![](https://www.wina-bachus.pl/5574-large_default/mount-franklin-sauvignon-blanc-marlbrough.jpg)
![Kim Crawford Sauvignon Blanc Marlborough](https://www.wina-bachus.pl/5342-home_default/kim-crawford-sauvignon-blanc-marlborough.jpg)
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Mount Franklin Sauvignon Blanc
Producent: Mount Franklin
Region: Marlborough Current Vintage
Kraj: Wina z Nowej Zelandii
Klasyfikacja: Regionalne
Szczep: Sauvignon Blanc
Zakrętka zamykająca
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 12,5%
LPSD
Jasno słomkowy kolor z zielonymi refleksami. Bukiet składający się z cytrusów, awokado i banana oraz mineralnych nut. W końcówce długi posmak z wykwintną kwasowością. Winorośl Sauvignon Blanc mają wiek od 10 do 30 lat. Po zbiorze, winogrona są prasowane i fermentowane w zbiornikach ze stali przez 2 miesiące. Następnie wino przechowywane jest przez krótki czas w dębowych beczkach.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Wino Mount Franklin Sauvignon Blanc o barwie jasno złotej z trawiastymi odcieniami. W kieliszku lśniący sauvignon blanc ujawnia aromaty kwiatów cytrusowych, limonki i jaśminu pozdrawiają subtelne smaki świeżej limonki i grejpfruta. Wszystkie są zrównoważone delikatną, kredową fakturą i suchym wykończeniem. Mount Riley jest jednym z oryginalnych modeli Marlborough Sauvignon Blanc, które dostarczają tego słynnego stylu wyścigowego i owocowego, w którym zakochał się niejeden kraj. Atrakcyjne smaki cytrusów i owoców tropikalnych zdominowanych przez wapno, Mt Riley jest idealnym towarzyszem na świeżym powietrzu. Sugestie kulinarne: krem z brokułów, lekka sałatka warzywna z awokado, filet z indyka w panierce z amarantusa z czarnym sezamem, rożki z tortilli z krewetkami i awokado, zapiekanka ziemniaczana ze szpinakiem, Chili con carne z kurczaka, Musaka z cukinią, makaron ze szpinakiem i bazylią, Gruzińskie szaszłyki z jagnięciny z sosem Tkemali, kartacze…
Ocena
Winiarz Scott McGillivray, Colin Mitchell Wino nowozelandzkie zbliżone smakiem do; Hanky Dory Sauvignon Blanc, Mount Vernon Sauvignon Blanc ,Saint Clair Tuatara Bay Sauvignon Blanc, The Three Wooly Sheep Sauvignon Blanc, Sileni Estates Cellar Selection Sauvignon Blanc, MUD HOUSE Sauvignon Blanc…
Marlborough największy region uprawy winorośli w Nowej Zelandii znajduje się na północno-wschodnim krańcu Wyspy Południowej nad Cieśniną Cooka, która oddziela dwie główne wyspy. Po drugiej stronie cieśniny leży stolica Wellington. Mówi się, że pierwsze winorośle zasadził tu osadnik już w 1867 r. Jednak do 1973 r. były tu tylko pastwiska dla owiec, pola zbożowe i drzewa wiśniowe. W 1973 r. międzynarodowa firma winiarska Montana Wines po raz pierwszy zasadziła tu winnice o powierzchni około 50 hektarów, otwierając w ten sposób uprawę winorośli na Wyspie Południowej. Jednak historia sukcesu rozpoczęła się dopiero w 1985 roku, kiedy australijski winiarz David Hohnen założył Cloudy Baywinnica. Dziś winnice zajmują 24 000 hektarów w szerokiej dolinie rzeki Wairau z miastem Blenheim w jej centrum. Obszar uprawy podzielony jest na trzy podregiony: Doliny Południowe, Dolinę Wairau i Dolinę Awatere. Klimat charakteryzuje się długimi, słonecznymi dniami i wyraźnie chłodnymi nocami. Termy między Oceanem Spokojnym a pasmami górskimi na północy i południu dają wyjątkowo owocowe wina. Ze względu na niskie opady i suche lata konieczne jest sztuczne nawadnianie. Na glebach żwirowo-piaszczystych z dużymi kamieniami żwirowymi na powierzchni uprawiane są głównie odmiany białego wina Sauvignon Blanc (75%), Pinot Gris , Chardonnay i Riesling oraz Pinot Noir . Szybko rozwijający się region stał się sławny na całym świecie, zwłaszcza z białych win wytwarzanych z Sauvignon Blanc, które zaliczane są do najlepszych na świecie. Znany jest również z win musujących i szlachetnych win słodkich wytwarzanych z Rieslinga. Istnieje tu również specjalny zwyczaj, aby producenci spoza regionu korzystali z usług kruszarek na zamówienie . Te winnice produkują moszcz lub młode winoi dostarczyć go producentom do wykończenia. Znani producenci to Cloudy Bay , Fromm, Goldwater Estate , Gravitas , Highfield, Hunter's , Isabel Estate, Jackson Estate, Montana , Morton Estate, Saint Clair, Allan Scott, Selaks, Seresin, Villa Maria , Wairau River i Wither Hills. Rocznie produkuje się około 300 milionów litrów wina.