Enrique Foster IQUE Malbec Mendoza
Kraj: Argentyna
Region: Mendoza
Apelacja: Valle de Uco
Producent: Bodega Foster Lorca
Rodzaj: Malbec, czerwone, wytrawne
Pojemność: 0,75l C4
Alkohol: 13%
Certyfikaty; wino wegańskie
Nota degustacyjna:
Rozwiń opis...IQUE Malbec to młode owocowe wino w 100% Malbec z skąpanych w słońcu winnic Lujan de Cuyo w Mendozie w Argentynie. Wino prezentuje rubimnową czerwień przełamaną fioletowymi refleksami. Bukiet ujawnia aromaty dojrzałych jagód, czerwonych owoców wzbogacone o nuty białego pieprzu. Na podniebieniu miękkie, o jędrnej strukturze z soczystymi taninami i długim aksamitnym wykończeniu. Dojrzewanie: 10 % wina dojrzewało przez okres 6 miesięcy, 50% dąb amerykański, 50% dąb francuski Sugestie kulinarne: czerwone mięsa, jagnięcina, stek z kością, sery dojrzewające, szaszłyki, zapiekanki, makarony z mięsnymi sosami.
Producent: Bodega Foster Lorca
Enrique Foster i Mauricio Lorca rozpoczęli projekt budowy winnicy, w której produkowane są ich odpowiednie linie. Znajduje się w Perdriel, departamencie Luján de Cuyo. Tu od 2008 roku wina obu tych marek produkowane są pod okiem Mauricio Lorca oraz zespołu profesjonalistów zaangażowanych i przygotowanych do realizacji zadania tworzenia win z najwyższej półki. Największym osiągnięciem jest rozwój winnicy przeznaczonej do produkcji win argentyńskich o wielkiej osobowości i wybitnym charakterze. Bodega Foster Lorca jest dowodem na to, że zawsze można wyjść poza cel, innowacyjnie, marząc, wiedząc, pozostając w ciągłym ruchu. Jest wynikiem tej samej pasji, wina i pewności, że najlepsze połączenie osiągamy, gdy dzielimy się nim z tymi i tym, co w życiu najbardziej nam się podoba.
Winiarz - Mauricio Lorca
Mauricio Lorca należy do pokolenia winiarzy, które stara się wyjść poza to, co znane, być w czołówce oraz w ciągłych innowacjach i ruchu. Ma uznane osiągnięcia w ważnych winnicach w Argentynie; doradza przy różnych projektach winiarskich; i jest pierwszym enologiem win Enrique Fostera, który jest również partnerem w Bodega Foster Lorca. Jest pionierem w produkcji win Premium bez drewna. Jej filozofia skupia się na zapewnieniu jakości opartej na właściwym zarządzaniu winnicą i nowoczesnej enologii, która ma na celu dostarczenie do szkła konsumenta dokładnie tego, co natura dostarcza.