Biondi-Santi Brunello Di Montalcino Annata
Biondi-Santi Brunello Di Montalcino Annata
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Biondi-Santi Brunello Di Montalcino Annata
Kraj: Włochy
Region: Toskania
Apelacja: DOCG Brunello di Montalcino
Producent: Biondi-Santi, Tenuta Greppo
Szczep: Sangiovese Grosso
Rodzaj: czerwone wytrawne
Dojrzewanie: 36 miesięcy, dąb slawoński
Temp. serwowania: 16–18°C
Pojemność: 0,75l C4
Fantastyczne toskańskie wino o bogatym, wielowarstwowym bukiecie, na który składają się nuty dojrzałych czerwonych i czarnych owoców przemieszane z niuansami różanymi. Usta świetnie zbudowane, harmonijne, doskonale zrównoważone, o bardzo długim, czystym posmaku. Podawać do jagnięciny, dziczyzny, dojrzewających serów.
Notatki Sommelier Bachus Wina
Jasny rubinowy kielich. Na nosie złożony i elegancki bukiet oraz profil, który rozszerza się i zmienia z minuty na minutę. Pierwszy nos wyrzeźbiony delikatnymi kwiatami i słodkimi przyprawami, następnie lekki owoc, odrobina imbiru oraz odrobina werbeny i mięty. Zaskakujący jest głos mineralny i nuty tytoniu na końcu. Smak ma klasę i napięcie: klasyczny, arystokratyczny, jednocześnie pełen wdzięku i surowości. Trójwymiarowe usta, które rozwijają się wraz z postępem, zachowując niepowtarzalną elegancję i osobowość. Wino na specjalne okazje, Brunello di Montalcino Biondi Santi pięknie łączy się z wyrafinowanymi przetworami mięsnymi, w tym pieczeń. Nie sposób nie cieszyć się nim nawet pod koniec posiłku w samotności. Wino symbol terytorium, regionu, a być może i całego kraju, „vintage” Brunello di Montalcino produkowane w Greppo kontynuuje, rok po roku, zbiory po zbiorach, reprezentując ikonę tradycji winiarskiej i perfekcji stylistycznej. Pochodzący z winnic historycznej posiadłości rodzinnej, które mają od 15 do 30 lat, jest to Brunello, który starzeje się ściśle przez 36 miesięcy tylko w dużych beczkach z dębu slavońskiego.
Żadna inna winnica we Włoszech nie jest tak ściśle związana z początkami, historią i całą ścieżką jej denominacji, jak Biondi Santi al Brunello di Montalcino. Historia, która ma swoje korzenie w XIX wieku, z pierwszymi testami winiarskimi Clemente Santi, tego, który większość swojego życia poświęcił na badanie Sangiovese i który widział swoje „wybrane czerwone wino” – w rzeczywistości Brunello – nagrodzone – na Wystawa Powszechna w Paryżu w 1865 r. Podróż, która od tamtego czasu nigdy się nie skończyła i która uświęciła winnicę jako niekwestionowanego lidera całego obszaru Ilcinese, przykład tradycji, na którą wszyscy do dziś spoglądają z podziwem. Wina, które co roku wychodzą z Tenuta Greppo, są w rzeczywistości do dziś uważane za jedne z najwspanialszych win na świecie, wzorce elegancji i długowieczności. Z roślinami, które w niektórych przypadkach przekraczają nawet osiemdziesiąt lat, Tenuta Greppo może teraz liczyć na powiększenie dwudziestu pięciu hektarów winorośli, na których można znaleźć tylko i wyłącznie rośliny Sangiovese grosso. Plony z hektara są bardzo niskie i wynoszą od 30 do 50 kwintali, przy rocznej produkcji rzadko przekraczającej 80 tysięcy butelek, w tym 10 tysięcy butelek Brunello di Montalcino Riserva, produkowane tylko w latach wyjątkowej jakości. Do piwnicy trafiają tylko winogrona pierwszego wyboru, pochodzące z winnic, które mają co najmniej dziesięć lat dla rocznika Brunello i z roślin powyżej dwudziestu pięciu lat dla Riserva. Następnie obróbka, która rozpoczyna się od odszypułkowania, po której następuje prasowanie i fermentacja, odbywa się w kadziach i betonowych zbiornikach w kontrolowanej temperaturze. Wreszcie po fermentacji malolaktycznej rozpoczyna się starzenie w dużych beczkach z dębu slavońskiego, a na koniec butelkowanie, które następuje nie wcześniej niż cztery lata po zbiorach. następnie prasowanie i fermentacja, przeprowadzane w kadziach i zbiornikach betonowych w kontrolowanej temperaturze. Wreszcie po fermentacji malolaktycznej rozpoczyna się starzenie w dużych beczkach z dębu slavońskiego, a na koniec butelkowanie, które następuje nie wcześniej niż cztery lata po zbiorach. następnie prasowanie i fermentacja, przeprowadzane w kadziach i zbiornikach betonowych w kontrolowanej temperaturze. Wreszcie po fermentacji malolaktycznej rozpoczyna się starzenie w dużych beczkach z dębu slavońskiego, a na koniec butelkowanie, które następuje nie wcześniej niż cztery lata po zbiorach. Kilka prostych kroków, na znak najbardziej surowej i podstawowej tradycji, dla Brunello, Biondi Santi, którego sekret znajduje się w swoich najdawniejszych początkach, przez wieki odnawiane z sezonu na sezon, w kierunku prestiżu i międzynarodowa sława, która dziś nie zna granic.