Broquel Cabernet Sauvignon Trapiche
Broquel Cabernet Sauvignon Trapiche
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Broquel Cabernet Sauvignon Trapiche
Kraj: Argentyna
Region: Mendoza
Producent: Trapiche
Typ: Red Dry - Cabernet Sauvignon
Pojemność: 0,75 l
Barwa wina intensywnie czerwona z granatowymi refleksami. 100% Cabernet Sauvignon. Wino dobrze zbalansowane, intensywne, z wyraźnie wyczuwalnymi czarnymi porzeczkami, czarnym bzem i wanilią. Przez 15 miesięcy jest leżakowany we francuskich i amerykańskich beczkach, dzięki czemu można w nim odnaleźć nuty dymne i czekoladowe. Pełnię swych aromatów uzyskuje po dekantacji. Wion polecane do steków i dań duszonych z dobrze doprawionymi sosami, a także do dań kuchni meksykańskiej i węgierskiej.
Trapiche winiarnia położona u podnóża Cordillera de los Andes w prowincji Mendoza od ponad 130 lat tworzy wspaniałe wina docierające do ponad 80 krajów. Trapiche zawsze wierna swojemu celowi, który musi odzwierciedlać nie tylko jakość, ale także prawdziwą pasję i wyzwanie do tworzenia win o wysokim standardzie. Obecnie Trapiche Vineyards zalicz się do Grupo Penaflor która powstała w wyniku integracji prestiżowych i stuletnich winnic, stając się obecnie liderem argentyńskiego przemysłu winiarskiego.
Notatki Smommelier Bachus Wina
Trapiche, położona w niezwykle bogatym w wino regionie Mendoza w Argentynie, to winiarnia założona w 1883 roku. Obszar ten obejmuje ponad 1000 hektarów i nie jest zaskakujące, że ta winnica jest największym producentem wina w Argentynie. Kiedy Tiburcio Benegas kupił winnicę Trapiche w latach osiemdziesiątych XIX wieku, była to tylko bardzo mała winnica. Dziś w miejscu należącym do Grupo Penaflor znajduje się wiele winnic z regionu Mendoza.
Winiarnia Trapiche to połączenie nowoczesnej, wyrafinowanej technologii i tradycyjnej architektury, co czyni ją idealną do produkcji win najwyższej jakości. Winiarnia to budynek w stylu florenckim, położony strategicznie u podnóża pasma górskiego Andów. Mając pod kontrolą ponad 1225 hektarów powierzchni winogron uprawianych przez 300 rolników, winnice nieustannie dążą do poprawy jakości produkowanych tu win.
Do fermentacji niektórych win używa się dębowych beczek, aby zachować dokładny smak użytych owoców. Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Malbec, Syrah, Merlot, Pinot Noir i Pinot Grigio to tylko niektóre odmiany, w których używa się dębowych beczek. Dzięki dużej wysokości rzeki Mendoza i wyjątkowej temperaturze tego regionu, jest on idealny do uprawy wielu rodzajów winogron.
W uprawie winnic winiarni Trapiche stosowane są zasady biodynamiczne. Równowaga ekosystemowa i różnorodność biologiczna winnic są przez cały czas utrzymywane, ponieważ nacisk położony jest bardziej na przywrócenie aktywności bakteryjnej gleby.
Oprócz wyżej wymienionych odmian winnica Trpaiche co roku koncentruje się na produkcji win Malbec z jednej winnicy. Ten Malbec, stworzony przez Daniela Pi, jest wyrazem uznania dla małych winnic w Mendozie, w których uprawia się odmianę Malbec. Dzięki zróżnicowanej ofercie win i tradycyjnym technikom winiarskim winiarnia Trapiche odgrywa kluczową rolę w zwiększaniu wiarygodności win argentyńskich na platformie globalnej.
2022-08-21
Argentyński Cabernet Sauvignon
Bardzo dobry argentyński Cabernet Sauvignon. Ciemnoczerwony w szkle. Bardzo obiecujący nos: jeżyna, z pieprzem i odrobiną dębu. Podniebienie pełne, średnio kwaśne z taninami. Finisz z odrobiną czekolady i lekko pieprzny.