Familia Gascon Roble Malbec
Familia Gascon Roble Malbec
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
FAMILIA GASCÓN ROBLE MALBEC
Kraj: Argentyna
Region: Luján de Cuyo
Producent: Familia Gascon
Pojemność: 0,75 l
Alkohol: 12,8%
Winnica Escorihuela Gascóns Agrelo znajduje się w niskim obszarz Luján de Cuyo. Ten stan pozwala na chłodny wiatr, który zstępuje Andach, aby przejść do winnicy doskonała amplituda termiczna. Efekt ten wynika z obecności wzgórza na wschodzie region, który klnie takie wiatry. Winnica Agrelo ma jednorodną glebę piaszczysto-gliniasta, która pozwala na zatrzymanie wody z opadów. Zbiory prezentowały świetną jakość i "typowe" cechy, takie jak małe opady deszczu i sprzyjające warunki wzrostu winorośli. Wydajności były niskie z doskonałej jakości winogronami, niższy alkohol niż zwykle i wyższa kwasowość zwiększająca równowagę w przyszłości Wina. Kontakt z dębem francuskim i amerykańskim przez 6 miesięcy. Aromaty czerwonych śliwek, jagód i dzikich owoców leśnych. W ustach lekkie i miękkie podniebienie z okrągłymi taninami i średnią kwasowością. Wino zrównoważone i średnie podniebienie owocowe. Średnie wykończenie z pikantnym i owocowym posmakiem. Wino polecane do degustowania dla przyjemności. Sugestie kulinarne: Duszone mięsa, pasztet drobiowy, kaczka pieczona, indyk pieczony, polędwica wołowa sparzona w ziołach, cielęcina w żurawinie, ryby smażone w sosach, makarony w sosach grzybowych, sery dojrzewające.
Wino zbliżone smakiem do: Norton Malbec Reserva, Alamos Malbec, Catena Malbec, Finca el Origen Gran Reserva Malbec, Gran Albarda Malbec, Aruma Malbec, Luigi Bosca Malbec…
Notatki Sommelier Bachus Wina
W Argentynie istnieje kilka regionów winiarskich gatunkowych, ale być może najbardziej znanym i najważniejszym jest region Mendoza, położony wzdłuż Andów w zachodniej części kraju. To właśnie w tym regionie powstaje około 70% win produkowanych w Argentynie.
Mendoza to wyjątkowy region położony na dużych wysokościach, w którym przez ponad 300 dni w roku świeci słońce. Gleby tego kraju są skaliste, piaszczyste i gliniaste, a klimat to przede wszystkim suchy klimat pustynny, położony w cieniu deszczowym Andów. Gorące dni prowadzą do chłodnych nocy z niewielkimi opadami deszczu przez większą część roku, co zapewnia idealne wahania i niedobór wody dla winorośli, która może produkować wysokiej jakości owoce. Większość winnic zasadzona jest na średniej wysokości 900 metrów, a niektóre winorośle rosną na wysokościach znacznie przekraczających tę wysokość. Uprawa winorośli na dużych wysokościach nadaje winogronom z Mendozy charakterystyczną dojrzałość, która tworzy bujne, odważne wina w butelce.
Mendoza jest najbardziej znana z win Malbec, które mają głęboką historię w regionie. Pierwotnie winogrona sprowadzono przez Hiszpanów przez Chile pod koniec XVI wieku, jednak znaczący wzrost popularności Malbec nastąpił znacznie później. Dopiero pod koniec XIX wieku, kiedy gubernator Mendozy poprosił francuskiego agronoma Miguela Pougeta o sprowadzenie kilku winorośli z Francji, Malbec stał się gwiazdą w Argentynie. Winorośl Malbec, pochodząca z południowo-zachodniej Francji, szybko przystosowała się do terenów Mendozy i wyprodukowała popularne wino o bogactwie, zaokrąglonych taninach i odważnych owocach. Styl Malbeca produkowanego w Argentynie znacznie różni się od win produkowanych we Francji, przy czym wersja argentyńska utrzymuje odważniejszy, bardziej owocowy styl wina.
Malbec nie jest jedynym szczepem w Mendozie. Cabernet Sauvignon również odniósł duży sukces w tym regionie, podobnie jak Tempranillo, Merlot, Syrah, Bonarda i Sangiovese w przypadku czerwonych. Chardonnay, Sémillon, Torrontés, Chenin Blanc, Sauvignon Blanc i Pedro Ximénez to popularne białe winogrona w regionie.