McLaren Vale region wina Australii jest dobrze znany ze swoich suchych win czerwonych, szczególnie te wykonane z Shiraz, Grenache i Mourvèdre. Cabernet Sauvignon, Merlot i Petit Verdot są również uprawiane. Białe odmiany wina w regionie m.in. Chardonnay, Semillon, Sauvignon Blanc i Riesling. W ostatnich latach niektóre winnice zaczęły korzystać z mniej typowych odmian takich jak Sangiovese, Tempranillo, Barbera, Cinsaut, Vermentino i Viognier. Shiraz szczep winogron jest zdecydowanie najważniejszą odmianą w regionie, co stanowi około 50% całkowitej plantacji. Miękka gleba, gdzieniegdzie gliniasta lub żwirowa. Obsar ograniczony z równomiernego dostępu do woidy. Cieple lata to wszystko sprzyja dla szczepu Shiraz. Winogrona z szczepu Shiraz kochają taki klimat i w zamian otrzymujemy aromatyczne wina o głębokim kolorze, które mogą dojrzewać w butelkach przez wiela lat. Wina McLaren Vale wyróżniają się dobrą dojrzałością, elegancją, bardzo dobrą strukturą i złożonością. Region win McLaren Vale ma 3218 hektarów Shiraz pod winorośl . Inne główne odmiany to Cabernet Sauvignon z 1288 ha obsadzone, Chardonnay z 722 ha obsadzone, a Grenache z 402 ha. McLaren Vale to kolebka przemysłu winiarskiego w Południowej Australii, a dziś szczyci się jednymi z najstarszych winorośli na świecie. Usytuowany między pagórkowatymi szczytami Lofty Ranges i plażami w zatoce St. Vincent, McLaren Vale oferuje dużo dobrego wina.