Minho Portugalia
Casa de Vilacetinho Vinho Verde
Casa de Vilacetinho Grande Escolha Vinho Verde
Torre de Lapela Vinho Verde
Region Minho położonym na północy Portugalii rozciąga się między rzeką Douro na południu i rzeką Minho na północy. Najbardziej wysunięty na północ region winiarski w Portugalii, leży wzdłuż wybrzeża Atlantyku, na północ i wschód od słynnego Porto Silny kamień, castros, datowany na neolit, pokrywa jego wzgórza. W regionie Minho produkowane są wina przemysłowe z uwagi na duże ilości zbiorów o słabej jakości. Większość zbiorów zużywana jest o produkcji win stołowych jak i Vinho Verde. Istnieje sześć podstref Minho: Moncåo, Lima, Braga, Pentafiel, Basto i Amarante. Cały region Minho jest czasem nazywany "Costa Verde" (zielone wybrzeże) ze względu na bujną, zieloną okolicę. Pod wieloma względami przypomina region Galicji w Hiszpanii, położony na północy.
Na początku czasów współczesnych subregiony Basto, Ribeira do Tâmega, Monção i Ribeira Lima były dobrze znane z wina gatunkowego. Pierwszy eksport tych win pozostawił Monção i Ribeira Lima dla Anglii z portu Viana na początku XVI wieku. Demarkacja różnych regionów winiarskich rozpoczęła się w 1908 r. W 1926 r. Dokonano wielkich postępów w zakresie jakości, wprowadzono przepisy dotyczące produkcji i dystrybucji "Vinho Verde" oraz założenia "Comissão de Viticultura da Região dos Vinhos Verdes" ( Komisja winiarska regionu Vinho Verde), organ odpowiedzialny za inicjowanie badań pod kierownictwem inż. J. Amândio Galhano do wyboru najlepszych regionalnych odmian przystosowanych do ich specyficznego terroiru , ponieważ metoda ta została z powodzeniem wdrożona w połowie ubiegłego wieku. Następujące dziewięć regionów, których produkty są objęte statutem regionu oznaczonym jako Vinho Verde, może być używane jako dodatek do świadectwa oznaczenia pochodzenia: "Amarante", "Ave", "Baião", "Basto", "Cávado", "Lima", "Monção", "Paiva" i "Sousa".
Podregiony Madeira:
Amarante: Arinto (Pedernã), Avesso, Azal i Trajadura, Amaral, Borraçal, Espadeiro i Vinhão. Ave: Amaral, Borraçal, Espadeiro, Padeiro i Vinhão, Arinto (Pedernã), Loureiro i Trajadura, Baião: Arinto (Pedernã), Avesso i Azal, Basto: Arinto (Pedernã), Azal, Batoca i Trajadura, Cávado: Arinto (Pedernã), Loureiro i Trajadura, Lima: Borraçal, Espadeiro i Vinhão, Arinto (Pedernã), Loureiro i Trajadura, Monção: Alvarinho, Loureiro i Trajadura, Paiva: Amaral, Borraçal i Vinhão ,Arinto (Pedernã), Avesso, Loureiro i Trajadura, Sousa: Arinto (Pedernã), Avesso, Azal, Loureiro i Trajadura, Amaral, Borraçal, Espadeiro i Vinhão.
Wina Branco Vinho Verde to lekkie delikatnie mineralne wina, lekko owocowe i lekko spritowane wina białe. Dobrze smakują w upalne dni lub do owoców morza. Mniej znane wina Rosado Vinho Verde to wina różowe z przypominające smak malin, truskawek i potomek. Wina te najlepiej spożywać jako młode, gdy są najbardziej aromatyczne i świeże. Istnieje kilka różnych odmian białych winogron używanych do produkcji win Vinho Verde. Do najbardziej popularnych odmian białych winogron należą Alvarinho, Avesso, Loureiro, Arinto i Trajadura. Do najbardziej popularnych odmian czerwonych winogron należą Alvarelhao, Espadeiro, Caino Tinto i Cabernet Sauvignon. Lekko niedojrzałe winogrona są najlepsze do produkcji win Vinho Verde. Dwie główne cechy geograficzne Minho to rzeki Minho i Douro. Rzeka Minho tworzy naturalną granicę między Hiszpanią i Portugalią, podczas gdy rzeka Douro przepływa przez południową krawędź Minho. Douro nie tylko łączy Portugalię z Hiszpanią (gdzie jest znany jako Duero), ale także łączy miasto Porto z winiarzami z Doliny Douro.
WINA CZERWONE MADEIRA: Alfrocheiro, Alicante Bouschet, Alvarelhão, Amaral, Aragonez (Tinta Roriz), Baga, Borraçal, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Castelão (Periquita), Doçal, Doce, Espadeiro, Espadeiro Mole, Grand Noir, Jaen, Labrusco, Merlot , Mourisco, Padeiro, Pedral, Pical, Pinot Noir, Rabo de Anho, Sousão, Syrah, Tinta Barroca, Touriga Nacional, Trincadeira (Tinta Amarela), Verdelho, Tinto, Verdial Tinto i Vinhão.
WINA BIAŁE MADEIRA: Alvarinho, Arinto (Pedernã), Avesso, Azal, Batoca, Caínho, Cascal, Chardonnay, Chenin, Colombard, Diagalves, Esganinho, Esganoso, Fernão Pires (Maria Gomes), Folgasão, Godelho, Lameiro, Loureiro, Malvasia Fina, Malvasia Rei, Müller-Thurgau, Pinot Blanc, Pintosa, Rabo de Ovelha, Riesling, São Mamede, Semilão, Sercial (Esgana Cão), Tália, Trajadura i Viosinho.