Cloudy Bay Sauvignon Blanc
Wino Cloudy Bay Sauvignon Blanc
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Cloudy Bay Sauvignon Blanc
Kraj: Nowa Zelandia
Region: Marlborough
Producent: Cloudy Bay Vineyards
Typ: Dry White Sauvignon Blanc
Pojemność: 0,75 l
Jasno złota barwa z delikatnymi zielonymi refleksami. W smaku bogate, świeże żywe z dominacją grejpfruta, limonki i jabłka. Polecane: aperitif, do owoców morza, do ryb, kurczaka i kuchni azjatyckiej. Wino doskonałe do degustowania dla przyjemności. Sugestie kulinarne: Wędliny wędzone, łosoś wędzony, węgorz z warzywami, kuchnia azjatycka, sushi, miękkie kozie sery, zupa z dyni, kalafior w posypce bułki tartej, szparagi z szynka parmeńską , pieczony pstrąg, kurczak duszony na parze z warzywami, bataty zapiekane w przyprawach papryki słodkiej i pikantnej, kasza gryczana z pulpetami, krewetki w tempurze.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Cloudy Bay to najbardziej znana nazwa w winiarstwie nowozelandzkim i globalnie jako perła z winnic Marlborough” (Penguin Good Australian Wine Guide). Przez cztery dekady ich wybitny Sauvignon został uznany przez wielu za czołowe światło regionu. Od czasu, gdy David Hohnen ze słynnego przylądka Mentelle w zachodniej Australii wystartował z pokazem zatrzymania firmy Cloudy Bay Sauvignon w latach 80., pijący wino zachwycali się jego urokiem. To wino jest imponująco świeże i intensywne, z subtelnym blaskiem, który odróżnia go od bardziej żywiołowego Sauvignons. Nieruchomość Cloudy Bay leży w dolinie Wairau w Marlborough, na północnym krańcu Wyspy Południowej Nowej Zelandii. Nazwa pochodzi od najbardziej wysuniętego na wschód punktu doliny, nazwanego Cloudy Bay przez odkrywcę Kapitana Jamesa Cooka, kiedy po raz pierwszy odkrył ten region w 1770 roku. Cloudy Bay Sauvignon Blanc jest naprawdę orzeźwiający - świetny sam lub z owocami morza lub pikantnymi daniami tajskimi.
Przy 30% obniżeniu produkcji, selektywne zbiory zapewniły optymalną intensywność i koncentrację owoców dla tego zawsze popularnego wina. Pełen werwy i pizazza nos zawiera nuty agrestu, świeżych cytryn i białych kwiatów, naznaczonych cudowną świeżością. Fantastyczne napięcie na podniebieniu, które jest obecnie mocno zranione, cytryny i limonki tańczą na języku, wspierane przez soczysty zielony owoc. Drobno wyrafinowany i precyzyjny, aż do długiego i apetycznego wykończenia, zasługuje na co najmniej 6 miesięcy, zanim zacznie ujawniać swój bardziej tropikalny charakter. W ciągu ostatnich dwóch dziesięcioleci ten niewielki naród wyspiarski pokazał, że jego zdolność do produkcji wina wykracza daleko poza doskonałą Sauvignon Blanc. Stosunkowo chłodna pogoda Wyspy Południowej (i południowych regionów Wyspy Północnej) zapewnia klimat, którego potrzebują te winogrona, aby uzyskać odpowiednią kwasowość ...
David Hohnen założył Cloudy Bay w 1986 roku jako placówkę Cape Mentelle w Australii Zachodniej. Pod kierunkiem Kevina Judda stała się kultowym producentem, a ludzie w kolejce w szczególności po Sauvignon Blanc.
The Wine Advocate 92/100
The Wine Advocate - W innym trudnym stylu zespół w Cloudy Bay okazał się jednym z ich najlepszych ostatnich wysiłków. Sauvignon Blanc 2018 prezentuje nuty agrestu i ananasa z przodu i wykazuje piękną harmonię i okrągłość na podniebieniu. Jest średnio treściwy i łatwy do picia, z nutami nektaryny i różowego grejpfruta łączącymi się z kremowym podniebieniem i długim, jedwabistym wykończeniem.
Cloudy Bay Sauvignon Blanc - Opinie klientów
Sauvignon Blanc 100% Cloudy Bay 2023
Sauvignon Blanc 100% ma jasnożółty kolor. Ma dużo zapachu limonki i cytryny, ze słodkimi aromatami zielonego jabłka, marakui i ananasa na końcu. Jest nie tylko lekki, ale ma wystarczającą wagę, aby sprawiać wrażenie grubej. Im wyższa temperatura picia, tym słodszy smak. Z biegiem czasu kwasowość staje się coraz bardziej zauważalna. Wydaje się, że ma nieco większą złożoność niż Sauvignon Blanc, który prezentują klasyczne wina Sauvignon Blanc z Nowej Zelandii
Notatki degustacyjne dla Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2022
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2022 to wino, które pięknie oddaje esencję Marlborough w Nowej Zelandii. Założona w 1985 roku Cloudy Bay była jednym z pionierów w regionie i pozostaje jedną z najbardziej kultowych winnic w kraju. Zaangażowanie winnicy w produkcję wyjątkowych win sprawiło, że stała się ona powszechnie znana, a Sauvignon Blanc 2022 nie jest wyjątkiem. Wino to charakteryzuje się żywym nosem, z nutami owoców tropikalnych, cytrusów i świeżo skoszonej trawy. Na podniebieniu wino jest przepyszne, z aromatami dojrzałej brzoskwini, marakui i skórki cytryny. Finisz jest długi i satysfakcjonujący, z utrzymującą się mineralnością, która dodaje winu złożoności i równowagi. Charakterystyczny styl Cloudy Bay Sauvignon Blanc uczynił go jednym z najbardziej rozpoznawalnych i poszukiwanych win na świecie. Zaangażowanie Cloudy Bay w jakość i wyjątkowe terroir stworzyły wino, które jest naprawdę niezapomniane. Ich zaangażowanie w zrównoważone praktyki rolnicze i techniki produkcji wina o minimalnej interwencji gwarantuje, że każda butelka jest wyrazem ziemi i ludzi, którzy ją uprawiają. Niezależnie od tego, czy smakuje się je samo, czy w połączeniu z owocami morza lub świeżymi sałatkami, Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2022 to wino, które z pewnością zrobi wrażenie.
Cloudy Bay Sauvignon Blanc 2021
Wino to cieszy się opinią doskonałego wyrazu kultowego regionu Marlborough. Sauvignon Blanc firmy Cloudy Bay słynie z żywych aromatów, czystego bukietu owocowego i eleganckiej struktury. Urzekający aromat to agrest, grejpfrut, trawa cytrynowa oraz niezrównana świeżość połączona z nutami mineralnymi i długotrwałym wrażeniem.
Wino do lodówki
Ciesz się tą butelką wina od razu lub pozwól, aby smaki rozwijały się nawet przez trzy lata. Połącz wino Kim Crawford Sauvignon Blanc ze świeżymi ostrygami, szparagami, homarem lub lekką sałatką. Włóż to białe wino stołowe do lodówki przez co najmniej dwie godziny, a następnie podawaj schłodzone, aby uzyskać optymalny smak. Zrób to, niesamowite z winem Kim Crawford.
Cloudy Bay Sauvignon Blanc schowaj na później
To nie tylko najsłynniejsze w Nowej Zelandii Marlborough Sauvy, to nasze najsłynniejsze białe wino i właściwie nazwa, która umieściła Aotearoa na światowej mapie win! Wytwórnia Cloudy Bay znajduje się pod parasolem francuskich gigantów luksusu Louis Vuitton Moet Hennessy, a świat co roku czeka z niecierpliwością na premierę ich Sauvignon Blanc – wow, mów o presji! Miłośnicy wina na całym świecie podróżują nad sobą, aby zdobyć swoje rękawice na jedną lub dwie butelki tego światowej klasy Marlborough Sauvignon Blanc. Można więc wyobrazić sobie szaleństwo, gdyby te magnumy o pojemności 1,5 litra były powszechnie dostępne. Ale tak nie jest – co oznacza, że zdecydowanie zalecamy chwycenie butelki i chwalenie się wszystkim swoim znajomym! Butelki przyciemnione, takie jak ta, są znane z tego, że przechowują w piwnicy co najmniej dwa razy dłużej niż butelki przezroczystel – załoga Cloudy Bay zaleca 10-letni okres przechowywania w swoim SauvyB w 2018 roku.
Cloudy Bay Sauvignon Blanc
Pełne charakterystycznej owocowości, z nutami agrestu, cytrusów i lekko mineralnym finiszem. Na charakter wina zdecydowanie wypływa miejsce jego powstania- Malborough
Polecane produkty
Saint Clair Pioneer Block Sauvignon Blanc
- Polecane!
2024-03-01
Cloudy bay sauvignon 2020
Cloudy Bay Sauvignon Blanc to zachwycające białe wino pochodzące ze słynnego regionu Marlborough w Nowej Zelandii. Wino nosi nazwę pięknej zatoki u wybrzeży Marlborough i może poszczycić się wyrafinowanym i złożonym profilem smakowym, który z pewnością zaimponuje każdemu miłośnikowi wina. Wino charakteryzuje się idealną równowagą nut owocowych, kwiatowych i ziołowych, dzięki czemu jest orzeźwiającym i żywym wyborem na każdą okazję. Żywa kwasowość i rześki finisz sprawiają, że wino to jest idealnym połączeniem do owoców morza i skorupiaków. Cloudy Bay Sauvignon Blanc to pozycja obowiązkowa dla każdego, kto szuka wysokiej jakości nowozelandzkiego Sauvignon Blanc.