Gran Reserva Juan Carrau Petit Manseng
Gran Reserva Juan Carrau Petit Manseng
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Gran Reserva Juan Carrau Petit Manseng
Kraj: Urugwaj
Region: Canelones
Apelacja: VCP Uruguay
Producent: Bodegas Carrau
Szczepy: 100% Petit Manseng
Rodzaj: białe wytrawne
Pojemność: 0,75l
Alkohol: 13% c4
Nota degustacyjna:
Wina Urugwajskie Juan Carrau Gran Reserva są produkowane z winogron o bardzo wysokiej jakości, zbieranych w optymalnym momencie dojrzałości z plonów o bardzo niskiej wydajności, co daje bardzo skoncentrowane wino. Wino dojrzewało przez okres 10 miesięcy w 300 litrowch beczkach z dębu francuskiego. Wino prezentuje lśniący złoty odcień z żółtymi tonami. Atrakcyjny bukiet uwydatnia aromaty moreli, miodu oraz cytrusów. Na podniebieniu świetnie złożone wino o wspaniałej strukturze, maślane, a zarazem o świeżej kwasowości, z długim przyjemnym wykończeniem. Sugestie kulinarne: białe mięsa, tłuste ryby, kremowe sery, sałatki z winegretem, sałatka z świeżych owoców morza, pieczony kurczak, warzywna polenta.
Winifikacja:
Odszypułkowana i rozdrobniona z wcześniej wyselekcjonowanych kiści zbieranych ręcznie. Fermentowane w 300-litrowych beczkach z francuskiego dębu i leżakowane tam przez 10 miesięcy z tradycyjnym batonażem.
Notatki Sommelier:
Winnica Las Violetas znajduje się dokładnie na tej samej szerokości geograficznej, co znane regiony winne Chile i RPA. Wciąż można tu znaleźć jedne z najstarszych winorośli w kraju. Wiatry znad oceanu łagodzą upały w miesiącach letnich w Las Violetas, a zimą obszar ten jest wolny od mrozów. Ze względu na znaczne różnice temperatur między dniem a nocą winogrona dojrzewają powoli i mają wszelkie możliwości rozwinięcia pełnego potencjału aromatu. Unikalne terroir, czerwona piaszczysta gleba z drobnymi wapieniami oraz obcinanie jeszcze zielonych kiści winogron w okresie wegetacji skutkuje niższym plonem i intensywnym charakterem winogron.
Winiarnia Bodegas Carrau
Rodzinna firma Bodegas Carrau ma długą historię. Javier Carrau (9. pokolenie), jego syn Marcos, jest biologiem i winiarzem, a jego córka Juliana odpowiada za administrację i marketing. Około 265 lat temu rodzina Carrau zaczęła produkować wino w Hiszpanii, niedaleko Barcelony. W tym czasie eksportowali swoje wino z Barcelony do Ameryki. Częściowo z powodu kryzysu gospodarczego lat 30. Juan Carrau zdecydował się na emigrację do Urugwaju w Montevideo. Sadzenie winnic rozpoczęło się zaraz po przybyciu do Urugwaju. Odmiany winogron Nebbiolo i Tannat zostały po raz pierwszy zasadzone przez niego w regionie Las Violetas, na północ od Montevideo. Rodzina Carrau posiada łącznie 60 hektarów winnic w regionie Las Violetas. Dziewięćdziesiąt procent winogron pochodzi z naszych własnych winnic. Pozostałe 10% kupowane jest z 3 produktów winogronowych z regionu, z którym rodzina Carrau pracuje od 30 lat. Wina Bodegas Carrau są eksportowane do ponad 25 krajów.
Nagrody i wyróżnienia;
96 punkty – Tim Atkin
91 punkty Parkera– The World of Fine Wine
2023-06-17
Wino Gran Reserva Juan Carrau Petit Manseng
Intrygujące wino o złotożółtej barwie i aromatach miodu przemieszanych z nutami owoców tropikalnych, a także niuansami maślanymi. W ustach sporo świeżej kwasowości, a jednocześnie odrobina słodyczy, dobra struktura i długi posmak. Dobrze komponuje się z miękkimi serami, drobiem, tłustymi rybami, a także deserami owocowymi.