La Gritona Reposado Tequila
La Gritona Reposado Tequila
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
La Gritona Reposado Tequil
Charakterystyczna tequila destylowana przez Melly Cardenas w jej małej destylarni w górach Jalisco. Wyprodukowany z dojrzałej agawy uprawianej na wysokości produkcji cukru, pieczony jest w ciągu 24 godzin od cięcia, spędza 24 godziny w glinianych piecach i odpoczywa przez 24 godziny przed zmiażdżeniem. Jest naturalnie fermentowany, dwukrotnie destylowany i odpoczywa w ponownie używanych amerykańskich beczkach whisky przez 8 miesięcy. Butelki są ręcznie dmuchane ze szkła z recyklingu w Guadalajara. La Gritona nie jest słodka, nie ma wanilii, czekolady ani pieprzu, tylko orzeźwiająca i roślinna agawa. Wykończenie jest bardzo okrągłe bez oparzeń.
Notatki Sommelier
La Gritona Reposado Tequila to subtelnie wypoczęta tequila destylowana przez Melly Barajas i jej personel złożony z kobiet w jej małej destylarni w Valle De Guadalupe, Jalisco (NOM 1533). Melly destyluje La Gritonę z agawy, której wiek dojrzewania wynosi od 9 do 10 lat, a wszystkie jej Piña muszą pochodzić z bogatej w żelazo czerwonej gleby lokalnych wyżyn Jalisco. Te rośliny agawy są uprawiane w szczytowym momencie produkcji cukru, pod koniec cyklu życia. Są wkładane do piekarników w ciągu 24 godzin od przycięcia,
Agawa Melly’s jest gotowana na parze w dwóch glinianych piecach o grubych ściankach przez 24 godziny, a następnie pozostawiana na kolejne 24 godziny przed zmiażdżeniem. Zebrany płyn jest naturalnie fermentowany w otwartych stalowych kadziach w tempie zależnym od lokalnej temperatury powietrza. Po zakończeniu fermentacji dwukrotnie destylujemy naszą powstającą Blanco Tequilę. Destylowane Blanco przechowujemy w ponownie używanych beczkach po amerykańskiej whisky przez 8 miesięcy przed filtrowaniem i butelkowaniem.
Jeśli to konieczne, bardzo lekko zwęglamy nasze beczki i pozwalamy, aby beczki były używane do innej wypoczętej tequili przed naszym okresem spoczynku, tak aby pozostałości dębu, resztki whisky i wypłukany kolor z obu mogły zostać maksymalnie skarłowaciałe podczas naszego reposado Wieczność. Nie używamy miedzianych destylatorów ani tahony, nie dyfuzujemy ani nie używamy autoklawu. Po ugotowaniu naszą agawę rozdrabniamy w stalowych rozdrabniaczach, a płyn destylujemy w stalowych destylatorach. Każdy etap produkcji odbywa się pod jednym dachem, a nasz zakład jest nadzorowany przez niewielki personel lokalnych kobiet, które zajmują się każdym procesem od początku do końca.
Obecnie butelkujemy średnio 12 500 litrów na partię. Wszystkie pozostałości agawy pozostałe po produkcji są przekazywane lokalnym rolnikom w celu wykorzystania jako pasza dla bydła. Nasze butelki są ręcznie dmuchane z meksykańskiego szkła pochodzącego z recyklingu w Zapopan, godzinę drogi od destylarni.