Cusino Macul Antiguas Reserva Cabernet Sauvignon
Wino Cusino Macul Antiguas Reserva Cabernet Sauvignon
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cusino Macul Antiguas Reserva Cabernet Sauvignon
Kraj: Chile
Region: Valle del Maipo
Producent: Cousiño-Macul Antiguas
Szczep: Cabernet Sauvignon
Pojemność: 0,75l
Alk. 13,5%
Intensywny rubinowy kolor jest wyraźny i owocowy, z idealną równowagą między owocami a francuskim dębem, gdzie wyróżniają się suszone śliwki, jeżyny i pikantne nuty. Dla podniebienia jest przyjemne iż wielką obecnością dojrzałych czerwonych i czarnych owoców; przedstawia średnią kwasowość, zaokrąglone taniny i długie zakończenie.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Winogrona Cabernet Sauvigno uprawiano na obszarze Macul od 1564 r., Kiedy król Hiszpanii przyznał Hacienda Macul Juanowi Jufré, hiszpańskiemu „konkwistadorowi”. Jednak dopiero w 1856 r. Luis Cousino kupił posiadłość Macul o powierzchni 1000 akrów, która już miała 54 hektary obsadzone winoroślą. 14 lat później wybudowano winnicę, a 2 lata później podziemną piwnicę. W 1970 r., Po chilijskiej reformie rolnej i nieuchronnym zagrożeniu wywłaszczeniem winiarni Cousiño, Carlos Cousiño Subercaseaux wraz z ojcem podejmuje się zadania utrzymania dziedzictwa rodzinnego do dnia dzisiejszego. Wina Antiguas Cabernet Sauvignon Reservas to emblemat wina winnicy, który ma ponad 80 lat w swoim portfolio. Od swojego debiutu w 1927 roku, zawsze był ograniczony wybór najlepszych winnic Cabernet Sauvignon z Cousiño Macul. Przez lata utrzymaliśmy klasyczny styl, łączący dojrzałość Nowego Świata, elegancję tradycyjnych win i strukturę, która pozwala na odpowiednią pojemność. Winifikacja po starannym ręcznym zbiorze, opracowanie wina rozpoczęło się od siedmiu dni zimnej maceracji w temperaturze 10 ° C (50 ° F). Następnie sok fermentowano przez 9 do 10 dni w średniej temperaturze 26 ° C (79 ° F), stosując różne szczepy drożdży. 20-dniowa maceracja po fermentacji pozwoliła na wzmocnienie smaków i bukietów, a także wygładzenie tanin. Wino dojrzewało w beczkach z francuskiego dębu przez dwanaście miesięcy, a następnie zostało rozjaśnione przed butelkowaniem. Notatki degustacyjne dzięki intensywnej rubinowej barwie jej bukiet jest wyraźny i owocowy, z idealną równowagą między owocami a francuskim dębem, gdzie wyróżniają się suszone śliwki, jeżyny i pikantne nuty. Dla podniebienia jest przyjemne iż wielką obecnością dojrzałych czerwonych i czarnych owoców; przedstawia średnią kwasowość, zaokrąglone taniny i długie zakończenie.