiano na obszarze Macul od 1564 r., Kiedy król Hiszpanii przyznał Hacienda Macul Juanowi Jufré, hiszpańskiemu „konkwistadorowi”. Jednak dopiero w 1856 r. Luis Cousino kupił posiadłość Macul o powierzchni 1000 akrów, która już miała 54 hektary obsadzone winoroślą. 14 lat później wybudowano winnicę, a 2 lata później podziemną piwnicę. W 1970 r., Po chilijskiej reformie rolnej i nieuchronnym zagrożeniu wywłaszczeniem winiarni Cousiño, Carlos Cousiño Subercaseaux wraz z ojcem podejmuje się zadania utrzymania dziedzictwa rodzinnego do dnia dzisiejszego.
Wina Antiguas Reservas to emblemat wina winnicy, który ma ponad 80 lat w swoim portfolio. Od swojego debiutu w 1927 roku, zawsze był ograniczony wybór najlepszych winnic Cabernet Sauvignon z Cousiño Macul. Przez lata utrzymaliśmy klasyczny styl, łączący dojrzałość Nowego Świata, elegancję tradycyjnych win i strukturę, która pozwala na odpowiednią pojemność. Pierwsze Wino Antiguas Reservas Chardonnay Cousino Macul zostało wyprodukowane w 1969 roku. Od tego czasu znak towarowy odnosi się do wyboru sera Chardonnay, który reprezentuje najlepszy rocznik. Proces selekcji rozpoczyna się w winnicy z ograniczeniem wydajności na roślinę i trwa przez cały proces produkcji wina.
Winifikacja, oo starannym zrywaniu, które rozpoczęło się w pierwszych dniach marca, winogrona zostały przywiezione do winnicy, przeszły przez selekcję pęczków, a następnie prasowano. Niewielki procent soku fermentuje w nowych beczkach z francuskiego dębu i dojrzewa w nich przez około 6 miesięcy. Pozostała mieszanina jest fermentowana w stali nierdzewnej w celu wzmocnienia i uszanowania smaków owocowych tego szczepu. Przed butelkowaniem przechodzimy do mieszania składników, a wino jest następnie klarowane i filtrowane.
Nota degustacyjna - Jasnożółty kolor ze srebrnymi felgami. Intensywne aromaty przypominające owoce tropikalne, zwłaszcza ananasy, banany i orzechy włoskie. W ustach jest to miękkie i eleganckie wino, o stale obecnej średniej kwasowości, owocowości i pełnej treści, kończące się długotrwałym i bogatym doświadczeniem.