Carmin de Peumo Carmenere
Carmin de Peumo Carmenere
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Carmin de Peumo Carmenere
Kraj: Chile
D.O. Peumo, Cachapoal Valley
Winemarker: Marcio Ramírez.
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 14,4%
Winnica Peumo położona jest na wysokości 170 m n.p.m. i rozciąga się wzdłuż rzeki Cachapoal, na tarasach wzniesień Gór Nadmorskich. Winorośl pochodzi z sadzonek sprzed filoksery i jest kręcona do pionowej pozycji pędów i przycinana kordonem. Gleby są głębokie, a górna warstwa gliny zatrzymuje wilgoć, która kontroluje wigor i wzrost winorośli oraz pozwala im pozostać aktywnymi do końca maja, kiedy zbiera się Carmenere. Ciemna i głęboka czerwień z fioletowymi niuansami. Nos jest bardzo elegancki, złożony i mineralny, z nutami jeżyn i nutą cassis. Wypełniające usta, z dojrzałymi garbnikami, głębokie, skoncentrowane, z długim posmakiem i wyraźnymi nutami Peumo's Terroir, gliny grafitowej i niuansów mineralnych. Najlepiej komponuje się z eleganckimi, ale prosto przyrządzonymi potrawami, takimi jak soczysta, rzadka rostbef, cielęcina, polędwica wieprzowa z pieczonymi burakami i żurawiną, kaczka (confit lub magret). Rewelacyjnie smakuje również z makaronem nadziewanym dynią ze smardzami lub dojrzewającym kozim serem z figami.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Odkąd francuski ampelograf Jean Michel Boursiquot odróżnił Carmenere od Merlot & Cabernet Franc na chilijskich polach w 1994 roku, szczep ten jest blisko spokrewniony z Chile. Jego potencjał etnologiczny jest ogromny, o wielkiej złożoności i elegancji, charakteryzujący się intensywnym granatowo-czerwonym kolorem, aromatami czerwonych owoców, wilgotnej ziemi i przypraw.
Od odkrycia szczepu w Chile minęło 26 lat, co sprawiło, że kraj ten stał się „kolebką” Carmenere. Ta odmiana winorośli jest trudna do znalezienia w swoim kraju pochodzenia (Francja), ale po tej stronie planety uprawia się ponad 8 tysięcy hektarów. Na tych hektarach znajduje się winnica Peumo. Położony w gminie o tej samej nazwie, jest przedstawiany jako jeden z najstarszych regionów winiarskich w kraju Concha y Toro i jest uważany za światowej klasy terroir dla Carmenere. W tym miejscu odmiana winorośli jest uprawiana od ponad 100 lat i dlatego stanowi najbardziej rozpoznawalne pochodzenie odmiany.
W szczególności Carmín de Peumo, część kolekcji Concha y Toro Cellar, zawdzięcza swoją wyjątkową jakość specyficznemu miejscu: Cuartel 32 winnicy Peumo w dolinie Cachapoal, miejscu, które naturalnie chroni winogrona i znajduje się 170 metrów nad poziomem morza. Człowiekiem stojącym za Carmenere jest winiarz Marcio Ramírez, który dołączył do Concha y Toro w 1997 roku. Specjalista wyjaśnia, że to terroir spełnia szereg niezwykłych warunków, które skutkują winem pierwszej klasy. „Jedną z wyjątkowych właściwości tego terroir jest to, że niskie temperatury na tym obszarze, mrozy, nie są tak gwałtowne. Na przełomie kwietnia i maja panuje jeszcze łagodny klimat opóźniający wejście chłodu do winnicy. Oznacza to, że liść nie opada i dalej rośnie” – wyjaśnia ekspert.
Carmín de Peumo, kultowe wino Concha y Toro, zostało uznane za „najlepszą carmenere na świecie” przez jednego z najbardziej wpływowych krytyków na świecie, Roberta Parkera, oprócz konsekwentnego uzyskiwania wysokich ocen w najważniejszych specjalistycznych mediach prasowych świata. Celem procesu z Carmín de Peumo jest uzyskanie ekskluzywnego wina, które ujawnia żywiołowy owoc tej odmiany i wyraża jej pochodzenie, Peumo terroir. Rezultat: bardzo eleganckie, złożone wino z warstwami czarnej porzeczki, tytoniu i grafitu. Pije się jak współczesny blend Bordeaux, choć z finezją i wszystkimi owocami Nowego Świata. „Definiujemy styl Carmín de Peumo jako wino, które w piękny sposób oddaje bujne owoce, wyjątkowość Peumo terroir i charakterystyczną kulturę tego miejsca, wino bardzo delikatne i eleganckie, jednocześnie skoncentrowane, z czerwonymi owocami i dobrą głębią na podniebieniu” – mówi enolog.
2023-09-30
Carmin de Peumo Carmenere 2012
Carmin de Peumo to pierwsza kultowa chilijska Carmenere. Wino wiernie oddające swoje pochodzenie, terroir Peumo, zyskało szerokie uznanie światowej krytyki. Carm?n de Peumo przyspiesza rozwój Carmenere na poziomie globalnym i pozycjonuje Peumo jako najlepszą chilijską lokalizację do produkcji tej francuskiej odmiany winorośli. Winnica Peumo położona jest 170 m n.p.m. i rozciąga się wzdłuż rzeki Cachapoal na tarasach wzgórz Gór Przybrzeżnych. Winorośl pochodzi z sadzonek sprzed filoksery, jest sadzonkowana do pozycji pionowej i przycinana kordonem. 90 punktów – Entuzjasta Wina Dawno, dawno temu Carmin de Peumo było typowym, dojrzałym i mocnym Carmenere, ale nie tutaj. Ofiara ta, zebrana pod koniec maja (odpowiednik listopada na półkuli północnej), dotyczy liści pomidora, porzeczki, Aromaty żurawiny i suszonych ziół przed pikantnym podniebieniem o średniej wadze. Pikantne, liściaste aromaty czerwonych owoców są dębowe z nutami kakao i kawy, a wytrawny i rześki finisz jest chudy według wcześniej ustalonych standardów Carmenere.