Brunello di Montalcino Altesino Montalcino
Brunello di Montalcino Altesino Montalcino
Największy wybór wina z 7000 gatunków
Tylko produkty w dobrych cenach
Dostarczona butelka może odbiegać od przedstawionej na zdjęciu.
Brunello di Montalcino Altesino Montalcino
Vintage Brunello z Altesino dumnie wyróżnia się na tle swoich rówieśników. Bukiet ma wyraźny kwiatowy charakter z zachwycającymi nutami prasowanych płatków róż i suszonych fiołków. Odcienie owoców są eleganckie i harmonijne, od jasnoczerwonych wiśni po czerwone porzeczki. Na podniebieniu mocne i dobrze zbudowane, wielowarstwowe owoce są podkreślone wyrafinowaną nutą kopru włoskiego i lukrecji. Długi i dostojny w finale, świetne wino!
Brunello wyróżnia się na tle innych toskańskich win z Sangiovese, takich jak Chianti i Vino Nobile di Montepulciano. Być może dzieje się tak dlatego, że jest wykonany z jednego klonu Sangiovese Brunello, podczas gdy inne są mieszankami wielu klonów Sangiovese. Jednak przez większą część ubiegłego wieku Montalcino było biednym toskańskim miastem, znanym najbardziej z win deserowych Moscadello i zaniedbanych winnic. Altesino należy do nielicznej grupy producentów Brunello, którzy w latach 70. i 80. nawoływali do podniesienia jakości i uznania, całkowicie rewolucjonizując region. Po zakupie nieruchomości w 1970 r. Giulio Consonno i jego współpracownicy rozpoczęli kilkuletnie eksperymenty. Byli przekonani, że rygorystyczne wymagania dotyczące dojrzewania Brunello di Montalcino uniemożliwiają im wyprodukowanie najlepszego wina, jakie tylko potrafią. Stwierdzono, że mocne, garbnikowe wina uzyskane z winogron nie wykazują swojego najlepszego potencjału, gdy są poddane leżakowaniu przez 3,5 roku w butelce. Zamiast tego umieszczenie tych samych win w małej spółdzielni z dębu francuskiego na krótsze okresy wydobyło owoce, złagodziło taniny i zaowocowało doskonale zrównoważonymi winami. Następnie pojawił się szereg klasycznych win, a Altesino ustanowiło styl charakteryzujący się finezją, elegancją i bogatymi, żywymi nutami owocowymi.
Winnicę Altesino, położoną w obszarze Chianti Classico pomiędzy łagodnymi wzgórzami na wschód od Montalcino, można słusznie nazwać pionierską w niektórych dziedzinach. Jednym z najbardziej zaawansowanych osiągnięć było wprowadzenie w 1979 roku po raz pierwszy w regionie Montalcino starzenia metodą barrique. Brunello, do tego czasu wino dość kanciaste, dzięki leżakowaniu we francuskim dębie stało się eleganckim i przyjemnym do picia czerwonym winem. Cztery lata wcześniej koncepcja Cru została wprowadzona już w winnicy Montosoli, znanej z wyjątkowo eleganckich win. W 1977 roku pod kierunkiem mistrza gorzelni Gioacchino Nannoniego wyprodukowano pierwszą Grappa di Fattoria. Kolejnymi kamieniami milowymi w historii Altesino był pierwszy kontrakt forward na Brunello w 1985 r. (sprzedaż „in primeur”), a rok 1997 był punktem wyjścia do eksperymentów z barriques.
Od 2002 roku winnica Altesino jest własnością Elisabetty Gnudi Angelini, przedsiębiorcy farmaceutycznego i kosmetycznego z Rzymu. Od tego czasu technicznie wspiera go dyrektor techniczny i poprzedni właściciel Claudio Basla oraz enolodzy Pietro Rivella i Paolo Caciorgna. Na przełomie tysiącleci posiadłość, w centrum której znajduje się wspaniały Palazzo Altesi, zbudowany w XV wieku przez szlachecką rodzinę Tricerchi, została wyposażona w nowoczesne i funkcjonalne obiekty do fermentacji, uszlachetniania i butelkowania szlachetnych roślin. Dziś w posiadłości tłoczy się siedem win gatunkowych. Asortyment uzupełniają dwie grappy, brandy, Vin Santo i oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia.
Na łącznej powierzchni użytków rolnych wynoszącej około 80 hektarów 44 hektary przeznaczone są na produkcję wina. Dzielą się na Crus Altesino, Macina, Castelnuovo dell'Abate (w Velonie), Pianezzine i Montosoli. Oprócz odmiany Sangiovese di Montalcino (Sangiovese Grosso), która zajmuje większość obszaru winnic i jest wykorzystywana głównie do produkcji Brunello, Rosso di Montalcino i Palazzo Altesi, w winnicach uprawiane są również odmiany czerwone Cabernet Sauvignon i Merlot. Białe odmiany Trebbiano, Malvasia, Vermentino, Chardonnay i Viognier uzupełniają gamę winogron uprawianych w posiadłości Altesino.
Altesino jest jednym z najbardziej konsekwentnych producentów Brunello. Biała etykieta „normale” jest prawie zawsze wyjątkową butelką i pije się bardzo dobrze w młodym wieku. Jednak jedyna winnica Altesino, Brunello, Montosoli , jest twórcą legendy tej posiadłości. Położona na północnej stronie Montalcino, nieco ponad 11-akrowa winnica Montosoli jest jedną z najpiękniejszych winnic na wzgórzach we Włoszech, z niemal idealną ekspozycją na słońce, zapewniającą optymalną dojrzałość owoców. Wytwarzana wyłącznie w najlepszych rocznikach, jest to wyrazista czerwień o mocnej strukturze, która potrzebuje lat dojrzewania w butelce, aby w pełni wykorzystać swój potencjał. Brunello Riserva z Altesino również może być na najwyższym poziomie.