Finca el Origen Reserva Viognier
Finca el Origen Reserva Viognier
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Finca el Origen Reserva Viognier
Region: Mendoza - Valle de Uco
Typ: White Dry - Viognier
Pojemność: 0,75 l
Zielonkawo-żółta barwa. W bukiecie dojrzałe tropikalne owoce oraz nuty gruszek, w palecie delikatne, chrupkie z zaznaczoną cytrynową końcówką. Potrawy: aperitif, dania lekkie, ryby i owoce morza, sałaty.
Argentyna ma do zaoferowania niezwykle różnorodną gamę win białych i chociaż wśród win czerwonych jedna lub dwie odmiany są oczywistymi liderami rynku, uznanie jest znacznie bardziej równomiernie rozłożone wśród win białych.
Spośród nich argentyński Viognier jest wyborem, który może być nowością dla wielu pijących wino, zarówno lokalnie, jak i za granicą. Viognier jest nietypowym winem, gdyż szczep ten od niedawna dopiero uprawiany jest w Argentynie. Całkiem masywne wino, o kolorze zielonkawo-żółtym. Charakteryzuje się zapachem dojrzałych owoców tropikalnych, z wyraźnie wybijającą się gruszką. Cytrusowa końcówka, usta całkiem delikatne. To jedno z tych win z Argentyny, które warto spróbować.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Złocista barwa. Delikatny zapach zielonego jabłka, moreli, białej brzoskwini i skórki cytryny. Dodatkowo akcenty masła i prażonych orzechów. Wino świeże o jedwabistym smaku oraz delikatnym i przyjemnym zakończeniu.
Viognier stara francuska odmiana uprawiana głównie na południu kraju. Znana dziś w całym świecie i ostatnio bardzo modna, choć w latach 60. ubiegłego wieku niemal zniknęła, nawet w samej Francji (w pewnej chwili zostało jej tylko kilkadziesiąt hektarów). Danych o jej pochodzeniu jest wiele, ale z reguły są to podania fantastyczne. Badania DNA pokazują, że jest spokrewniona z piemoncką freisą, a jej dalekim kuzynem jest nebbiolo. Mało odporna na choroby i trudna w uprawie, gdyż musi być zbierana dokładnie w chwili osiągnięcia pełnej dojrzałości, co jest trudne do osiągnięcia w gorącym klimacie. Wcześniejsze lub późniejsze zbiory powodują otrzymanie bardzo marnych win. Daje wina o intensywnej, żółtej barwie (niesłusznie kojarzonej w tym wypadku ze słodkością) i równie intensywnym aromacie wiosennych kwiatów, moreli, brzoskwiń. Najwięcej win trafia na rynek jako młode, choć najlepsze z nich mogą dojrzewać wiele lat. Rzadko wytwarza się z niej wina słodkie. Jest tradycyjnym dodatkiem aromatycznym do syrahów z północnej części Doliny Rodanu, i równie klasycznym składnikiem białych kupaży z tego regionu). Inne nazwy: barbin, vugava bijela.