Kaiken Malbec Mendoza
Kaiken Malbec Mendoza
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Kaiken Estate Mendoza Malbec (Argentyna)
Kaiken Malbec Seleccion Especial
Kraj: Argentyna
Region: Mendoza
Producent: Kaiken Wines
Szczep: Malbec,
Poj: 0,75l
Potężne i złożone z dojrzałą taniną oraz soczystym aromatem jagód i czarnych porzeczek, które dopełnione zostają delikatnie lecz trwale kawą, tytoniem i gorzką czekoladą.Wino rekomendowane do łagodnych, grillowanych mięs, gulasz wołowego, wołowiny argentyńskiej, makaronów w ciężkich sosach. Dania mączne, pizza, pasty, makarony.
Kaiken , to nowy projekt znanej i renomowanej wytwórni Montes. Winnica powstała z połączenia pasji, intelektu, doświadczenia. Kaiken czyli, słowo oznaczające w Patagonii gatunek gęsi popularnej po obydwu stronach Andów, stąd też i motto „The best from both sides of Andes” Aurelio Montes dzierżawi winnice ułożone w Topungato.
Notatki Sommelier:
Założenie win Kaiken w 2001 roku wymagało wysiłku słynnego chilijskiego eksperta winiarstwa, Aurelio Montesa, twórcy renomowanej marki Montes Winery. Montes zrozumiał ogromny potencjał regionu Andów, który obejmuje to, co najlepsze w Chile i Argentynie. Zdał sobie również sprawę, że bogaty w wino region Mendoza jest idealny do wytwarzania win Kaiken.
Jeśli zastanawiasz się, co oznacza Kaiken, jest to nazwa wyjątkowej rasy gęsi, którą można powszechnie spotkać w regionie Andów. Wytwarzane tutaj Malbec i Cabernet Sauvignon są uważane za jedne z najlepszych w tej dziedzinie, ponieważ zawierają idealną mieszankę cech chilijskich i argentyńskich. Obecnie Kaiken Wines jest zarządzany przez Aurelio Montesa i jego syna. Rodzina Montes, wraz z zespołem doświadczonych i doświadczonych winiarzy na czele spraw, Kaiken Wines jest obecnie szanowaną marką wśród miłośników wina na całym świecie.
Położona w Vistalba winnica Kaiken mieści się w zabytkowym 80-letnim budynku, który jest wyposażony we wszelkie udogodnienia do wytwarzania wysokiej jakości win przy użyciu nowoczesnych, ale tradycyjnych metod. Do fermentacji wina wykorzystywane są wysokiej jakości zabytkowe zbiorniki betonowe, które pomagają zachować maksymalne możliwe smaki owoców podczas produkcji wina. Turystyka winiarska jest tutaj ważną działalnością i można z wyprzedzeniem zarezerwować wycieczki po winnicach, aby zanurzyć się w kulturze i naturalnej ekstrawagancji winnic, z których pozyskiwane są winogrona do produkcji win Kaiken.
Mendoza – serce Argentyny
Serce argentyńskiej uprawy winorośli bije w Mendozie od ponad 450 lat. Miasto zostało założone w tym czasie, a założyciel argentyńskiej uprawy winorośli, jezuita ojciec Juan Cidrón, nieco później zasadził tam pierwsze winorośle Criolla grande. Ta odmiana, zwana País w Chile i Mission w Kalifornii, była najbardziej rozpowszechnioną winoroślą misjonarzy. Pochodzi z Hiszpanii i od wieków determinuje uprawę winorośli. Kiedy Juan Cidrón dotarł do nowo założonej Mendozy , znalazł tam już wyrafinowany system irygacyjny Inków, który przez stulecia kierował roztopioną wodę z Andów do suchego regionu. To było podstawą uprawy winorośli w Mendozie , której wina były szybko transportowane po całym kraju. Prawdziwy boom rozpoczął się w XIX wieku i miał dwie przyczyny. Pierwszym było otwarcie 1000-kilometrowej linii kolejowej z Mendozy do stolicy, Buenos Aires. Znacznie ułatwił przepływ towarów i dał ogromny impuls uprawie winorośli. Ponadto do kraju przybyły nowe odmiany winorośli wraz ze stale rosnącą liczbą nowych europejskich osadników. Jednym z nich był Malbec, a jedna z rodzin osadników nazywała się Catena. Ta rodzina pochodziła z włoskich Marchii i jak żadna inna miała wpłynąć na przyszłą uprawę winorośli w Argentynie. To pionierzy tacy jak Catena czy Trapiche sprawili, że Mendoza stała się najważniejszym obszarem uprawy w Argentynie. Przez dziesięciolecia produkowano tam wino głównie na rynek krajowy. Ale od lat 90. międzynarodowy świat winiarski zwrócił również uwagę na wino argentyńskie. Wina argentyńskie, przede wszystkim Malbec, Malbec Reserva i Shiraz, są obecnie hitami eksportowymi i cieszą się popytem na całym świecie.
Uprawa winorośli w Mendozie
Wino w Mendozie oznacza uprawę winorośli na obszarze i na wysokości. Jeśli porównać ją z niemiecką uprawą winorośli, różni się ona prawie wszystkim, i to zasadniczo. Tylko w Mendozie i podregionach Norte Mendocino, Río Mendoza, Alta del Río Mendoza, Este Mendocino, Sur Mendocino i Valle de Uco liczba hektarów jest ponad półtora raza większa niż w całych Niemczech. Uprawa winorośli rozpoczyna się na wysokości około 700 metrów – czyli tam, gdzie zwykle kończy się w Niemczech – i sięga do 1400 metrów. Na tych wysokościach uprawiana jest uprawa winorośli w chłodnym klimacie. Chociaż dni od wiosny do jesieni są bardzo ciepłe, czasem gorące, wiejące od Andów wiatry chłodzą, podobnie jak temperatury w nocy. Wysokie amplitudy między upałem dnia a zimnem nocy zapewniają dojrzewanie bardzo wyraźnego owocu oraz zachowanie świeżości i kwasowości. Ponadto winogrona rozwijają szczególnie grubą skórkę ze względu na znacznie wyższe promieniowanie UV, które dostarczają wielu garbników i fenoli. Jeśli zapytać Dietera Meiera, założyciela winnicy PURO i orędownika upraw ekologicznych, to Mendoza ma jeszcze jedną zasadniczą przewagę nad Europą. Wina zawsze dojrzewają przez długi i suchy okres wegetacji. Nie ma problemów z wilgocią i pleśnią. A to znacznie ułatwia pracę ekologicznego winiarza. To, co Meier postrzega jako dar z tego niezwykłego krajobrazu, stara się oddać, a wielu innych winiarzy próbuje się odwdzięczyć. Zrównoważony rozwój, termin zbyt często używany w znaczeniu inflacyjnym, jest tu odpowiedni. Oprócz upraw ekologicznych stosuje się alternatywne źródła energii. Rodziny robotnicze mają zapewnioną możliwość uczęszczania do szkół we własnych szkołach, a także opieki medycznej i dalszego kształcenia. Dziś uprawa winorośli w Mendozie jest czymś w rodzaju holistycznego projektu w wielu winiarniach. Aż do lat 90. Argentyna była niemal zupełnie nieznana w świecie wina. Kraj winiarski przez długi, bardzo długi czas produkował wyłącznie na rynek krajowy i butelkowano prawie wyłącznie najprostsze wina masowe. Domy o długiej tradycji, takie jak Trapiche czy Catena, cieszyły się dobrą opinią w kraju, ale nie były zauważane na zewnątrz, i słusznie. Zmieniło się to przede wszystkim wraz z pionierem jakości Nicolásem Cateną. Był spadkobiercą dynastii winiarskiej Catena w Mendozie i prowadził winnicę od początku lat 60. Jednak trudne wydarzenia polityczne i gospodarcze, których kulminacją była wojna o Falklandy z Anglią w 1982 r., głęboko go sfrustrowały. Znacznie bardziej interesował się ekonomią, dlatego na początku lat 80. został powołany na Uniwersytet Kalifornijski w Berkeley. W tym czasie Kalifornia była regionem boomu winiarskiego par excellence. Wina z Napa Valley i Sonoma Coast były pożądane na całym świecie, a Nicolás Catena uległ ich urokowi. Postanowił zrozumieć przyczyny tego boomu winiarskiego i poznał niektórych z najważniejszych winiarzy w USA. Podobnie jak on byli potomkami włoskich imigrantów z Marchii. Ich nazwiska, Gallo i Mondavi, od dawna są synonimem sukcesu kalifornijskiej uprawy winorośli. Catena musiała zdać sobie sprawę, że uprawa winorośli jest tam znacznie bardziej zaawansowana niż w domu. Zdał sobie również sprawę, że najlepsze jego zdaniem wina pochodzą z wysokości w Sonomie powyżej 1000 metrów. Z tą świadomością porzucił karierę uniwersytecką i wrócił do Mendozy . Przez piętnaście lat kładł podwaliny pod nową jakość uprawy winorośli w Mendozie . Malbec od początku grał dla niego główną rolę. Dzięki skrupulatności i pionierskiemu duchowi winiarze tacy jak Nicolás Catena i jego córka Laura, Achával Ferrer, Flichman, Trapiche, Zuccardi czy Bodegas Weinert przekształcili masową uprawę w uprawę winorośli premium. Malbec, francuska odmiana, która nabiera własnego charakteru na dużych wysokościach w Argentynie, w coraz większym stopniu staje się USP Argentyny. Malbec jako USP, znany w marketingu jako wyjątkowa propozycja sprzedaży , stał się wyjątkowym atutem uprawy winorośli. Podczas gdy wina były początkowo atrakcyjne pod względem stosunku ceny do korzyści, w szczególności krytycy winiarscy coraz bardziej uświadamiali sobie, że najlepsze wina z Mendozy od kilku lat mogą również grać w najwyższej lidze Grand Crus. To, co wymagało ogromnej odwagi i eksperymentów – wiele lat zajęło zrozumienie Malbeca i wykorzystanie go do produkcji wysokiej jakości win – teraz się opłaca. Trochę łatwiej było z Cabernet Sauvignon i Chardonnay. Ale nie można zbyt głęboko uchylać kapelusza przed tak wielkim pionierskim duchem. Ponieważ najlepsze wina w regionie należą dziś do czołówki win. Lista win, które otrzymały 97, 98, a nawet 99 punktów od najważniejszego krytyka branży, Roberta M. Parkera Jr., jest imponująca. Ale przede wszystkim środkowa sekcja z winami przystępnymi cenowo, a jednocześnie efektownymi i niezwykle udanymi, jest dziś bardzo godna uwagi.
Mendoza to nie tylko Malbec
Sukces wiodących bodegas o długiej tradycji przyciąga wielu zagranicznych winiarzy i inwestorów od lat 90. – na szczęście dla regionu. Bo tam, gdzie inwestuje się pieniądze, powstają miejsca pracy, a to jest w tej dziedzinie niezwykle ważne. Oprócz Aurelio Montesa, który sprowadził Bodegas Kaiken z Chile, z czasem do Mendozy przybyli również Concha y Toro, także z Chile, Sogrape z Portugalii i Bacardi z Włoch . Z Francji przybyli Moët & Chandon, a także Lurton i Rothschildowie z Lafite z Bodegas CARO. Te winnice przyniosły ze sobą międzynarodowe doświadczenie, a także nowe podejście i odmiany winorośli. Warto również wspomnieć o projekcie Puro Dietera Meiera. Poza topowymi psami Malbec, Cabernet i Chardonnay, coraz więcej uwagi przyciągają inne odmiany winorośli, takie jak Bonarda z Piemontu, a także ostatnio Pinot noir, Sauvignon blanc i przede wszystkim Tempranillo. Szczególnie wyjątkowe jest Torrontés , korzenne, kwiatowe wino z rodziny Muscat, dojrzewające na świeżo i wytrawnie. Nicolás Catena uczynił Mendozę wielką Jeśli spojrzysz na rozwój świata wina na przestrzeni ostatnich 50 lat, zawsze znajdziesz niewielką liczbę wizjonerów, którzy w niezwykły sposób ukształtowali branżę. Robert Mondavi jest jedną z tych osób, podobnie jak Eric de Rothschild, Piero Antinori i Nicolás Catena. Żaden z tych winiarzy nie urodził się wizjonerem. To przypadek, szczęście, a przede wszystkim niezbędne wnioski z przemyślanej wiedzy uczyniły tych ludzi pionierami. Dla Nicolása Cateny to pobyt w Kalifornii otworzył mu oczy i popchnął do działania. W końcu kierował rodzinnym biznesem już od dwudziestu lat. Inspiracja przyszła dość późno, ale nie za późno. Tak więc, pomimo wszystkich ekonomicznych i politycznych przeszkód w swoim rodzinnym kraju, zaczął inwestować – początkowo w bodegę przypominającą piramidę, która już dawno stała się symbolem uprawy winorośli w Mendozie . Potem zajął się winnicami. Szukał wyższych wysokości i oparł się na starych winoroślach, które jego dziadek zasadził w 1902 roku i które były doskonałej jakości. Wszystko to miało decydujący wpływ na uprawę winorośli w Mendozie , między innymi dlatego, że wina jego imienia stały się znane na całym świecie od lat 90., a wraz z nimi region winiarski Mendoza.
Kaiken Malbec Mendoza - Opinie klientów
Kaiken malbec od Montesa znanego producenta z Chile Argentyny i
Głęboka czerwona mieszanka z bogatymi aromatami czarnych jagód. Bogaty, gładki i elegancki. Z długotrwałym wykończeniem .
Wino Malbec powinien byś powinno z Argentyny
Nuty dojrzałych czarnych owoców, wanilii, orzechów laskowych i dymu. Garbniki całego ciała i do żucia. Pluszowe owoce na podniebieniu i długie wykończenie z niuansami prażonego dębu. Pij teraz albo trzymaj
2023-09-26
Malcec z Lidla
wino zmarniało może za długo leżało