Zuccardi Vida Organica Malbec
Zuccardi Vida Organica Malbec
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Zuccardi Vida Organica Malbec
Kraj: Argentyna
Region: Mendoza
Apelacja: Valle de Uco
Producent: Familia Zuccardi
Alkohol: 13%
Wino Biologico - Organiczne
Wino powstało z organicznych winogron szczepu Malbec. Posiada ciemnorubinową barwę, aromaty dojrzałych owoców, fig, suszonych śliwek, dżemów i rodzynek. Na podniebieniu miękkie delikatne taniny dobrze zbalansowane przez kwasowość. Finisz jest cudownie długi i złożony. Sugestie kulinarne: kotlety jagnięce, dziczyzna, deska serów, kaczka, królik pieczony, pieczeń wieprzowa.
Argentyna jest jednym z najważniejszych krajów produkujących wino w Nowym Świecie i największym producentem wina w Ameryce Południowej. Wysokogórskie pustynie wschodnich Andów dały początek wysokiej jakości przemysłowi winiarskiemu, a terroir tutaj jest dobrze dostosowane do przyjętej przez Argentynę odmiany winogron, wszechobecnego Malbec. Pierwotnie z Bordeaux, jest ona obecnie odpowiedzialna za niektóre z najsłynniejszych argentyńskich win, które są charakterystycznie jasne i intensywne, z kwiatowymi nutami i smakami ciemnych owoców.
Zajmując nieco ponad milion mil kwadratowych (2,8 miliona km kw.), Argentyna jest drugim co do wielkości krajem w Ameryce Południowej i rozciąga się od południowej granicy Boliwii na północy do południowego krańca kontynentu. Jest domem dla ogromnej gamy krajobrazów, od skalistych szczytów Andów na zachodzie po żyzne niziny Pampas na wschodzie.
Większość uprawy winorośli w Argentynie odbywa się u podnóża Andów, a najsłynniejsza jest Mendoza, gdzie pustynne krajobrazy i duże wysokości łączą się, tworząc terroir, z którego powstają aromatyczne, intensywnie smakowane wina czerwone. Winnice w Mendozie sięgają wysokości 5000 stóp (1500 m) nad poziomem morza. Tutaj zwiększony poziom promieniowania słonecznego i duże dobowe wahania temperatury powodują długi, powolny okres dojrzewania, co prowadzi do zrównoważonych cukrów i kwasowości winogron. Prawie trzy czwarte argentyńskiej produkcji wina odbywa się w Mendozie, a oprócz Malbec, istnieją znaczące nasadzenia Cabernet Sauvignon, Chardonnay i Bonarda. Położenie Mendozy w deszczowym cieniu Andów oznacza, że występuje tam niewiele opadów, a nawadnianie odbywa się za pomocą wody z topniejących Andów.
Dalej na północ regiony Salta i Catamarca są jeszcze wyżej, a najwspanialsza na świecie winnica należąca do Bodega Colome w Molinos znajduje się na wysokości 3000 m (9900 stóp). Niskie szerokości geograficzne w tym zakątku Argentyny, który od 22°N do 28°N znajduje się znacznie bliżej równika niż jakikolwiek inny europejski region winiarski, są łagodzone przez dużą wysokość i zimne górskie powietrze. Tutaj uprawia się charakterystyczne dla Argentyny białe winogrona, Torrontes, z których powstaje aromatyczne, kwiatowe białe wino.
W Argentynie są też regiony winiarskie położone bliżej wybrzeża Atlantyku niż wyniosłych szczytów Andów. Patagonia na południu jest obecnie domem dla dwóch regionów, Rio Negro i Neuquen, w których chłodniejsze warunki sprzyjają tworzeniu win z Pinot Noir.
Mendoza
Mendoza jest zdecydowanie największym regionem winiarskim w Argentynie. Położona na płaskowyżu wysokogórskim na skraju Andów prowincja odpowiada za około 70 procent rocznej produkcji wina w kraju. Francuska odmiana winogron Malbec ma swój dom w Nowym Świecie w winnicach Mendozy, produkując czerwone wina o dużej koncentracji i intensywności.
Prowincja leży na zachodnim krańcu Argentyny, po drugiej stronie Andów od Chile. Choć prowincja jest duża (zajmuje obszar podobny do stanu Nowy Jork), jej tereny uprawne winorośli skupione są głównie w północnej części, na południe od miasta Mendoza. Tutaj regiony Lujan de Cuyo, Maipu i dolina Uco są domem dla największych nazwisk argentyńskiego wina.
Historia winiarstwa w Mendozie jest prawie tak stara, jak historia kolonialna samej Argentyny. Pierwsze winorośle zasadzili księża zakonu jezuitów Kościoła katolickiego w połowie XVI wieku, zapożyczając techniki rolnicze od Inków i Huarpes, którzy zamieszkiwali tę ziemię wcześniej. Mniej więcej w tym czasie Malbec został wprowadzony przez francuskiego agronoma Miguela Aimé Pougeta. W XIX wieku hiszpańscy i włoscy imigranci napłynęli do Mendozy, aby uciec przed spustoszeniem filoksery, która niszczyła wówczas winnice w Europie. Rozkwit produkcji wina nastąpił w 1885 r., kiedy ukończono budowę linii kolejowej łączącej Mendozę ze stolicą kraju, Buenos Aires, zapewniając tańszy i łatwiejszy sposób wysyłania win poza region
Wysokość jest jedną z najważniejszych cech terroir Mendozy. Pas winnic biegnący wzdłuż podstawy Andów leży na wysokości od 800 do 1200 metrów (2600 do 3900 stóp) nad poziomem morza i to właśnie ta wysokość łagodzi gorący, suchy klimat regionu. Po ciepłych, słonecznych dniach następują noce, które stają się znacznie chłodniejsze dzięki zachodnim wiatrom z Andów. Ten okres chłodzenia spowalnia dojrzewanie, wydłużając sezon wegetacyjny i nadając winogronom bogaty, dojrzały smak, który nie odbywa się kosztem kwasowości.