Marche Marchia
Marche Marchia to region po wschodniej stronie środkowych Włoch . Zajmuje mniej więcej trójkątny obszar, którego dłuższe boki tworzą góry Apeninów na zachodzie i Morze Adriatyckie na wschodzie. Emilia-Romagna i Abruzja są sąsiadującymi regionami odpowiednio z północą i południem, a od Apenin jest oddzielona tylko od Apeninów.
Winiarstwo w March sięga w głęboką historię obejmuje tysiące lat i wpłynęło na niego między innymi Etruskowie, Rzymianie i Longobardzi. Obecność tych różnych kultur w dużym stopniu tłumaczy szerokość tradycji winiarskiej i stylów win w regionie. Marche ma wiele terror, które doskonale nadają się do uprawy winorośli, szczególnie wśród falistych wzgórz nadbrzeżnych, takich jak te wokół Ancony. Ze względu na wpływy Apeninów, Adriatyku i regionu (Metauro, Potenza, Tronto i Nera), w Marche panują różne warunki klimatyczne, dając producentom wina zarówno ciepłe, jak i chłodne strefy winiarskie do wykorzystania. Gleby wapienne, gliniaste i bogate w wapień przyczyniają się do charakterystycznego terenu i różnią się w zależności od charakterystycznej topografii regionu.
Winnice Marche zajmują około 60 000 akrów (25 000 ha) i produkują rocznie prawie dwa miliony hektolitrów wina. Większość z nich sprzedawana jest pod nazwą Vino di Tavola lub pod nazwą Indicazione Geografica Tipica IGT Marche.
Marche jest zdominowane winami białymi , Trebbiano (w różnych formach) i Verdicchio . Najlepsze określenia Verdicchio znajdują się w DOCGs Verdicchio dei Castelli di Jesi i Verdicchio di Matelica . Delikatne świeże, orzeźwiające wina charakteryzują się żywą kwasowością i subtelnymi zielnymi nutami, a także znakomitą potrawą dla Brodetto di Pesce, bogatego gulaszu z owoców morza przygotowywanego lokalnie. Innym godnym uwagi białym winem z Marche jest Bianchello di Metauro, wytwarzane z winogron Bianchello (zwanych także Biancame) rosnących wokół doliny rzeki Matauro. Inne szeroko posadzone białe winogrona to Pinot Bianco , Malvasia Toscana , Pecorino i Bianchello , ten ostatni najbardziej znany w Bianchello del Metauro .
Spośród czerwonych win Marche, najlepsze są zazwyczaj wytwarzane z Montepulciano i Sangiovese , ciemnoskórych odmian, które dominują w środkowo-włoskiej czerwieni, i tutaj tworzą intensywnie pachnące Rosso Conero Riserva . Ten duet jest wspierany przez Ciliegiolo , Pinot Nero , Lacrima di Morro, a zwłaszcza Vernaccia Nera , odmianę wina musującego DOCG Vernaccia di Serrapetrona .
Wspierając te drobne czerwone są DOCs Rosso Conero (tylko riserva może nosić status DOCG) i Rosso Piceno . Te mocne, taninowe wina są niezwykłe w morzu białych i jaśniejszych czerwieni Marche i są sztandarowe dla różnorodności produkcji wina w regionie. Kolejną parą obiecujących DOC są Terreni di Sanseverino i Lacrima di Morro dAlba , drugie słodkie czerwone wino w oparciu o Lacrima di Morro, odmiana charakterystyczna dla gminy Morro dAlba.
Wymienione powyżej DOC specjalizują się w winach o jednym kolorze, ale większość Marche DOCs obejmuje zarówno czerwień, jak i biel. Wśród nich są Offida (gdzie Pecorino robi swój znak), te ze wzgórz Colli Maceratesi , szczególnie Maceratino i Esino z topowymi mieszankami Verdicchio i Sangiovese-Montepulciano.
Apelacje regionalne:
DOCG - Conero, Vernaccia di Serrapetrona
DOC - Bianchello del Metauro, Colli Maceratesi, Colli Pesaresi, Esino, Falerio dei Colli Ascolani or Falerio, Lacrima di Morro d’Alba, Offida, Pergola, Rosso Conero, Rosso Piceno, Serrapetrona, Terreni di San Severino, Verdicchio dei Castelli di Iesi, Verdicchio di Matelica
IGT - Marche